Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:33, 9. 10. 2019.

| Društvo

7 godina posle požara obnovljeno vranjsko Pozorište, otvaranje 21. oktobra

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
Pozorište
Sedam godina nakon požara Vranjanci dobijaju novo Pozorište; foto: M. D. /JV

Operskom predstavom “Koštana” u ponedeljak, 21. oktobra konačno će biti otvorena zgrada rekonstruisanog Pozorišta “Bora Stanković” u Vranju. Sedam godina trajala je obnova zgrade koja je uništena u podmetnutom požaru, a radove su pratili brojni problemi za koje do danas nisu pronađeni krivci.

Od požara koji je Pozorište zahvatio 2012. godine, preko konstantnog odlaganja otvaranja i problema sa ugradnjom kancerogenog materijala, Vranjanci će konačno dobiti svoju pozornicu.

Završna faza rekonstrukcije ide po planu, a prvi čovek Vranja Slobodan Milenković za Južne vesti kaže da je sve koštalo 368 miliona dinara - od novca svih poreskih obveznika izdvojeno je 173 miliona, dok su ostatak platili Vranjanci. Pozorište "Bora Stanković Vranje Na otvaranju operska predstava "Koštana"; foto: M. D. /JV

Vranjsko Pozorište će imati multifunkcionalnu rotirajuću scenu koja će biti prilagođena izvođenju pozorišnih predstava, ali i opera i baleta. Radi se o objektu od izuzetnog kulturološkog, ali i istorijskog značaja za naš grad, prepoznatog i od strane Republike Srbije, tako da na samom otvaranju očekujemo prisustvo najvišeg državnog rukovodstva - kaže Milenković.

Osim rekonstrukcije, nabavljena je i nova oprema za projekciju filmova, za šta je Filmski centar Srbije izdvojio 11,7 miliona dinara.

Ipak, kako je došlo do problema sa rekonstrukcijom i zašto se ovoliko radilo, nadležni ne odgovaraju, iako je ranije najavljivano pronalaženje krivaca.

Inače, dan nakon otvaranja, Vranjanci će imati priliku da pogledaju premijeru predstave Nečista krv u režiji Juga Radivojevića.

Podsetimo, vranjsko Pozorište u potpunosti je izgorelo jula 2012. godine, u požaru u kome je meta bila tadašnja susedna diskoteka “Paladin".

Rekonstrukcija je počela 2 godine nakon požara - 2014. i od tada su rokovi pomerani, a radovi više puta obustavljani. Institut "Vinča" je utvrdio da se u materijalu koji je korišćen prilikom rekonstrukcije nalazi oplatol, nakon čega radovi staju i kreće dekontaminacija zgrade zbog korišćenj kancerogenih materijala.

Vranjski SNS je za kašnjenje radova tada krivio prvog čoveka grada Zorana Antića, a on je odgovornost prebacivao na Vladu.

Druga faza rekonstrukcije počela je aprila prošle godine, a sve je trebalo da bude završeno do kraja 2018.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Borko

    13:58 // 9. 10. 2019.

    Da li su rešili problem smrada zbog oplata?

  • M Jay

    13:27 // 9. 10. 2019.

    Pa nije li nekako moglo da sačeka do izbora...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: