Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:25, 10. 7. 2020.

| Društvo

69-godišnjak najavio štrajk glađu jer zbog spora sa Poreskom ne može u penziju

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
apelacioni sud nis foto jv arhiva
Štrajkovaće glađu dok ga neko ne sasluša; foto: JV arhiva

Zbog kamate koja bi, kako tvrdi, po Zakonu trebalo da mu je otpisana, a koja je do sada porasla na 620.000 dinara, Slobodan Vasković iz Zaplanjske Toponice odlučio je da u ponedeljak otpočne štrajk glađu ispred Upravnog suda. Iako ima 69 godina ne može u penziju zbog spora sa Poreskom upravom, pa kaže da mu je štrajk nada da ga neko sasluša.

Vaskovićevi problemi počeli su juna 2013. godine, pošto je šest godina ranije rešio je da zatvori firmu. Glavnicu je, kaže, isplatio, ali je ostala kamata koja bi trebalo da bude u stanju mirovanja, po Zakonu o uslovnom otpisivanju kamate i mirovanju poreskog duga, donetom 2012. godine.

1. juna 2013. godine izbacili su me iz programa zbog rate koje nije plaćena 15. maja, a nisam imao rešenje ni za tu ni za prethodnu godinu. A u Zakonu stoji da do donošenja rešenja za tekuću godinu, plaća se po onom iz prethodne. Ne iz prethodnih godina, nego iz prethodne - pojašnjava Vasković.

Četiri puta Poreska uprava je pobijala i odlagala rešenja suda, a kako pojašnjava Vasković, svakog puta sa različitim obrazloženjem. Zbog duga ne može da dobije ni penziju, jer mu iz Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje ne priznaju više od 18 godina staža u firmi za koju mu se traži da plati kamatu.

Od tada se obraćao kome god je mogao, drugostepene i upravne presude idu u njegovu korist, ali penziju još ne prima i sada, kaže, ne zna gde dalje.

Podneo sam policiji zahtev za miran protest i štrajk glađu ispred Upravnog suda, možda će neko da se smiluje da me primi, da me sasluša, jer ja ne radim ništa mimo zakona, oni krše zakon. Platio sam i trebalo je da mi bude otpisana kamata - priča Vasković.

Zbog svega ovoga, rešio je da u ponedeljak, 13. jula od 10 sati otpočne štrajk glađu ispred Upravnog suda. Kao trajanje štrajka u zahtevu policiji naveo je - neograničeno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • milorad

    13:01 // 11. 7. 2020.

    Vodio sam spor sa gradom Nišem, tuženim. Iako je grad PRIZNAO KRIVICU, to nije bilo dovoljno sudiji Opštinskog suda u Nišu. ON je imao svoje aršine... Pominje se korupcija, pa da me mine muka.

  • Dušan

    07:21 // 11. 7. 2020.

    Živim sam, 13 god. Neko prošle g. kad sam imao operaciju, preko advokata zatraži ročište - deo mog stana. Sudija, advokatica, prihvate zahtev a čovek nema matični broj, plus, kao, stanuje kod mene. Svedoci,računi kao dokaz da sam sam. Traje još uvek...U penziju, ovako: Štrajk, odsecanje deasne ruke m. testerom. Š. odobren. Sutradan stiše rešenje. Kasnije me kaznili, 1200 dinara umanjena.

  • LJUBISA

    22:36 // 10. 7. 2020.

    SUDSTVO, bar u Nisu, je leglo korumpirnih neznalica i neradnika.
    CEO SISTEM je naglavacke postavljen.
    Treba i mora drugostepeni organi da resavaju predmete iz onih regiona kojima ne pripadaju.
    Tako predmete NISKIH sudova da resava Novi sad, Beograd, Kragujevac,... i obrnuto
    Sudije i advokati su na zajednickim ZABAVAMA i gde tu ima NE UTICAJA!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: