Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:22, 18. 10. 2014.

| Društvo

70. godišnjica "Narodnih novina"

Autor:Ljubica StojanovićIzvor:Južne vesti
narodne-70-godina.jpg
"Narodne novine" su jedini dnevni list južno od Beograda

Na današnji dan, 1944. godine u Nišu je izašao prvi broj "Glasa slobodnog Niša", koji danas nosi naziv "Narodne novine". Ovaj list je jedini dnevni južno od Beograda.

Tri dana nakon oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu, 18. oktobra 1944. godine, izašao je prvi broj "Glasa slobodnog Niša" i tada je počeo deo istorije štampanog novinarstva u Nišu.

Drugi broj novina je doneo i drugo ime, "Narodni list" je izlazio do 1. maja 1949. godine.

Pravi je podvig, mora da se kaže, da u jednom gradu novine izlaze 70 godina. To je jedini dnevni list između Beograda i Prištine. Uvek je bilo teško, i kada smo imali veliki tiraž, kada je bilo krize. Mi smo na neki način sami finansirali svojim malim platama izlazak novina. Tako je i danas, ali se mi borimo. Dobro je, prema jednom istraživaju, da smo mi novina kojoj se veruje. Na tome gradimo integritet i koncepciju - kaže Timošenko Milosavljević, urednik novina.

Od 1. maja 1949. godine novine nose najpoznatije ime - "Narodne novine". Dnevni list postaje 1. januara 1971. godine i ta tradicija je održana.

Prvi broj lista "Glas slobodnog Niša" imao je samo dve strane, kasnije su novine povećavale broj strana (6, 8, 10, 12, 16), ali i broj čitalaca.

Mi se mnogo više čitamo nego prodajemo. Sve Nišlije misle da niške novine trebaju da imaju besplatno. Sve ostale da kupe. Stvorili smo naviku ljudima i napravili dobru početnu poziciju za narednih 70 godina - dodao je Milosavljević.

Narodne novine danas izlaze na 24 strane na kojima su informacije iz Niša, Srbije, Evrope i sveta.

Ovaj dnevni list je sredinom 2006. godine privatizovan, od kada je postao deo grupacije medija u vlasništvu braće Vitka i Tomislava Radomirović.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Koja

    12:10 // 25. 10. 2014.

    Samo lice na novine (zbog formata papira) i tu je tacka.

  • GDE JE KULTURNO-ISTORIJSKO BLAGO

    22:03 // 19. 10. 2014.

    Šta je sa prebogatom dokumentarnom arhivskom foto dokumentacijom Narodnih? Da li su hiljade fotografija rasta i razvoja Niša u svim oblastima predate prilikom privatizacije Istorijskom arhivu u NIšu?

    • jelica

      10:41 // 20. 10. 2014.

      Вероватно се из Народних нико није ни сетио(или је имао законску обавезу),а о одговорнима у Историјском архиву!? Требали су да одјуре и преузму је, јер је фото документација битна за историју града!

  • само се питам, у пролазу

    22:01 // 19. 10. 2014.

    Никада Град Ниш није требао да прода своје новине! А, ако их је већ продао као фирму, није требао да прода целу зграду на ексклузивном месту! Ни Народне ни Радио Ниш (нестали) немају своју монографију

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: