Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:10, 27. 6. 2014.

| Društvo

Advokati: Komora traži od nas da cinkarimo kolege

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Palata pravde

Grupa niških advokata tvrdi da je Advokatska komora od njih tražila da dežuraju ispred suda i zapisuju kolege koje ne poštuju odluku o štrajku. U Komori tvrde da je "sve po Statutu".

Štrajk advokata koji je zvanično otpočeo prekjuče, a traje još danas, podelio je zaposlene u toj struci.

Međutim, ne sporeći da je Advokatska komora odlučila da se otpočne sa protestom, grupa advokata iz Niša tvrdi da se na one koji se sa tim ne slažu vrši veliki pritisak kroz pretnje disciplinskim merama.

- Vrlo je sporno što čak i Zakon o štrajku jasno propisuje da oni koji štrajkuju ne smeju sprečavati one koji žele da rade - kaže jedan od advokata koji je insistirao na anonimnosti.

Kako objašnjava, razlog zbog kog ne želi da njegovo ime bude objavljeno nije to što se boji disciplinskih sankcija, već mogućnost da bi "kasnije mogao na druge načine da ima probleme".

- Ali, još veći problem je što su od nas, očito ne znajući da smo protiv štrajka, zvali i tražili da dežuramo ispred suda i policije i zapisujemo kolege koji ne štrajkuju. Prosto, ne želimo da budemo cinkaroši - kažu advokati.

U Advokatskoj komori Niša nisu želeli da se izjašnjavaju o tvrdnjama za "cinkarenje". Sa druge strane, ne spore da je kolegama koji budu radili tokom trodnevnog štrajka zaprećeno kaznama, što je objavljeno i na sajtu Komore, ali kažu da je "sve po Statutu".

- Svako će odlučiti da li će raditi ili ne, a da li će biti kažnjeni ili ne, postoje organi koji će o tome odlučivati. Mi ne prejudiciramo ničiju odluku, mi samo upozoravamo i opominjemo da postoji obaveza koja je definisana statutom Komore - kaže predsednica Advokatske komore Niša Brankica Orlović.

Podsetimo, Advokatska komora Srbije stupila je u štrajk koji traje od 25. do 27. juna. Tokom tog perioda, advokatima je zabranjeno da zastupaju stranke pred sudom, kao i mnoge druge aktivnosti pred raznim državnim organima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zarko vujovic

    22:04 // 26. 9. 2014.

    Anonimni kolega is Juznih vesti kwze DA he ovo izmislio pristalica SNS

  • Dr Fiskalna kasa

    10:59 // 30. 6. 2014.

    Advokatima kao bogatom sloju društva treba uvesti fiskalne kase,a ne paušalno određivanje poreza.Sve dok se ne ‚‚razbije‚‚sprega advokata i sudija od našeg pravosuđa nema ništa.Sve je na štetu građana

  • Manča

    10:09 // 30. 6. 2014.

    Naravno da treba proveravati da li ima štrajkbrejkera ili ne i sramota je što neki advokati neće da dežuraju. Država hoće da oguli kožu advokatima i moramo da se protiv toga izborimo.

    • Branislav Petrović

      11:23 // 30. 6. 2014.

      Država vama a vi nama.I na kraju ko je onaj koji n.....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: