Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:01, 1. 5. 2015.

| Društvo

80 godina od prvog komercijalnog leta iz Niša

Autor:Andrija PavlovićIzvor:Južne vesti
Let
Ovako je izgledao plakat koji je najavio redovan avionski saobraćaj koji je uključivao i Niš (izvor: "Sto godina srpske avijatike u Nišu"

Na današnji dan 1935. godine prva nacionalna avio-kompanija "Aeroput" uvrstila je i Niš u svoj red letanja, i to na međunarodnoj liniji koja je povezivala Srbiju, Makedoniju i Grčku.

yu-sap-aeropoxy Avion "Aeroput"-a tipa "Spartan" registarske oznake YU-SAP koji je nazvan "Niš" (izvor: aeropoxy.wordpress.com)Tada je, kako u knjizi "Sto godina srpske avijatike u Nišu" pišu Milorad Petković i Dušan Senćanski, niški aerodrom kod Medoševca prvi put uvršten u redovnu liniju Beograd - Niš - Skoplje - Bitolj - Solun.

Ona se, prema podacima do kojih su došli ovi autori, obavljala u letnjoj sezoni od maja do kraja oktobra novim tromotornim avionima tipa "Spartan kruzer II" i čak i tada izuzetno starim jednomotornim avionima tipa "Potez 29-2".

Retko ko u Nišu zna da je treći avion "Aeroput"-a tipa "Spartan" registarske oznake YU-SAP poneo naziv "Niš".

pinterest.com Red letenja "Aeroputa" 1935. godine i na stranim jezicima (Izvor: pinterest.com)Ovaj grad, koji se brzo razvijao kao trgovački i industrijsko-privredni centar, imao je potrebu za bržim i savremenijim prevozom. Interesovanja je bilo i iz drugih većih centara tadašnje Jugoslavije da se u njega dođe za što manje vremena. Niš je imao i važan uslov koji je to omogućavao - vojni aerodrom još od 1912. godine koji je, istini za volju, deset godina posle inicijative iz Ministarstva trgovine i industrije osposobljen i prilagođen i za civilni avio-saobraćaj.

Petković i Senćanski pozivaju se na autorski tekst Đorđa Stamenkovića “Prva nebeska krštenja” objavljen u "Narodnim novinama" 1988. godine i pišu:

Veliki doprinos razvoju civilnog vazdušnog saobraćaja u Nišu dao je Dragoljub H. Nešić - Žabota, trgovac i rezervni vazduhoplovni poručnik, koji je postavljen za prvog šefa niškog centra "Aeroput"-a.


"Isto kao i drugim prevozom, ali traje mnogo kraće"

Plakat Put od Beograda do Niša 1935. godine trajao je 1,25 časa (izvor: "Sto godina srpske avijatike u Nišu")Autori knjige pišu da je zahvaljujući ovom čoveku već 15. maja 1935. štampan redak letak koji je pozivao Nišlije "da lete i putuju avionom" na kome je pisalo i da "autobus za aerodrom polazi od "Park-hotela" za Beograd u 6:30, a za Skoplje u 16:30 časova. Poslovnica "Aeroput"-a nalazila se u Obrenovićevoj 35, na mestu današnje banke.

Naredne godine iz Niša se letelo za Beograd i Skoplje. U Godišnjaku jugoslovenskog vazduhoplovstva ostalo je zabeleženo da je 1936. godine bilo više putnika na linijima Niš - Beograd i Beograd - Niš, nego na linijma iz Niša do Skoplja i obrnuto.

Nacionalni avio-prevoznik je 1939. godine ponovo u svoju mrežu linija uvrstio Niš na redovnoj liniji Beograd - Niš - Skoplje sa čime je nastavljeno i naredne godine. Jedan od najzaslužnijih za to što je Niš tada stavljen na mapu linija "Aeroput"-a, prema knjizi "Sto godina srpske avijatike" bio je i najpoznatiji Nišlija i predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije Dragiša Cvetković.

delcampe.net Razglednica štampana povodom uspostavljanja sezonske linije Niš - Tivat (izvor: delcampe.net)


Tri decenije čekanja na nove avio-linije

Narednih godina usledio je prekid razvoja civilnog vazdušnog saobraćaja na čitavoj teritoriji Kraljevine Jugoslavije zbog II svetskog rata.

Niš je tek posle 30 godina, tačnije u leto 1971. godine ponovo uvršten u red letenja sada već nove nacionalne avio-kompanije "JAT". Čarter letovi ka Tivtu i Splitu obavljeni su avionima tipa "Convair" CV-440.

Imala sam tu čast da 1971. letim za Split. Imala sam samo 7 godina - ostavila je Vesna Nikolić komentar ispod fotografije aviona na ovom letu na "Fejsbuku".

Pozitivni rezultati čarter letova, naterali su tadašnje čelnike grada da na niškoj Skupštini 1972. godine oforme preduzeće u vazdušnom saobraćaju u izgradnji - "Aerodrom Niš" u Nišu.

Te godine su rekonstruisane pista i platforma za parkiranje aviona.

Već naredne godine sa vojnog aerodroma obavljani su sezonski letovi za Tivat i Split, a zatim i za Dubrovnik. U saradnji sa "JAT"-om niški aerodrom koristila je i zagrebačka avio-kompanija ,,Pan Adria" koja je 1975. godine letela na linijama Beograd - Mostar - Niš - Tivat, Split - Niš, Skoplje - Niš - Zagreb i Skoplje - Niš - Beograd - Titograd - Tivat.


YU-ANI-1986-Aerodrom-Nis Prvo sletanja aviona JAT-a na svečanom otvaranju niškog aerodroma 1986.godine (foto: niški aerodrom; arhiva) Sa civilnim aerodromom došli i problemi

U narednim godinama dolazi do zamiranja civilnog vazdušnog saobraćaja u Nišu sve do svečanog otvaranja civilnog aerodroma Niš 1986. godine sletanjem prvog aviona "JAT"-a iz Beograda.

Od tada niški aerodrom do danas se suočavao sa poteškoćama u funkcionisanju, odnosno nemogućnosti da postane aerodrom sa redovnim redom letenja, iako su ga koristile mnoge svetski poznate avio-kompanije iz Evrope poput "Adria Airways", "Lufthansa", "Montenegro Airlines", "TWA", "Crossair", "Belavia", "Olimpic Airways"...

Krajem prošle godine Aerodrom Niš prvi put je potpisao ugovor sa niskotarifnom avio-kompanijom “Wizz Air”, koja će sredinom godine započeti letove ka Bazelu i Malmeu.

​Južne vesti će objavljivati tekstove novinara “Balkanske omladinske redakcije” koju čine mladi iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Sve njihove multimedijalne forme sa fokusom na teme koje se tiču mladih možete naći na zajedničkoj platformi “Omladinska redakcija”.

Sadržaj koji će biti rezultat prvog angažovanja 60 mladih novinara iz regiona mogu da objave i drugi mediji, uz prethodno kontaktiranje predstavnika organizacije IDEA SEE ([email protected]).

Sve ovo omogućava projekat “Balkanska omladinska redakcija” koji, u partnerstvu sa “Južnim vestima” u Srbiji, radijom UGD FM u Makedoniji i “ONAuBIH” u Bosni i Hercegovini, organizuje IDEA SEE, a podržava “Open Society Foundation”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • shaft

    09:27 // 1. 5. 2015.

    Kao i Vesna Nikolic i ja sam 1971 leteo iz Nisa za Split,"Convair"-om!Aranzman za Baske Vode,imao sam 9god.Nis je vise znacio SFRJ,nego li danas Srbiji!

  • Superhik

    08:32 // 1. 5. 2015.

    I sad će da ga min Mihajlovic uzme pod Beograd, jer treba da se formira novo preduzece za zaposlenje partijskih drugova. Sramota! Sve da se centralizuje i odvede u Beograd i to odmah!

  • Proruski aktivista

    07:40 // 1. 5. 2015.

    Da,i prvi let je prosao odlicno,jer nisu ,,pili kafu,,u kok pitu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: