Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:00, 22. 6. 2022.

| Društvo

72-godišnja Italijanka pešači od Venecije do Kine preko Niša

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
italijanka
Od Venecije preko Niša do Pekinga; foto: J. J.

Stazama svog sunarodnika Marka Pola i “Putem svile”, 72-godišnja Vijena Kamarota krenula je iz Venecije preko Niša pa sve do Pekinga, gde veruje da će stići do 2025. godine. Planira da preprešači 22.000 kilometara, a sve to da bi podsetila ljude na nekadašnju međunarodnu saradnju i kako bi poslala poruku ženama njenih godina da ne postoje prepreke i da je moguće sve u šta veruju.

Italijanka Vijena Kamarota u svojoj 72. godini aktivna je planinarka, član gorske službe spasavanja, šampionka u kajaku, a važi i za ambasadorku mira, istorije i kulture. Pored bogate sportske karijere, organizuje i humanitarna pešačenja, od kojih je poslednje bilo na Siciliji.

Da se oproba u višegodišnjem pešačenju dugom 22.000 kilometara, odlučila je, jer smatra da su Italijani zaboravili na Marka Pola koji je išao trgovačkim “Putem svile” kako bi robu doneo iz daleke Kine i posetio mnoge zemlje. Ipak, za razliku od njega, ona ide pešice. italijanka 2 Posetiće brojne zemlje kako bi došla do Kine; foto: J. J.

Smatram da su Italijani po malo zaboravili Marka Pola zato sam ja odlučila, uzimajući u obzir kompletnu svetsku situaciju, da krenem putevima Marka Pola da bi posetila ne samo Italijane nego i ostatak sveta na tu međunarodnu saradnju - rekla je Italijanka.

Osim što ovim gestom želi da podseti na nekadašnju saradnju među zemljama, njena najvažnija poruka, da je sve moguće, upućena je ženama njenih godina.

Ukoliko zaista odlučite nešto, možete da ostvarite sve svoje snove i želje. Na ovom putovanju su me proglasili i ambasadorom mira i istorije, zato što smatram da iz istorije možemo jako puno da naučimo ukoliko obratimo pažnju na događaje koji su prethodili svemu ovome što se dešava danas - rekla je Kamarota.

Kako su Rimljani nekada gradili gradove na udaljenosti od 30 kilometara, koliko je jednom vojniku pod punom opremom bilo moguće da prođe u danu, i ona se drži toga, ali u toplijim danima pešači od 20 do 25 kilometara dnevno.

U Niš je stigla prethodne večeri i iako nije uspela da obiđe grad, kaže da je posetila spomenik Konstantinu Velikom, koji je značajna ličnost i za Italijane. U naredna 2 dana pešačiće do Pirota, a obići će i Belu Palanku, nakon čega će svoj put nastaviti preko Turske, Irana i drugih zemalja sve do Kine.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • TuRb●BOT

    22:42 // 23. 6. 2022.

    Bravo, svaka cast !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: