Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:31, 28. 9. 2023.

| Društvo

80 godina od smrti Nikole Tesle - u Nišu portret veštačke inteligencije i mozaik od elektronskog otpada

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
umetnički portreti genija
Izložba u Noći istraživača povodom 80. godišnjice od Tesline smrti; foto: UBN Niš

"Umetnički portreti genija: 80 godina od smrti Nikole Tesle" je naziv izložbe kojom Univerzitetska bibilioteka u Nišu u petak, 29. septembra, obeležava Noć istraživača i godišnjicu smrti svetskog velikana, a kažu da će posetioci, između ostalog, moći da vide i njegov portret koji je kreirala veštačka inteligencija, kao i mozaik mlade umetnice od elektronskog otpada sa njegovim likom.

Iz niške Univerzitetske biblioteke "Nikola Tesla" pozivaju posetioce da ih u petak od 16 do 22 sata posete u Noći istraživača i tada pogledaju reprodukcije najpoznatijih i najzanimljivijih portreta Nikole Tesle.

Moći će da vide umetničke portrete Momčila Mitića i Aleksandra Blatnika u vlasništvu Univerzitetske biblioteke, kao i različita trodimenzionalna, multimedijalna i grafička rešenja.

Među izabranim radovima nalaze se dela slikara Darka Topalskog, umetnice Nine Adžić, modne dizajnerke Dejane Milosavljević ali i portret Nikole Tesle kao rezultat kreativnosti veštačke inteligencije. Mlada umetnica Danica Maksimović, koja spaja ekologiju i umetnost kreirajući eko-mozaike od elektronskog otpada, predstaviće na izložbi, po prvi put, svoj novi mozaik: portret Nikole Tesle - ističu iz Univerzitetske biblioteke.

Podsetimo, Niš, Leskovac i Pirot su među 24 grada u Srbiji gde će 14. put biti održana naučna manifestacija Noć istraživača, na više lokacija, a ovogodišnji slogan je “Svetlost nauke”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: