Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:17, 30. 10. 2014.

| Društvo

400 nelegalnih objekata u Nišu čeka rušenje

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
nis
Rušenje objekata zavisi od novca i zakona, ilustracija, foto: flicker.com

Divlja gradnja u najvećem gradu juga Srbije uzela je maha, a spora zakonska procedura i manjak para, prema rečima gradonačelnika Niša, otežava rušenje, ali i podstiče gradnju novih objekata bez dozvole.

Rešenja za rušenje pojedinih kuća i poslovnih prostora koji su “nikli” bez dozvole izdata su još 2012. godine.

Iako su se konačno stekli uslovi da tih 400 objekta bude srušeno, sa samo 2,5 miliona dinara u budžetu za ove namene to je, prema rečima gradonačelnika Zorana Perišića, nemoguće uraditi.

Mi rušimo za sve pare što bi se reklo, ali to nije dovoljno. U Nišu ima 30.000 objekata bez dozvole, samo u periodu između dve legalizacije, do 2003. do 2009. godine podignuto je 6.500 objekata bez dozvole i za to odgovornost snose građevinski inspektori - rekao je Perišić.

Loša finansijska situacija i spora zakonska procedura, prema rečima gradonačelnika, “daju krila” onima koji bi i dalje da grade bez dozvole.

Ukoliko se nešto ne promeni u ovoj oblasti, objekti za koje se ovih dana donesu rešenja o rušenju na red će stići 2020. godine. Ljudi to znaju i zbog toga nastavljaju da grade bez građevinske dozvole - kaže Perišić.

Dugo je problem bio u preduzeću koje bi trebalo da uklanja nelegalne objekte. Na kraju je taj posao Grad direktnom pogodbom poverio “Nišstanu”, ali je mišljenje republičke Uprave za javne nabavke bilo negativno, pa niška Uprava za inspekcijske poslove nije izdavala naloge za rušenje ovom preduzeću, već je raspisala tender za najboljeg ponuđača.

Na insistiranje gradonačelnika Niša da se poštuju skupštinske odluke, “Nišstan” je počeo sa uklanjanjem, ali su onda nastali problemi sa vlasnicima nelegalnih objekata koji su tvrdili da imaju papire i preduzimali drastične mere, kao što je nedavna pretnja samospaljivanjem u Donjoj Vrežini.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Karma

    13:52 // 5. 3. 2023.

    Samo koliko je bespravnih objekata legalizovano, ali kasa se puni puni puni, a dali nekom smeta dali je ruglo ili nije, dali ce parkirati auto 300 metara dalje ispred tudje legalne kuce.
    Ko ce to ocistiti, uzeli pare trebalo bi da se vrate.
    Ruglo ruglo ruglo...

  • Инкогнито Ја

    08:17 // 31. 10. 2014.

    У мом крају пре пар месеци људи подигли ограду од пуне цигле висине бар 3 м. Ко ли је издао дозволу за такав приватни затвор? Комшија са друге стране зида се тих дана шлогирао и заувек отишао са овог.

  • Iki

    07:38 // 31. 10. 2014.

    Nadlezni u Nisu izvršite terensku kontrolu u firmi DNN Kapital gradnja iz Vlasotinca i uvericete se u niz nepravilnosti nema tehnički prijem, upotrebnu dozvolu nepotpunu gradjevinsku dozvolu UŽAS...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: