Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:02, 13. 8. 2013.

| Društvo

Adresu prijavljuju na Centar za socijalni rad

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Centar za socijlani rad
Centar za socijalni rad "Sveti Sava"; foto: FB strana Centra

Petnaestak građana bez stalne adrese prijavilo je prebivalište u niškom Centru za socijalni rad "Sveti Sava" i tako obezbedilo način da dobije ličnu kartu neophodnu za zaposlenje, lečenje ili glasanje.

Na ovo su bili prinuđeni oni koji zaista nemaju gde da žive, ali i stanari koje stanodavci odbijaju da prijave.

Među njima ima i isteranih iz kuće, bivših stanara domova, parova koje srodnici ne žele da prihvate, rođenih van Niša, dvadesetpetogodišnjaka, bolesnih i starih, pa čak i jedne petočlane porodice sa troje maloletne dece.

Njihova obaveza je da jednom u 15 dana dolaze u Centar i provere poštu.

Razlozi zbog kojih su ovi ljudi ostali bez stalne adrese su različiti, kažu u Centru za socijalni rad.

- Vlasnici koji izdaju stanove odbijaju da prijave stanare da ne bi plaćali poreze, a iz istog razloga neće da ih prijave ni rodbina i prijatelji - kaže Zlatko Nikolić, pravnik Centra za socijalni rad "Sveti Sava".

Dešava se da se Centru obrate i bivši štićenici domova koji, nakon što izađu iz njih, ne uspeju da pronađu mesto za život.

- Lice kao punoletno izađe iz ustanove socijalne zaštite, zatim nema gde da ode i nema mogućnost da se prijavi ni na jednoj adresi, jer na teritoriji Niša nema srodnika, niti poznanika - priča Nikolić navodeći primer jednog momka.

Dodatni problem zbog kog neki ostaju bez adrese su nerešeni imovinski odnosi

- Kada roditelji, staraoci ili srodnici preminu, ne ostane ništa napismeno o vlasništvu stanova i to je onda problem. Oni nemaju novca da pokrenu ostavinski potupak ped sudom, a naše pravne klinike ne funkcionišu kako treba - objašnjava Nikolić.

On smatra da bi ovakve situacije rešila besplatna pravna pomoć koja treba da bude dostupna određenim kategorijama građana na celoj teritoriji grada.

Ponekad su i porodični problemi razlog za ostajanje bez adrese. Na primer, roditelji čoveka koji ima vanbračnu suprugu sa decom protive se njihovoj vezi, tako da ne žele da prihvate nijednog od njih, niti da ih u svojoj kući prijave bar "na papiru". Zato je bio prinuđen da sa suprugom boravište prijavi na adresi Centra. 

Ovu mogućnost od pruža izmena Zakona o prebivalištu i boravištu građana. Mogu da je iskoriste oni koji nemaju stalno stanovanje, niti prebivalište supruga, vanbračnog partnera, roditelja ili ostalih srodnika na teritoriji Niša, odnosno nadležnog centra.

Zahtev, uz dokaz o identitetu, podnosi se Centru za socijalni rad ili ustanovi za stalni smeštaj. Zatim se nadležni iz tih ustanova obraćaju policijskoj upravi i predaju potvrdu o saglasnosti da osoba tamo prijavi prebivalište.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: