Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:11, 18. 5. 2023.

| Društvo

AŽC traži javno slušanje u Narodnoj skupštini i odgovor institucija u vezi femicida u Pirotu

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
pirot centar
Ubistvo se dogodilo u samom centru grada na šetalištu; foto: Lj. F.

Dva i po meseca prošlo je od ubistva 47-godišnje žene samom centru Pirota, a povodom Nacionalnog dana sećanja na žene žrtve nasilja, Autonomni ženski centar traži od Narodne skupštine da organizuje javno slušanje i da svim nadležnim institucijama postavi pitanja u vezi sa tim slučajem ubistva. U AŽC-u smatraju da je pogrešno postupanje institucija dovelo do ubistva žene u Pirotu.

Za ubistvo S. M. iz Pirota osumnjičen je M. M, a ono što je Osnovni sud u tom gradu potvrdio je da je on već bio osuđen za proganjanje iste žene, da je novčano kažnjen i da je novi pretres zbog istih optužbi zbog kojih je ranije osuđen, bio zakazan za 17. mart, nekoliko dana pre ubistva.

Postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Policijske uprave Pirot i Centra za socijalni rad u tom gradu pokrenuo je Zaštitnik građana, a da su institucije pogrešno postupale i da je bilo propusta, smatraju u Autonomnom ženskom centru.

Na javnom slušanju bi predstavnici intitucija uključeni u taj slučaj odgovarali javno na pitanja, a predlog pitanja iz AŽC-a uputili su nadležnom skupštinskom odboru. protest pirot foto nensija2 Održan i protest u Pirotu nakon ubistva; foto: N. R.

Povodom obeležavanja 18. maja, Nacionalnog dana sećanja na žene žrtve nasilja, i činjenice da je u Srbiji u porodično-partnerskom odnosu tokom 2023. godine ubijeno 15 žena i dve devojčice, predlažemo da se u Narodnoj Skupštini, pred Odborom za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova u narednim mesecima održi javno slušanje vezano za postupanje, odnosno pogrešno postupanje institucija koje je dovelo do ubistva žene u Pirotu - saopštavaju iz AŽC-a.

Iz te organizacije podsećaju da je ubijena žena tokom 2021. i 2022. godine osam puta prijavljivala osumnjičenog muškarca policiji, pre nego što je protiv njega bio pokrenut postupak istrage pred tužilaštvom, a nakon zaključenog sporazuma o priznanju krivice sa Tužilaštvom iz juna 2022. godine, po deveti put je ponovio isto delo i bio prijavljen, nije mu određen pritvor kako je Tužilaštvo tražilo, već mu je izrečena mera zabrane prilaska.

Osnovni sud u Pirotu odbija da se izjasnI o razlozima zbog kojih je sudija za prethodni postupak odbila da odredi meru pritvaranja i zbog čega je ista ili druga sudija prihvatila sporazum o priznanju krivice, kada su znale ili mogle da znaju da je M. M. ponovio delo. Osnovno javno tužilaštvo u Pirotu odbija da se izjasni zbog čega postupajući tužilac nije odustao od zaključenog sporazuma o priznanju krivice sa M. M, kada je to isto tužilaštvo tražilo da se M. M. odredi mera pritvora nakon što je isti ponovio delo - kažu iz Autonomnog ženskog centra.

Zaštitnik građana je jedina institucija koja je pokrenula postupak kontrole rada policije i centra za socijalni rad u tom slučaju, ali on nema mogućnosti kontrole rada sudova i tužilaštava, a za sada ne postoje informacije da su Visoki savet sudstva, Visoki savet tužilaštva, niti Republičko javno tužilaštvo i Ministarstvo pravde, pokrenuli postupke kontrole. grafik Traže odgovore; foto: AŽC

Zato smatraju da je jedini način da se ustanovi na koji način su sve institucije u Pirotu postupale u slučajevima prijava nasilja od strane sada pokojne S. M, jeste da se organizuje javno slušanje na koje bi, pored narodnih poslanica i poslanika, bili pozvani i predstavnici velikog broja instirucija - sva nadležna ministarstva, predstavnici sudijskih i tužilačkih saveta, Grada Pirota i sudovi i tužilaštva iz Pirota.

Cilj javnog slušanja bi bio utvrđivanje propusta svih institucija u lancu zaštite od nasilja u porodici i partnerskog nasilja, a koji propusti su nastali u slučaju ubistva S. M. u Pirotu, kako onih koje su bile uslovljene činjenicom da zakoni nisu na dovoljno dobar način uredili pojedina postupanja institucija, tako i onih koji se tiču lične odgovornosti svakog ko je postupao, odnosno nije postupao ili je pogrešno postupao po prijavama sada pokojne S. M, kako bi o odnosu na njih bili pokrenuti disciplinski postupci - saopštavaju.

Podsetimo, nakon ubistva održan je i protest u Pirotu na kome su okupljeni tražili da se utvrdi da li je bilo propusta u radu institucija.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Predlog pitanja u vezi femicida u Pirotu (preuzmi) - 39.70 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • direktno iz Vojnegovac

    07:12 // 20. 5. 2023.

    korupcija je Pirotizovana

  • Gladan Glastic

    12:34 // 19. 5. 2023.

    Pirot je korumpiran.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: