Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:30, 4. 10. 2021.

| Društvo

Advokatska komora Niš predložila trodnevnu obustavu rada advokata u celoj Srbiji

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
advokati
Traže trodnevnu obustavu rada;foto: T. T.

Nakon što je više od 650 advokata predalo peticiju Advokatskoj komori Niš kojom traže totalnu obustavu rada, Upravni odbor Komore predložio je da trodnevni štajk advokata na teritoriji cele zemlje, a zbog novog stava Vrhovnog kasacionog suda u vezi bankarskih sporova oko troškova obrade kredita. U saopštenju AK Niš osuđuju stav VKS-a i navode da su njime povređena osnovna načela pravde i pravičnosti.

Niška Advokatska komora je pre dve nedelje izdala saopštenje u kome su naveli da su protiv bilo kakve obustave rada dok se razgovori između Advokatske komore Srbije i Vrhovnog kasacionog suda ne okončaju.

Međutim, u novom saopštenju, a nakon peticije koju su pre tri dana podneli advokati, traži obustavu rada na tri dana.

Upravni odbor Advokatske komore Niš je doneo odluku da preko svojih predstavnika u Upravnom odboru AK Srbije zatraže da Upravni odbor AK Srbije, kao najviši organ, donese odgovarajuću odluku u pogledu pravne osude ovakvog stava Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda, da donese odluku o trodnevnoj obustavi rada advokata na teritoriji Republike Srbije - piše u saopštenju niške Komore.

Dodaju da je Upravni odbor niške Komore jednoglasno osudio stav Vrhovnog kasacionog suda i utvrdio da su njime povređena osnovna načela pravde i pravičnosti u postupanju građana pred nadležnim sudovima.

Komora zahteva i vanredno sazivanje Skupštine Advokatske komore Srbije, kao i Konferenciju advokata na kojoj će biti donešena odluka o obustavi rada advokata u dužem periodu od tri dana.

Kompletno saopštenje Advokatske komore Niš dostupno je na zvaničnom sajtu.

Podsetimo, Vrhovni kasacioni sud doneo je izmenjeni stav koji podrazumeva da banka nije dužna da na poseban način obrazloži naplatu troškova obrade kredita zbog čega su advokati širom zemlje protestovali i imali jednodnevnu obustavu rada.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Visnja

    16:47 // 6. 10. 2021.

    Podrska kolegama advokatima, svaka cast Nislijama. Gradjani, borimo se za vasa prava, treba da nam se pridruzite u borbi za VASA prava, svi ste u kreditima. Ja imam tri tuzbe protiv banaka i nemam ni jedan kredit, ali ovakav stav je bruka i sramota. Ugrozena je pravna sigurnost. U subotu na protestu je bilo dosta ljudi, ali nedovoljno. Probudite se svi i pridruzite se.

  • Stranka

    20:42 // 5. 10. 2021.

    Nažalost i advokati i banke gledaju svoj interes. Politika je uplela prste i sud promenio stav. Mada kad potpišeš ugovor pristaneš na uslove.

  • veterani vs advokati

    14:15 // 5. 10. 2021.

    ponavljam komentar. Gde su advokati da se jave u vezi procesa sa ratnim dnevnicama. Tada su od drzave uzeli svoj deo i bilo im je dobro, a ratne veterane prevarili i nisu dobili nista. Sramota i sada, briga ih za gradjane, samo ih interesuje njihov deo novca. Fuj.

    • Čudesni dribling

      16:50 // 5. 10. 2021.

      Objasni mi pojam RATNI VETERAN, molim te. Slažem se da su to mogli biti oni što se boriše (da ne idemo u predaleku prošlost) u I i II svetskom ratu, balkanskim ratovima isl... (naravno, na strani Srbije). Što se tiče ratova 90-tih i učestvovanja u njima, mislim da ne mogu da se porede sa prethodnim. Ogorčen si što si učestvovao a država ti nije platila ili što ste ih ("smo") ih izgubili, defakto?

    • Čudesni dribling

      18:18 // 5. 10. 2021.

      Kao što sam i mislio, prilično dugo nema nikakvog odgovora. Verovatno si jedan od onih oportunista koje politika nikada nije interesovala (pa i za vreme Miloševića, Šešelja, Vučića...), a verovatno si za nekog od njih uvek i glasao i pod njihovom komandom išao u besmisleni rat. Sve to si, naravno, kasno uvideo i rešio da naplatiš od svih nas. Nije ti uspelo pa je razočaranje veliko. Žalim slučaj!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: