Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:59, 24. 9. 2021.

| Društvo

Advokatska komora Niš protiv jednodnevne obustave rada, u drugim gradovima advokati u štrajku

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
advokati
Advokatska komora Niš navodi da nije organizator skupova; foto: T. T.

Zbog novog stava Vrhovnog kasacionog suda u vezi troškova obrade kredita, advokati širom Srbije su u štrajku upozorenja koji je juče najavila Advokatska komora Srbije, dok odluku o jednodnevnoj obustavi nije prihvatila niška Advokatska komora iz koje kažu da je došlo sukoba mišljenja. Iz niške komore kažu da su protiv bilo kakve obustave rada dok se razgovori između Advokatske komore Srbije i Vrhovnog kasacionog suda ne okončaju.

U ranije najavljenoj odluci Advokatske komore Srbije, o jednodnevnoj obustavi rada svih advokata na teritorije zemlje, stoji da advokati neće postupati u postupcima pred sudovima i drugim organima, bez izuzetaka i da se to odnosi na sve sudske sporove.

Ipak, Upravni odbor Advokatske komore Niša izuzeo se iz ove odluke, jer je kako navode u sopštenju, došlo do sukoba različitih mišljenja sa Advokatskom komorom Srbije, a u vezi novog stava Vrhovnog kasacionog suda koji podrazumeva da banka nije dužna da na poseban način obrazloži naplatu troškova obrade kredita.

Advokatska komora Niša i dalje stoji na stanovištu da ovakva praksa data u vidu saopštenja i stavova najvišeg stava Republike Srbije, ne da dovodi do pravne nesigurnosti u pravnom sistemu, već dovodi do povrede osnovne načela vladavine prava Ustava Srbije - navode u saopštenju.

Kako su naveli, AK Niša u potpunosti podržava napor Advokatske komore Srbije u smislu organizovanja susreta predsednika Advokatske komore Srbije sa predsednikom Vrhovong kasacionog suda, ali i da podržavaju saopštenje AK Srbije da će se ti razgovori i dalje nastaviti.

Prema tome ako su razgovori u toku između ove dve strane, a do sada nemamo ishod tih razgovora, onda je Advokatska komora Niša protivu bilo kakve obustave rada, sve dok se razgovori ne okončaju - navode u saopštenju.

Ova odluka je, navode, izglasana jednoglasno na hitnoj 58. telefonskoj sednici.

UO AK Niša smatra da je sada pri kraju madata sadašnjeg UO AK Srbije nije trebalo da se o ovome odlučuje, imajući u vidu da je za 25.9.2021. Godine zakazana Skupština AK Srbije, de bi eventualno ta nova Skupština i novi Upravni odbor, a po izvršenom izboru trebala da donese odluku o obustavi rada advokata na teritoriji Republike Srbije - objašnjavaju u svom saopštenju.

Na telefonskoj sednici je doneta i odluka da advokati iz niške komore koji se okupljaju pred sudovima, zbog nastalog problema, neće snositi posledice u vidu disciplinskih prijava pred nadležnim organima komore.

U saopštenju napominju da oni nisu organizatori ovih okupljanja i pozivaju Advokatsku komoru Srbije da obavesti javnost o tome da su okupljanja advokata organizovana spontano i da u tim protestima ucustvuju i građani, ali i druge organizacije koje organizuju podnošenje tužbi protiv banaka.

U ostalim gradovima na jugu Srbije mnogi advokati danas neće raditi, a kako saznajemo deo njih se uputio u Beograd na zakazani protest protiv novog stava VKS.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nesa

    00:49 // 6. 10. 2021.

    Nije samo 1000din nego su kroz ratu mesecnu uzimali naknadu i to tako pet ili deset godina.Plus kamata na tuzbe sto su godinu dana u fioci i dupla kamata kamata na kamatu.

  • Pertar kostic

    10:26 // 27. 9. 2021.

    Ovde je problem sto je 18 sudija Visokog kasaciomig suda do 18.09.20121 donosilo pravosnazne presude u korist gradjana 4 pune godine.Onda su doneli novu odliku 25.09 i ponistili sve svoje prethodne.
    Zbog cega?Zbog koga?Po čijem nalogu.
    To je problem ljudi moji.I ja sam tuzio, za stambeni kredit mi uzela banka 2.000 evra na ime troskova obrade kredita i isiguranja.
    Sad treba da platim jos 60.000

  • Ex judge

    13:35 // 25. 9. 2021.

    Prosecna naknada, koju su gradjani korisnici kredita platili bankama, je iznosila oko 1000 din.

    Toliko u proseku gradjani koji su tuzili banke i dobiju.

    Medjutim, u najvecem broju slucajeva, advokat je otkupio potrazivanje, sa svim pravima i obavezama, isplativsi 1000 din unapred.

    Tako da advokati u proseku naplate 68'000 din!!!
    po tuzbi za naknadu, jer oni naplacuje punu tarifu tuzbe

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: