Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:06, 16. 2. 2023.

| Društvo

Aerodromi Srbije o pozivu na bojkot Mešihata: isti uslovi za sve

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Aerodrom - Niš
Procedure iste za sve - navode iz "Aerodroma Srbija"; foto: Aerodrom "Konstantin Veliki"

Nakon saopštenja Mešihata islamske zajednice u Srbiji u kojem pozivaju na bojkot nezadovoljni tretmanom muslimanki i bezbednosnim procedurama, iz "Aerodroma Srbije" objašnjavaju da te procedure važe za sve, da niko nije izuzet i da se prema muslimankama odnose s poštovanjem.

U Mešihat, kako navode, već duže vreme pristižu žalbe muslimanki, odevenih u skladu sa islamskim propisima, i njihovih članova porodica, zbog neprijatnosti koje su preživeli na aerdromima “Konstantin Veliki” u Nišu i “Morava” u Kraljevu.

…Isključivo one - žene sa hidžabom, prilikom sigurnosnih aerodromskih provjera, izdvajaju se iz kolona, vode u kabine na detaljan pretres, gdje se od njih traži skidanje hidžaba, a u nekim situacijama i skidanje dijelova odjeće. Od ovakvog ophođenja nisu bile pošteđene ni zvanične službenice Islamske zajednice - navode iz Mešihata.

Dodaju da su u prethodnom periodu pokušali internim putem “ukazati i zaustaviti ovakvo ponašanje, koje se ne može drugačije okarakterisati osim ponižanjem i diskriminacijom po verskoj i nacionalnoj osnovi”, ali da se sa takvom praksom nastavilo.

Odbacujemo neprimjerena obrazloženja da je to, navodno, uobičajena sigurnosna procedura u svijetu, iz razloga što se takva ne primjenjuju niti na beogradskom niti na bilo kom drugom aerodromu u svijetu - dodaju iz Mešihata.

Od policije, uprave aerodroma i države zahtevaju hitnu reakciju i prekidanje te prakse.

Iz “Aerodroma Srbije”, sa druge strane, objašnjavaju da osuđuju svaki vid diskriminacije i sprovode sve mere da do toga ne dođe i navode da su operateri obezbeđenja u obavezi da poštuju sve bezbednosne protokole kako bi se omogućilo sigurno putovanje svih korisnika usluga aerodroma.

Pregled obezbeđivanja na aerodromu obavlja se prema domaćoj i međunarodnoj regulativi od strane sertifikovanog osoblja. Isti su u obavezi da poštuju protokole koji se odnose na putnike sa posebnim verskim obeležjima, a zbog verskih razloga ne žele da ih skinu u postupku pregleda obezbeđivanja. Za takva lica primenjuju se metode pregleda koje ni na koji način ne narušavaju dostojanstvo putnika, ali ih ne oslobađaju od pregleda obezbeđivanja - navode iz “Aerodroma Srbija”.

Dodaju da je, nakon izgradnje novog putničkog terminala na aerodromu u Nišu, predviđena i nabavka skenera za pregled putnika, kojima se omogućava pregled bez kontakta putnika, što će dodatno doprineti poštovanju integriteta svih kategorija putnika, što je primer na pojedinim modernim aerodromima u svetu.

Ističu da čine sve što je u njihovoj nadležnosti da se poštuje dostojanstvo putnika svih veroispovesti i da će, u slučaju da se utvrde propusti zaposlenih, biti pokrenuti postupci za utvrđivanje odgovornosti, a od putnika očekuju da su upoznati sa bezbednosnim procedurama na aerodromu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gaga

    12:19 // 17. 2. 2023.

    A sto se mesa Mesihat?Ovo nije versko,vec bezbedonosno pitanje...tice se svih putnika,bez obzira na veru.i naciju.

  • Alex

    11:13 // 17. 2. 2023.

    Izvinite ali ne živimo ni i muslimanskoj ni u pravoslavnoj džamahiriji nego u državi koja ima svoje zakone i pravila. Verujem da to, može da se razume, bez uplitanja veroispovesti. Hvala na pažnji.

    • Đoka

      16:53 // 18. 2. 2023.

      Na zalost ne zivimo u dzamahiriji a ti sad pogledaj sta rec dzamahirija zapravo znaci, papagaju.

  • Nervozni poštar

    01:05 // 17. 2. 2023.

    Nek bojkotuju njujorški aerodrom Kenedi, tamo sigurno prolaze kao nindže.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: