Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:28, 20. 2. 2019.

| Društvo

Agencija: Vučić ne krši zakon u kampanji “Budućnost Srbije”

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
vucic
Agencija tvrdi da nema ništa sporno; foto: printscreen

U ekspresnom odgovoru na prijavu "Građanskog fronta" da prvi čovek Srbije Aleksandar Vučić krši zakon reklamirajući kampanju predsednika na stranačkom sajtu i pritom komentariše opoziciju po svojim skupovima, Agencija za borbu protiv korupcije kaže da Vučić zakon nije prekršio.

Agencija tumači da Vučić vodi predsedničku, a ne stranačku kampanju svojom turnejom po Srbiji.

Kako se u konkretnoj situaciji radi o vršenju ustavnih ovlašćenja predsednika Republike, a ne o aktivnostima vezanim za promociju političkih stranaka korišćenjem javnih resursa, Agencija je stava da u kampanji "Budućnost Srbije“ nije prekršen Zakon o Agenciji - kažu iz ove institucije.

Pored toga, prema odluci Agencije, sajt vucic.rs, na koji se poziva "Građanski front" jer tu Vučić reklamira kampanju - nije javni resurs, pa objavljivanje informacija o kampanji “Budućnost Srbije” ne predstavlja kršenje Zakona o Agenciji.

Da li Vučić na skupovima govori kao predsednik države ili stranke, za Agenciju je nepostojeća dilema.

Agencija ukazuje da su funkcioneri, izabrani neposredno od građana, izuzeti od obaveze da nedvosmisleno predoče sagovornicima i javnosti da li iznose stav organa, u kojima vrše javnu funkciju ili stav političke stranke odnosno političkog subjekta - kažu iz Agencije.

Po Ustavu, predsednik Republike predstavlja Srbiju u zemlji i inostranstvo, a Agencija kaže da ni Ustav Republike Srbije ni Zakon o predsedniku Republike ne propisuje detaljnije šta obuhvata predstavljanje Republike Srbije u zemlji.

Inače, u Članu 115. Ustava Srbije koji govori o nespojivosti funkcija piše da - Predsednik Republike ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost.

Podsetimo, prijavu je juče podneo "Građanski front", čiji je član i niški Udruženi pokret slobodnih stanara. Vučić je kampanju “Budućnost Srbije” počeo u Aleksincu i Pčinjskom okrugu, a ona je predstavljena kao kampanja u kojoj on, ali i Vlada Srbije prezentuju ono što je do sada urađeno, kao i plan za dalje.

Mnogi analitičari to vide kao predizbornu kampanju i kao odgovor na proteste “1 od 5 miliona” koji se vikendima održavaju širom Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • sozontije

    09:20 // 21. 2. 2019.

    Pa zar kampanja nije poseta bolesnom detetu i zar to nije ZLOUPOTREBA DECE?

  • Nikoletka

    08:53 // 21. 2. 2019.

    Dokazima je potvrdjeno da do krsenja zakona nije doslo.Predsednik je i sam protiv takvih cinova.

  • Bruno

    08:50 // 21. 2. 2019.

    A kome prijaviti da proveri agenciju za borbu protiv korupcije da nije MOŽDA korumpirana?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: