Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:26, 17. 2. 2010.

| Društvo

80 miliona duga „NišFilma“ naplaćeno od grada

Autor:P.B.Izvor:Južne vesti
Gradonačelnik Niša, Miloš Simonović

Gradonačelnik Niša, Miloš Simonović, oštro je danas protestovao zbog odluke Privrednog suda u Beogradu da dozvoli prinudnu isplatu 80 miliona dinara iz gradskog budžeta na račun privatnog preduzeća "Gama entertainment group" iz Beograda.

Reč je o dugu koji je prema "Gami" imalo Javno preduzeće "Nišfilm", čiji je osnivač grad Niš.

U saopštenju iz kabineta gradonačelnika piše da je tačno da je Skupština grada Niša decembra 2008. godine donela odluku o preuzimanju duga Nišfilma, ali u to vreme potraživanje beogradskog preduzeća nije bilo pravosnažno, niti je bilo predmet odluke Skupštine grada.

- Zakonom o obligacionim odnosima, izričito je propisano da se dug može preuzeti isključivo ugovorom o preuzimanju duga, što u konkretnom slučaju nije usledilo - navodi se u saopštenju.

Gradsko rukovodstvo nezadovoljno je činjenicom da je Gradski pravobranilac uložio žalbu na Rešenje Privrednog suda, po kojoj je postupak u toku, a da je izvršenje ipak sprovedeno.

Suđenje po tom pitanju, koje je trebalo da bude održano 16. februara, sudija Tatjana Vlaisavljević odložila je jer predstavnik "Game" nije uredno pozvan i suđenje zakazala za 18. februar. Međutim, sudija Vlaisavljević odbila je predlog grada da naplata bude odložena do okončanja spora.

- Grad Niš, kao jedinica lokalne samouprave, posluje transparentno, u skladu sa striktnim, zakonom predviđenim obavezama i ograničenjima. U ovom slučaju, takvo postupanje Grada, suštinski je sankcionisano odlukom o izvršenju koja načinom donošenja i strukturom argumenata na kojoj je zasnovana, objektivno daje razloga za sumnju u nepristrasnost organa i lica koji su ovaj postupak sprovodili - piše u saopštenju.

O činjenicama, vezanim za ovaj postupak, kažu u Gradskoj kući, obaveštena je Uprava za sprečavanje pranja novca i Agencija za borbu protiv korupcije.  

Krivične prijave protiv odgovornih u "Nišfilmu"

Dug koji je Nišfilm imao prema preduzeću "Gama" iznosi 1.2 miliona dinara, ali je kamata na taj dug iz 1992. godine 79 miliona.

Zbog "nesavesnog rada", novi Upravni odbor ovog gradskog preduzeća sredinom jula 2009. godine podneo je krivičnu prijavu protiv direktora, Zorana Spasića i šefa Pravne službe, Bratislava Dimitrijevića.

Njima se na teret stavlja da su znali za sudski postupak koji se od 1996. godine vodio protiv NišFilma, po tužbi preduzeća Gama iz Beograda, ali da su to skrivali od gradske uprave i time naneli štetu i preduzeću i gradu.

- Grad je decembra 2008. godine preuzeo sva dugovanja NišFilma, koja su po našim saznanjima tada iznosila oko 50 miliona dinara. Mesecima smo sakupljali dokumentaciju kako bi smo započeli sa otplatom tih dugovanja i kada su se konačno stekli uslovi da se čitav posao završi, dočekao nas je novi dug. Ovog puta još i veći. Da stvar bude gora, sudska presuda protiv NišFilma do gradske uprave stigla je dva dana po isteku roka za žalbu - izjavio je tada za Južne vesti gradski većnik Miodrag Radović.

Iako je protiv direktora Nišfilma, Zorana Spasića (G17 plus), podneta krivična prijava za nesavestan rad, postupak za izbor novog direktora još nije pokrenut.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • НЕБОЈША

    11:20 // 3. 3. 2010.

    Интересантно је да кад год власт забрља нешто, (а то се дешава скоро свакодневно) обавезно покушава да одговорност свали на опозицију. Позната је изрека да ако имам већину, могу да изгласам да је Земља коцкаста. Према томе, после 13 година на власти у јадном и напаћеном Нишу, коме сте обећавали куле и градове, а донели само глад, незапосленост, беду и очај, крајње је време да признате да сте група неспособњаковића, јер како другачије објаснити да дуг од 1 милион нарасте, о чуда невиђеног на фрапантних 80 милиона. Господа Благојевић и Марић су само два гласноговорника оних који немају образа да приунају да су неспособни. Они изгледа искрено верују да живо т почиње од "демократских" промена из 1996. Пре њих су изгледа живеле само амебе, а после њих ће бити потоп. Узгред, ових дана су поплаве на све стране... Да се није примакао дан њиховог одласка па почиње свеопшти потоп и пропаст.

  • Igor Maric

    19:20 // 26. 2. 2010.

    @Vukadinovic
    Jel to znaci da je na isti nacin opozicija bila diskriminisana i dok je SRS na republickom nivou bila na vlasti??
    Ako vlast zaista "obezbedi vecinu" i u Nadzornom odboru, to je onda posao za istrazne organe. Zbog cega to ne dokumentujete?

  • vukadinovic

    17:55 // 26. 2. 2010.

    Nisfilm ce biti tema i na Skupstini Grada 03. marta. Gradski odbor SRS je doneo odluku da predlozi dopunu dnevnog reda ovom tackom. Insistiracemo da se tada dodatno i potpuno objasni sta se tu sve desavalo.
    Predhodni komentar Igora Marica zahteva odgovor. SRS nije ucestvovao u nadzornim odborima jer "koalicione vecine" i u nadzornim i upravnim odborima obezbede vecinu glasova pa predstavnik opozicije STATIRA. Ali obecavam Vam, da cu u ponedeljak 01.marta procitai na Gradskom odboru Vasu poruku i traziti da gradski odbor zauzme stav oko dileme koju ste otvorili.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: