Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:17, 9. 5. 2017.

| Društvo

9. maj - Dan Evrope i Dan pobede obeleženi i u Nišu

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Maj mesec u znaku evropske kulture i u Nišu; foto: M. J. / JV
Maj mesec u znaku evropske kulture i u Nišu; foto: M. J. / JV

Simboličnim puštanjem 60 balona u bojama Evropske unije u centru Niša, kao i deljenjem origami ptica koje su napravili volonteri, obeležen je 9. maj, dan kada je nastala ideja o onome što danas poznajemo kao Evropska unija, ali i kada se Nemačka predala u Drugom svetskom ratu.

Naime, 9. maja 1945. godine je, nakon 6 godina borbe, Nemačka potpisala kapitulaciju, zbog čega se u Evropi ovo slavi kao Dan pobede, iako je zvaničan kraj rata bio nekoliko meseci kasnije, kada se predao i Japan, nakon pada atomskih bombi. Pomoćnik gradonačelnika Niša Dragoslav Pavlović rekao je da se današnji dan nikada ne sme zaboraviti.

Današnji dan je dan kada se, pre 72 godine Evropa oslobodila najveće pošasti, koja je mogla da sustigne narod, a to je veliki rat, koji je odneo puno žrtava. Zato se današnji dan slavi kao jedan od najsvetijih trenutaka i dan kada se, možemo da kažemo, čovečanstvo oslobodilo - kaže Pavlović.

EU infopoint Foto: Anđela StojanovićIstog dana, 12 godina kasnije, potpisani su i Rimski ugovori, kojima su nastale Evropska ekonomska zajednica i Evropska zajednica za atomsku energiju, od kojih je kasnije nastala i Evropska unija, kakvom je danas znamo.

Ovaj dan je u Nišu proslavljen u EU info kutku, gde je menadžerka Bojana Petrović objasnila da oni žele da Evropsku uniju približe Nišlijama i građanima regiona.

Da bliže objasni o programima koje nudi, o finansijama, o sredstvima, o programima za mlade. Tako da se mi svakoga dana trudimo da kroz veliki broj svoj aktivnosti, da to pokrijemo - naglasila je Petrović.

Inače, ceo maj mesec će u Srbiji biti proslavljen kao mesec Evrope, a u Nišu će biti obeležen Festivalom evropskog filma. U Oficirskom domu će biti održana i izložba fotografija, koju je pripremio Istorijski arhiv EU zajedno sa Istraživačkim centrom Alčide de Gasperi pri Evropskom univerzitetskom institutu, a tiče se najvažnijih trenutaka od njenog osnivanja pa do danas.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Томашевић Бранимир

    04:13 // 10. 5. 2017.

    Дан Европе је смејурија и измишљотина од празника. Измислила га је Немачка да пригуши свој пораз у 2. светском рату и тријумф Црвене армије. Поистовећивање ова два празника смештена у исти дан није у реду од стране одговорних у граду.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: