Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:24, 19. 3. 2020.

| Društvo

Aerodromi zatvoreni, Srbi “zarobljeni” u Amsterdamu

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
Putnici na niškom aerodromu
Putnici zarobljeni na aerodormu; Ilustracija; Foto: Vanja Keser

Osmoro Srba, među kojima je i jedan Nišlija, “zarobljeni” su na aerodromu u Amesterdamu jer su letovi za Srbiju ukinuti, pa ne mogu kući. Otac Nišlije Filipa Miloševića, koji je do Holandije doleteo iz Čikaga, kaže da bi Vlada Srbije trebalo da se angažuje i pomogne onima koji su zbog najnovijih mera zbog korona virusa ostali na aerodromima širom sveta.

Filip je, priča njegov otac Miroslav, jutros doleteo iz Čikaga gde se školuje, ali su obrazovne institucije i tamo zatvorene zbog pandemije virusa korona, pa je krenuo kući, u Niš.

Ukupno 8 Srba je zarobljeno u Amsterdamu. Pored njega tu je i jedna bakica sa dva mala deteta. Oni ne mogu uopšte da se vrate zbog ovih zaštitnih mera. Prikupljaju se sa različitih strana sveta, stižu na aerodrom, a neizvesnost je velika jer im se ne daje nikakvo rešenje niti solucija povratka za Srbiju - kaže Milošević.

Niški Aerodrom “Konstantin Veliki” zatvoren je juče, a od danas je privremeno obustavio rad i Aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu.

Od danas će, odlukom Vlade Srbije, i medjunarodni granični prelaz na Aerodromu "Nikola Tesla" biti privremeno zatvoren. Aerodrom "Nikola Tesla" ostaje otvoren za sve humanitarne letove i kargo saobraćaj, a vazdušni prostor Srbije ostaje otvoren za sve prelete - saopštio je MUP.

Putnicima se preporučuje da se za detaljnije informacije o načinu ostvarivanja svojih prava obrate avio-kompanijama.

Prema svedočenju njegovog oca, Filip je to uradio, ali konkretne odgovore nije dobio.

Njegova matična kompanija je KLM koja je valjda napravila kontakt sa našom Ambasadom, ali za sada nema nikakvih naznaka da će problem da se reši. Vlada Srbije ne daje nikakvo objašnjenje i rešenje za takve slučajeve. Ministar Dačić je svojevremeno išao u Libiju i dovodio po dva, tri takva slučaja, radnika iz Libije, kada je tamo bila kriza - kaže Milošević senior.

Vlada Srbije je juče poručila svim državljanima koji žive u inostranstvu da odlože svoj povratak u Srbiju i pomere svoja putovanja, a u saopštenju se navodi da zbog restriktivnih mera u mnogim zemljama brojni državljani ostaju “zarobljeni” i bez mogućnosti povratka u zemlju.

Od pojave virusa COVID 19 u svetu, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić dao je instrukciju svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije da pomoć i zaštita građana Srbije u ugroženim područjima mora da predstavlja prioritet u njihovom radu - navodi se u saopštenju.

Dodaju i da je formiran Krizni štab u Ministartsvu, zbog pružanja pomoći građanima Srbije u inostranstvu.

U konkretnom slučaju državljana koji su “zarobljeni” u Amsterdamu, novinari su obavestili Ministarstvo spoljnih poslova i zatražili odgovore i rešenje, koji se očekuju.

Podsetimo, u Srbiji je zbog pandemije virusa korona uvedeno vanredno stanje, a sve o tome možete pročitati - ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nenad Todorovic

    20:58 // 20. 3. 2020.

    Ja i brat smo ostali u Nürnbergu! Air Srbija nam otkazala let i ostavili nas.
    Dosli smo ko turisti i nemamo nacina da se vratimo!

    • klklklklklklk

      18:12 // 21. 3. 2020.

      vrlo pametno sto ste otisli u inostransto tek tako iz zezancije dok epidemija vlada vec dva meseca, u Srbiji je kriticno vec 10 dana, mogli ste se vratiti ranije, za ovo ste sami krivi nazalost.

  • Zika paprika

    02:08 // 20. 3. 2020.

    A ko treba da razmislja umesto neodgovornih gradjana? Drzava i poreski obveznici? Ne bi trebalo da moze.

  • Jadranka radenkovic

    19:19 // 19. 3. 2020.

    Nalazim se da suprugom u poseti u Hamburgu I ne mozemo da se vratimo u subotu Iz Hanover's imamo let. Mi nemamo boravak no osiguranje nemacko mi smo gradjani srbije. Luki Jovicu Koji I'ma pare sve se prasta mene bi u orkirsli. Ovi Iz konzulata nemaju pojma mi ocemu. C
    Zasto primaju novac nije mi jasno. Blago vama u svojoj zemlji ste Zivela Srbija. Ostajemo bez lekova like be mozemo kupiti

    • Nisliski mohikanac

      00:29 // 20. 3. 2020.

      Kakva crna poseta u ovoj ludnici, pa ako ste i vec bili tamo zar nije jasno od pre nedelju dana da ce biti beleja nego se ceka jeftina karta.

    • stevan veliki

      02:04 // 20. 3. 2020.

      Pitam sve takve ’zaglavljene’ , a sta ste cekali do sada? Vec vise dana/nedelja se stvari komplikuju. Gde ste krenuli ko muva bez glave? Poz Australij

    • Bane

      09:16 // 20. 3. 2020.

      Porodica sa malim detetom ostala u Frankfurtu, imali let 21.03 ali otkazano sve. Sa planiranog leta 15.03 vraćeni jer nije moglo da se udje u Srbiju sa boravisnom vizom i ako živi u Srbiji 6 godina da bi sutra moglo. Ali vrag je odneo šalu zatvoren Niški aerodrom za gde su kupljene karte. I eto. Nek nam je sa srećom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: