Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:01, 29. 12. 2022.

Advokat iz Niša: Frilenseri su rešenjima o porezu “uhvaćeni na spavanju”

Advokat Veselinović Đorđe Veselinović smatra da je država pokušala da neposredno pred praznike uhvati poreske obveznike na spavanju i na taj način napuni državnu kasu; privatna arhiva: Đorđe Veselinović

Državljani Srbije koji rade u inostranstvu ili za firme iz inostranstva, dobili su ili mogu očekivati da dobiju poreska rešenja kojima im je obračunat porez na zarade koje su ostvarili od 2017. godine. Advokat iz Niša Đorđe Veselinović rekao je da su mnoge okolnosti ostale nejasne, a da su rešenja koja su stigla pred praznike način da se napuni državna kasa.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • Како Је

    10:15 // 29. 12. 2022.

    Постоји ли оваква или слична ситуација у земљама демократске јевропе и како је тамо решена.Унапред хвала на одговору.

    • PoreskiObaveznik

      10:40 // 29. 12. 2022.

      Naravno, i tamo ljudi rade preko interneta, ali placaju porez.

    • Reseno je i od nas

      14:58 // 29. 12. 2022.

      Ali tek od prosle godine. Ne moze poreska da naplacujje pre 2021 kada nije znala da naplati. Bolje da je poslala resenja za proslu i ovu godinu. Opteretiti ljude za ono za sta nisu krivi je zlocin ove vlasti koja omladinu tera da se iseli iz zemlje.

  • Gradjanin

    10:53 // 29. 12. 2022.

    zaradjuju dobro a nece da placaju porez,sve u dzep,to nema ni u jednoj drzavi, nego porez na sunce,kupuju stanove za keš a nemaju za porez

    • Marko Jovanovic

      13:31 // 29. 12. 2022.

      Ti druze ociglednon nikad nisi imao firmu i nemas pojma o poreskom sistemu Srbije.

      Hteo sam da placam porez kao freelancer ali ne da mi celu zaradu uzme drzava.

      Ovde se radi o sikaniranju od strane drzave a ti to ne vidis nego siris mrznju na nas.
      Nemoj tako, pa nije to lepo.

  • Milena

    11:40 // 29. 12. 2022.

    Gospode, kako je čovek neupućen. Čuo za dva modela i sad misli da rešenja stižu po njima a ona još nisu stupila na snagu, ne zna ništa o bilo čemu što se dešavalo prethodne dve godine, a dešavalo se i menjalo mnogo toga. Ljudi, ne idite kod ovog za ovu problematiku, možda je za neku drugu oblast odličan, ali za o ovome ne zna ništa, pratila sam sve ovo od početka, meni je jasno sve što njemu nije.

    • Advokat nema pojma

      14:57 // 29. 12. 2022.

      Obracuvana se penzioni fond tj dobija se penzija i utice na visinu iste. Placa se i zdravstvo ako niste bili osigurani ako ste bili onda je 0.
      To je zakon koji su doneli na pregovorima sa freelancerima aprila 2021. I to je privremeni zakon koji vazi do kraja godine a novi stupa na snagu.

      Problem je: zakon treba primenjivati za ovu i proslu godinu a ne za 2017 kada poreska nije imala pojma.

  • Advokat

    11:42 // 29. 12. 2022.

    Izmislio toplu vodu

  • Avion

    11:53 // 29. 12. 2022.

    Čitajući šta su advokat iz Niša Đorđe Veselinović i frilenser Miloš Tošić izjavili mogu samo se čudi za ne poznavanje materije.
    PU nije ništa uradila mimo zakona, kao što ja kao preduzetnik pa i ovaj ADVOKAT moramo svakog meseca na platim poreze i doprinose tako i frilenser to morao da uradi. Ako je poslodavac iz inostranstva platio za frilensera, neka se dostavi da bi se rešilo rešenje.

    • Goku

      13:53 // 29. 12. 2022.

      Recite mi kako trudnice dobijaju trudničko i porodiljsko, kako se uzimaju slobodni dani, kako se plaćaju državni praznici, kako se dobija bolovanje, ko daje plaćene slobodne dane? Kojom logikom mislite da su regularan posao i posao na internetu iole slični pa da se porede?

      Baš ste stručan preduzetnik čim ovako razmišljate. Siguran sam da zapošljavatw isključivo preko studentske službe bez ugovo

    • PVO

      15:21 // 29. 12. 2022.

      Vi ste za to što ste plaćali imali određene pogodnosti, dok frilenseri nisu imali ništa a traže im da to plate što je van pameti i zove se harač. Neka oni lepo njima uračunaju staž, zdravstveno i ostala prava koja se dobijaju porezima pa neće biti problema. Velikom broju njih koji su i bili zdravstveno osigurani sada stiže da ga plate, tako da priča da PU ne radi ništa mimo zakona je prazna.

  • Peka

    18:07 // 29. 12. 2022.

    Da li je ovo porez za celu 2017? Prihode kao frilenser sam imao 4. I 5. Meseca te godine a preduzetnika pausalca sam otvorio u 6. Mesecu i placao doprinose?

  • Sonja

    08:28 // 30. 12. 2022.

    Treba porez da se plati.Ko sto ja placam porez na 45000 din i oni moraju da plate na 1500 evra.Videl od politicara da mogu da pregovaraju.Plati porez

  • Ivan

    23:35 // 30. 12. 2022.

    Jos nije poznato da je neko primenjivao zakon retroaktivno, bar tako pise u Ustavu. ( verovatno se vade da su ovo doune zakona )
    Ovo treba na Upravni Sud...
    Oni su osnov za poresko resenje nasli u zakonu o upravnom postupku clan 136. Medjutim nisu prvo procitali clan 8. Prvi drugi i treci stav tog istog zakona...!!!

  • Kimi

    23:30 // 1. 1. 2023.

    Ljudi, platite porez i nemojte se zezati s tim. Svaki dan kašnjenja se oporezuje. A to da rešenja nisu jasna, možda pravniku, ali neki dobar ekonomista vam može razjasniti. Ovaj se pravnik želi da lovom u mutnom nakupi klijente.
    Porez mora da se plaća. Nikome se ne sviđa i niko ga ne voli, ali mora da se plati. Tako je svuda. Dobro je da kazne nisu slali.

  • Kuka i motika

    22:43 // 17. 3. 2023.

    Placaju li Ceca i Jeca porez ili Merlin nakon koncerta u Bg-u???

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: