Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:37, 7. 3. 2022.

| Društvo

Advokatska komora Niš: Tumačenja o istraživanju rada disciplinskih organa proizvoljna i paušalna

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
komora
Iz Komore kažu da se teorija i praksa razlikuju i da su njihove odluke u skladu sa aktima, a ne udžbenicima; foto: T. T.

Za tumačenja profesorke sa Pravnog fakulteta da su rešenja kojima se odbacuju prijave građana protiv advokata oskudna, kao i da nema dovoljno informacija o disciplinskim postupcima na sajtu Advokatske komore Niš, iz te ustanove kažu da su proizvoljna i paušalna. Ističu da se teorija i praksa razlikuju, da su odluke Komore u skladu sa aktima, a ne udžbenicima, kao i da rešenja sadrže sve što je propisano u skladu sa zakonom.

Istraživanje "Analiza rada disciplinskih organa i disciplinskih postupaka Advokatske komore Niš" predstavljeno je prošle nedelje na onlajn skupu "Rad disciplinskih organa advokatskih komora", a profesorka Nevena Petrušić je rekla da je analiza pokazala da je zbog neažurnosti disciplinskog tužioca i suda dolazilo do zastarevanja mogućnosti da se sprovedu postupci protiv advokata.

Međutim, iz Komore kažu da je do zastarelosti dolazilo iz dva razloga, a ne zbog neažurnosti. komora Istraživanjem je obuhvaćena 2018. i 2019. godina ; foto: T. T.

1) roka zastarelosti za pokretanje disciplinskog postupka koji je 6 meseci od dana saznanja za učinjenu povredu (relativna zastarelost), dok u svakom slučaju zastarelost nastupa nakon 2 godine od dana učinjene povrede (apsolutna zastarelost); 2) zbog odlučivanja u drugom stepenu.

Dodaju i da su tumačenja profesorke, koja se odnosi na to da su rešenja koja uručuju disciplinski organi veoma oskudna, kao i da se sastoje od fraza i da iz tog razloga nema potpune analize, proizvoljna i paušalna.

Odluke se rade u skladu sa navedenim aktima, a ne u skladu sa udžbenicima, priručnicima i analizama koje se rade na fakultetu kao teoretskih znanja koje studenti treba da imaju. Rešenja sadrže sve što je propisano u skladu sa Zakonom - poručuju iz Komore.

komora Iz Advokatske komore Niš kažu da su sve informacije objavljene na sajtu; foto: T. T. Ističu i da nisu tačni njeni navodi da su na sajtu oskudne informacije i da građani, odnosno podnosioci disciplinske prijave, nisu upoznati sa postupcima.

U aktima koja su dostupna na sajtu svakome su pružene informacije ko može da podnese prijavu protiv advokata, koje su povrede lakše, a koje teže prirode, kako se postupak inicira itd. Advokatska komora u Nišu ima kompletan sajt sa raznim aktima, obaveštenjima i drugim informacijama. Pored toga, svakom zainteresovanom licu koje želi da podnese disciplinsku prijavu stoje na raspolaganju i zaposlena lica u Advokatskoj komori Niša koja pojašnjavaju podnosiocima prijave sve eventualne nejasnoće - navode iz niške Komore.

Podsetimo, zaključak istraživanja je da su u periodu od 2018. do 2019. godine Advokatskoj komori Niš podnete su 272 prijave protiv advokata, a ona je pokrenula tek 10 postupaka, dok nijedan od njih nije bio na inicijativu disciplinskog tužioca.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Jordan Velickov

    17:40 // 21. 3. 2022.

    Profesorka Petrusic je itekako kompetentna,a pored toga i dovoljno stru;na,i sto je najvaznije sve je u pavu

  • MARIJA STOJANOVIC

    00:09 // 9. 3. 2022.

    Profesorka Petrusic nije toliko kompetenta da razmatra ove teme.Sto se malo na bavi korupcijom na Pravnom fakultetu? Zasto ne ode do lekarske komore pa utvrdi koliko je lekara kaznjeno zbog smrti pacijenta? Zasto se ne bavi izvrsiteljima koju oduzimaju imovinu neduznim ljudima? Sta ona radi po pitanju odbrane prava.Nista. Osim sto napada svoje kolege treba sramota da je bude.Profesorka stidi se.

  • Dildo

    13:45 // 8. 3. 2022.

    Ostace zabelezeno da je ovaj grad krivosudna crna rupa sto se tice sudske i advokatske profesije.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: