Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:57, 21. 6. 2021.

| Društvo

"Aerodromska deklaracija" - stranke i udruženja za vraćanje niške vazdušne luke Gradu

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
protest aerodrom
3 meseca trajala saga oko poklanjanja Aerodroma; foto: Vanja Keser

Otpis aerodromskog duga za zemljište, produžetak ugovora sa niskotarifnim kompanijama i vraćanje Aerodroma "Konstantin Veliki" Nišu, zahtevi su "Aerodromske deklaracije 018: Građansko-politička tačka saglasja" koju je trenutno potpisalo 10 stranaka i nevladinih organizacija. Inicijatori Deklaracije pozivaju sve građane, ali i organizacije, stranke, pokrete i inicijative da u narednim danima daju svojim potpisom podršku zahtevima.

Tačno 3 godine je prošlo od odluke gradske vlasti da, uprkos brojnim protestima građana, državi pokloni niški Aerodrom. Sa 44 glasova “za” i 5 “protiv” vladajuća većina u niškom parlamentu izglasala je 22. juna 2018. godine predlog Gradskog veća kojim se niški Aerodrom “Konstantin Veliki” ustupa Republici na upravljanje bez naknade.

Borba za nišku vazdušnu luku od tada je utihnula, a sada se ponovo rasplamsava kroz inicijativu udruženja i stranaka da se Aerodrom vrati Nišu.

Niški aerodrom poklonjen je državi u ime Nišlija, a da Nišlije niko nije pitao. Ta odluka duboko je ukorenjena u nagonu republičke vlasti ka centralizmu i inferiornom kompleksu lokalne vlasti prema partijskoj i državnoj centrali. Tri godine od odluke donete po naređenju, ovaj posao još nije privršen. Duh nepotrebnog centralizma, ispoljen u odluci Skupštine grada Niša od 22. juna 2018. godine još proizvodi neželjena dejstva - kažu potpisnici deklaracije.

Podsećaju da se "repovi traljavo izvedenog poklanjanja" vuku za Gradom i brinu Nišlije i Nišlijke - pitanje duga za zemljište nije rešeno, kamate se zaračunavaju (6.313 evra dnevno), a ugovori sa niskotarifnim aviokompanijama počinju da ističu s jeseni 2021. godine i postoji bojazan da li će biti produženi.

Traumu od paternalističkog centralizma građani Niša još osećaju i pitaju se zbog čega je niški aerodrom morao biti oduzet da bi država (navodno) ulagala u njega. Imajući u vidu da je niški aerodrom ekonomsko, političko, ali i identitetsko pitanje za Niš pozivamo i građanski i politički deo društva, a pre svega proaktivne građane, da se ujedinimo oko 3 zahteva - kažu u saopštenju.

Kažu da su zahtevi minimum niškog konsenzusa i tačka saglasja, pa zato inicijalni potpisnici ove deklaracije pozivaju sve ostale da se ravnopravno pridruže i potpisom i akcijom.

A zahtevi su:

Da saga oko duga mora biti hitno razrešena u korist Nišlija, a dug i kamata moraju biti neodložno otpisani i poništeni. Niš ne može pokloniti aerodrom, a zauzvrat dobiti Damoklov mač milionskog duga nad glavom.

Ugovori sa niskotarifnim kompanijama moraju biti produženi, nijedna kompanija (pa ni srpsko-arapska AirSerbia) ne sme imati monopol nad linijama iz Niša.

Niški aerodrom mora biti vraćen Nišu.

Potpisnici se obavezuju Nišlijama da će, u momentu kada budu u poziciji odlučivanja Aerodrom vratiti Gradu.

Izvinjenje od vlasti zbog toga što je Aerodrom “Konstantin Veliki” žrtvovan koncesionim ugovorom Vansi-Srbija ne očekujemo, ali bi ono bilo stvar političkog kodeksa i nacionalnog digniteta. Nišlije i južnjaci ne prihvataju tirade o velikim državnim ulaganjima jer ta centralistička mantra podseća na milostinju. Kao integralni deo Srbije i kao ravnopravni građani države samo želimo svoje mesto i ono što nam pripada u decentralizovanoj i ravnomerno razvijenoj Srbiji - poručuju potpisnici.

Potpisnici Deklaracije su: Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Stranka slobode i pravde Niš, Srpski pokret Dveri Niš, Narodna stranka Niš, Nova stranka Niš, Udruženi pokret slobodnih stanara - Građanski front Niš, Otvorena građanska platforma "Akcija" Niš, "Niš, moj grad", Socijaldemokratska stranka Niš i Demokratska stranka Niš.

Ovo su inicijalni potpisnici Deklaracije, pa zato pozivaju sve organizacije, stranke, pokrete i inicijative da se u narednim danima pridruže Aerodromskoj deklaraciji.

Najvažnije, dodaju u saopštenju, pozivaju sve građane i građanke Niša, juga i cele Srbije da potpisom i akcijom podrže ovu Deklaraciju na ovom linku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    14:42 // 22. 6. 2021.

    Citajuci ove komentare, zaista se pitam koliko je medju vama ustvari pravih Nislija?? Rece neko gore "natovariti aerodrom siromasnom gradu na ledja". Pa ovaj grad i jeste siromasan zato sto smo sve sto vredi "dali" Beogradu na cuvanje

    • Čegar

      16:31 // 22. 6. 2021.

      @Naissus, ajde ti nama seljacima objasni šta to znači " pravih Nišlija".

  • Pontiac

    22:42 // 21. 6. 2021.

    Niš je grad koji je praktično bankrotirao, raspada se...
    Kako li će Niš da finansira aerodrom, kada tu budžeta nema... Nemate pametnija posla nego da šetate baš zbog aerodroma; bre navijeni ste kao naprednjaci.

    • vrati Avramovića da njime upravlja

      06:32 // 22. 6. 2021.

      pa neće biti subvencija za Wind Jet, Montenegro...sa malo para i čovekom koji poseduje dobre organizacione sposobnosti možeš mnogo da postigneš. Diploma državnog fakulteta u upravljanju firmom, ako si bio bubalica ili imao dobru vezu, ima težinu toalet papira kada nemaš potencijal za upravljanje kompleksnim sistemom. Ono od čega tebe boli glava, za tog lika bila je igrarija.

    • Ferari

      16:29 // 22. 6. 2021.

      @Pontiac - Niš nije praktično bankrotirao i nema potrebe da se to desi, ali ako sadašnji budu drpali sve je moguće.Aerodrom je žila kucavica jednog grada, motor razvoja, ali ti ne možeš to shvatiti.

  • Siky67

    18:24 // 21. 6. 2021.

    Kada se pogleda spisak potpisnika, samo im fale sendvičari i ekipa će biti kompletna. Sve su to Vođina deca.

    • ђура

      14:10 // 22. 6. 2021.

      Све сами експерти . Краљеви небеског плаветнила . Они отварају прозор у авиону због врућине .
      Гласате непогрешиво погрешно па вам после крив ђаво .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: