Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:26, 16. 11. 2019.

| Društvo

Agencija utvrdila da direktorka niškog Zavoda za transfuziju nije bila u sukobu interesa

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, Pištaljka
vesna-knezevic-foto-jv
Vesna Knežević; foto: JV

Iako joj je put u Oman platila firma sa kojom Zavod za transfuziju posredno sarađuje, u Agenciji za borbu protiv korupcije, nakon godinu dana od postavljenih pitanja, odgovorili su portalu Pištaljka, da v.d. direktorka Vesna Knežević nije bila u sukobu interesa.

Kako piše Pištaljka, Agencija je poverovala odgovoru direktorke koja je napisala da nije prekršila Zakon, jer direktne saradnje Zavoda i firme koja je finansirala njen put u Oman, nema.

Iako niški Zavod godinama putem posrednika, firme Diahem Gramim, kupuje proizvode Biorada na nameštenim tenderima, Agencija smatra da nema sukoba interesa jer Zavod nema direktnu poslovnu saradnju sa Bioradom, već sa njihovim ekskluzivnim distributerom. Agencija tako nije uspela da pronađe vezu, pa ni sukob interesa ni korupciju, u poslu nabavke Bioradovih proizvoda preko tendera na koje može da se prijavi samo firma koja je ekskluzivni distributer robe kompanije koja je i platila direktorkino putovanje u Oman - piše Pištaljka.

Sukob interesa, kako pokazuej dokumentacija, ogleda se u tome što je niški Zavod poslovao sa firmom Diahem Gramim, zastupnikom firme Biorad koja je platila direktorki put.

Diahem Gramim je donirao Bioradov aparat za analizu krvi zavodu u Nišu, a u tom ugovoru piše da je zavod dužan da nabavlja od Diahem Gramima "dovoljno" potrošnog materijala za analize, ili će u suprotnom, ako Diahem Gramim oceni da nabavke nisu bile "dovoljne", "donirani" aparat morati da vrati "darodavcu" - piše Pištaljka.

Da je taj tender bio sporan potvrdili su i Ministarstvo zdravlja i Uprava za javne nabavke, ali je Agencija uprkos svim dokazima utvrdila da Zavod i Biorad nemaju direktnu saradnju te zato ni direktorka Knežević nije u sukobu interesa.

Podsetimo, na sličan način je Kneževićeva stigla i do Toronta i Njujorka, gde je o trošku farmaceustskih kuča posetila i Brodvej.

Diahem Gramim odbio je da odgovori na koja je sve putovanja o trošku Biorada išla dirketorka iz Niša i time je, kako piše Pištaljka, prekršio etički kodeks Evropske federacije farmaceutskih industrija i udruženja (EFPIA). Po ovom kodeksu, farmaceutske kuće su obavezne da transparentno objavljuju sve podatke o plaćanjima zdravstvenim radnicima i zdravstvenim organizacijama.

Inače, Vesna Knežević je već 6 godina direktorka u v.d. stanju i među rekorderima je u Srbiji u kategoriji v.d. direktora koji dužinom svog nelegalnog staža krše zakon. Nedavno je DRI otkrio brojne nepravilnosti u poslovanju, a taj slučaj je preuzelo i Tužilaštvo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • rale

    15:39 // 17. 11. 2019.

    A ova pored nje na slici,njen muz doktor pokrao milione na Kosovu pa otvorio hotel Vidikovac od plate sigurno ne,sramota Srbijo sta se radi.

  • sale

    19:13 // 16. 11. 2019.

    Bila je zasticena od pocetka,nista cudno.Ona je jaca od zakona,na zalost.

  • Cekalica

    17:36 // 16. 11. 2019.

    Cekaju da neko postenim radom nesto stekne, kako bi mogli nesto neradnici da "usicare".

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: