Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:48, 18. 8. 2015.

| Društvo

Advokati u romskim naseljima

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
mahala
Advokati obilaze romska naselja; Ilustracija; foto: JV arhiva

Upoznavanje sa njihovim pravima, priprema neophodne dokumentacije i otkrivanje potencijalne diskriminacije ubuduće će se odvijati u romskim mahalama u Nišu i Bujanovcu, jer će pravnici CHRIS mreže tamo postaviti punktove.

Statistike pokazuju da većina Roma ne zna koja su njihova prava, kojim institucijama da se obrate za pomoć, a veliki deo njih nema para za advokata.

CHRIS mreža, organizacija koja se od 2000. godine bori za poštovanje ljudskih prava u Srbiji, odlučila je da se približi Romima tako što će advokati odlaziti u naselja.

Koordinator ove organizacije Dragan Đorđević kaže da su pravni problemi Roma prisutni i u Nišu.

Pre nekoliko godina imali smo slučaj da je nekoliko porodica iseljeno, a da im je kao privremeni smeštaj ponuđen napušteni magacin bez vode i struje. Stanari jedne zgrade bunili su se da se majka četvoro dece useli u jedan od stanova samo zbog boje kože. Romi se u našem društvu, nažalost, percipiraju kao dežurni krivci za sve, dežurni lopovi, dežurni prestupnici... Ugrožen im je čitav niz prava - priča Đorđević.

djordjevic Dragan Đorđević kaže da je Romima prekopotrebna pravna pomoć; foto: MCB On kaže da je država dužna da svakom pojedincu omogući da sazna koja su njegova prava, ali nažalost, tvrdi Đorđević, to nije tako. Među neinformisanim stanovnicima su Romi, a advokati, kaže koordinator CHRIS-a, retko zalaze u romske mahale.

Zato smo po prvi put odlučili da umesto da se građani javljaju nama, mi odemo u naselja. Postavićemo takozvane mobilne punktove na kojima će Romi moći da se informišu o svim vidovima pomoći koji su im dostupni - priča Đorđević.

Pravnici CHRIS-a, kako kaže Đorđević, pokušaće da budu spona između romskih zajednica i lokalnih vlasti i da doprinesu da se njihov glas čuje među onima koji imaju zadatak da kreiraju i sprovode lokalne politike za smanjivanje etničke distance.

chris Besplatna pravna pomoć za Rome; foto: CHRISNa jugu će pravnih punktova biti u naseljima u Nišu i Bujanovcu, a u ostatku Srbije u Negotinu, Valjevu i Novom Pazaru.

Informacije o tome kada će advokati obilaziti mahale, zainteresovani građani mogu dobiti na broje telefona - za Niš: 018/526-232 i za Bujanovac: 017/651-793

Mreža CHRIS je otvorila i kol-centar za besplatnu pravnu pomoć i na taj način omogućila da svi građani Srbije putem besplatnog poziva na broj 0800 008 007 imaju mogućnost da stupe u kontakt sa pravnim timom ove organizacije.

​Ovaj tekst je nastao kao deo projekta "Lokalni mediji za prava Roma" koji sprovode organizacija Civil rights defenders i "Lokal pres". Novinari iz Bujanovca, Vranja, Niša, Novog Pazara, Prijepolja, Valjeva, Loznice, Negotina i Knjaževca svojim prilozima i tekstovima pokušaće da doprinesu unapređenju položaja romske nacionalne zajednice na lokalu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • nadam se da prava

    10:33 // 18. 8. 2015.

    znače i obaveze, pa očekujem poštovanje gradske odluke o držanju živatinja ili ako je ne poštuju onda bar da izmet svojih konjića prihvataju u adekvatnu posudu, a ne da se razvlači po čitavom gradu.

    • pa nije

      15:06 // 18. 8. 2015.

      Nisu konji krivi, oni nisu predvidjeni za grad, to su zivotinje koje bi trebalo da zive u divljini...

  • predlažem proširenje akcije,

    10:30 // 18. 8. 2015.

    neka advokati prošetaju po zaseocima i zabitima i upoznaju sve te ljude sa njihovim pravima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: