Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:35, 18. 10. 2020.

| Društvo

6.000 Vlasotinčana ima neki kardiovaskularni problem, apel i mladima da kontrolišu zdravlje

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
dom zdravlja
Od početka godine pregledano 4.000 Vlasotinčana; foto: Agencija Publika

Petina stanovnika Vlasotinca ili 6.000 od 29.000 koliko ima ova opština, prema podacima lokalnog Doma zdravlja, ima neki od kardiovaskularnih problema ili potencijalni rizik za njihov nastanak. Od početka godine pregledano je oko 4.000 pacijenata.

Kako bi se smanjio porast broja obolelih, vlasotinački lekari godinama rade na preventivi povećanjem broja pregleda, kao i na stalnoj edukaciji rizičnih grupa, a na prevenciji i kontroli radi 11 timova lekara.

Direktorka vlasotinačkog Doma zdravlja dr Milena Stanković Mitrović kaže da se osim merenja pritiska i EKG nalaza, rade i laboratorijske analize i proveravaju šećer, holesterol i trigliceridi. direktorka dz vlasotince Petina Vlasotinčana ima srčane probleme; foto: Agencija Publika

Projekat realizujemo od decembra i stalno povećavamo broj urađenih preventivnih pregleda, ali nas je kovid usporio malo tokom proleća. Važno je naglasiti da su ciljne grupe muškarci starosne dobi od 35 do 69 godina i žene starosti od 45 do 69 godina. Podrazumeva se da se svaki dolazak kod lekara odvija uz poštovanje protivepidemijskih mera. Trenutno je epidemiološka situacija relativno mirna u Vlasotincu. Sve aktivnosti za sada se nesmatano odvijaju, a kovid ambulanta je i fizički odvojena od zgrade Doma zdravlja, što naši pacijenti znaju. Takođe, pre ulaska u ustanovu vrši se obavezna trijaža pacijenata - kaže direktorka.

Ona apeluje i na mlade starosti od 19 do 34 godina da se takođe jave svom izabranom lekaru na preventivni pregled i da se na taj nači smanji rizik oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti koje danas ne štede ni ovu populaciju, kako pokazuju globalni podaci.

Bolesti srca i krvnih sudova vodeći su uzrok smrti kako u svetu, tako i u Srbiji. Na preventivni pregled posebno treba da se jave oni koji su u poslednjih godinu dana imali neku od tegoba vezanu za kardiovaskularne bolesti, zatim oni koji imaju genetske predispozicije i probleme sa pritiskom, gojazne osobe, kao i osobe koje imaju loše navike poput konzumiranja cigareta i manjka fizičke aktivnosti - kažu u Domu zdravlja.

Konstantna izloženost stresu takođe predstavlja veliki rizik za nastanak bolesti, pa samim tim i razlog više da se pacijent javi svom izabranom lekaru, podsećaju lekari.

Preventivni pregledi obavljaju se u projekta Unapređenje kvaliteta u lečenju kardiovaskularnih bolesti, za koje je Dom zdravlja dobio podršku Ministratsva zdravlja.

Deo novca dobijenih za realizaciju projekta iskoriščen je za nabavku 2 EKG aparata, 13 stonih aparata za merenje pritiska i 3 kompjutera sa štampačem.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Decak

    11:39 // 19. 10. 2020.

    Za srce i krvni sistem, slanina i sunka su otrov. A posebno SOL koju proizvodjaci trpaju u te proizvode da bi se odrzali.

  • Sasa

    17:57 // 18. 10. 2020.

    Zdravstvo u Vlasotincu je nula. Sta prica direktorica da joj se smeju mestani

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: