Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:47, 22. 5. 2018.

| Društvo

Agencija predložila smenu predsednika Opštine Blace

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
jozic
Traže Jozićevu smenu, na potezu Skupština; foto: Lj. M. /JV arhiva

Zbog toga što je, kako je utvrdila Agencija za borbu protiv korupcije, iz opštinskog budžeta dobio 216.000 dinara za svoje poljoprivredno gazdinstvo, ali i zbog toga što je Zemljoradničkoj zadruzi “Blačka” gde je direktor bio njegov sin Stefan, raspodeljeno 2 miliona dinara budžetskih para, Agencija za borbu protiv korupcije predložila je smenu predsednika Opštine Blace Zorana Jozića.

On je bio dužan da kao predsednik Opštine pismeno obavesti Agenciju o sukobu interesa koji je imao prilikom dodeljivanja novca iz budžeta Opštine Blace, što nije učinio.

Joziću je, navodi se u rešenju Agencije, iz Fonda za poljoprivredu dodeljeno 215.923 dinara “radi unapređenja poljoprivredne proizvodnje”, u vreme kad je već bio izabran za predsednika. On je stupio na funkciju predsednika 12. maja, a novac mu je odobren rešenjima od 21. jula i 29. oktobra.

Funkcioner je dužan da funkciju vrši tako da javni interes ne podredi privatnom, da stvara i održava poverenje građana u savesno i odgovorno obavljanje funkcije, da stvara i održava poverenje građana i da izbegava stvaranja zavisnosti prema osobi koja bi mogla da utiče na nepristrasnost u vršenju javne funkcije - navode u Agenciji.

Takođe, Fond za poljoprivredu je Zadruzi “Blačka” raspodelio 2 miliona dinara, dok je njegov sin Stefan bio direktor Zadruge. Novac je prebačen 22. decembra, a Stefan Jozić je podneo ostavku 5 dana kasnije.

Odluka Agencije da se Jozić smeni sa funkcije je konačna, međutim nije obavezujuća, i ne mora da znači da će biti razmatrana na sednici Skupštine opštine Blace.

Da li će predsednik lokalnog parlamenta Miloš Vasiljević ili neko od odbornika uvrstiti preporuku za smenu na dnevni red narednog zasedanja, zasada je nepoznanica, jer Vasiljević nije odgovarao na pozive novinara.


Jozić: Nema zloupotrebe, jedini greh što nisam obavestio Agenciju na vreme

Aktuelni predsednik Opštine Blace Zoran Jozić, kaže da se godinama bavi poljoprivredom i da će i nastaviti da se bavi njome i kada više ne bude predsednik.

Nemam komentar na rešenje Agencije. Ja sam maja 2016. postao predsednik Opštine, dokumentaciju na konkurs za poljoprivredu sam podneo ranije, posle toga je formalno raspisan konkurs na kome je moje gazdinstvo dobilo novac - kaže Jozić.

Na konstataciju da je mnogo slučajnosti i u slučaju gde je njegov sin dobio novac za Zadrugu gde je bio direktor, Jozić odgovara da je on tek par meseci bio predsednik i da je jedini njegov greh što nije obavestio Agenciju na vreme.

Očigledno je da je sin bio direktor. Ja sam posumnjao da to nije u redu i kada su prebačena sredstva ja sam insistirao da on podnese ostavku što je on i učinio. Ni dinar nije potrošen sa računa dok je on bio direktor, možete proveriti sa sadašnjim direktorom - objasnio je Jozić.

Zanimljivo, jedan od članova Upravnog odbora Fonda za poljoprivredu, koji je delio novac iz budžeta Opštine, bio je Goran Jozić, rođeni brat predsednika Opštine.

Odluku o tome ko dobija novac donosi Upravni odbor Fonda koga imenuje Skupština, a ne predsednik. Da ne bi došli u situaciji u koju smo došli, on je podneo ostavku. On je samo jedan od 7 članova Fonda, tako da nije mogao sam da utiče na odluke - napomenuo je predsednik.

Agencija je, ipak konstatovala da između predsednika Fonda i predsednika Opštine postoji zavisnost, jer je predsednik Opštine taj koji daje saglasnost na program rada i finansijski plan Fonda.

Podsetimo, Zoran Jozić je izabran za poverenika Opštinskog odbora Srpske napredne stranke u Blacu 2013. godine, a na čelo Opštine je došao maja 2016. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • L O P O V

    15:27 // 28. 5. 2018.

    Samo robija za celu familiju.
    (nije mi jasno zašto ga štitite neobjavljivanjem komentara)

  • Vasiljevic milos

    13:13 // 23. 5. 2018.

    Klevecu...nisu me ni zvali...

  • ARSOVIC Blace

    23:36 // 22. 5. 2018.

    Hitno postaviti Srdjana Anicica za presednika opstine.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: