Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:25, 16. 3. 2020.

| Društvo

Agencija za lekove: Povučen zahtev za uvoz maski i odela koji godinu dana stoje u magacinu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
skladiste-vrtiste2-foto-vkeser
Oprema čeka dozvole; foto: V. Keser

Maske, odela i respirator koji su kao donacija još pre godinu dana stigli iz Sjedinjenih Američkih Država, a koji propadaju u magacinu Uprave carina u Vrtištu kraj Niša, tu će i ostati, jer kako kažu Agenciji za lekove i medicinska sredstva, zahtev za uvoz ove opreme je povučen. Agencija je spremna, kako kažu, da posao završi i u roku od 7 dana ako se podnese novi i potpun zahtev.

U Udruženju “28. jun” koje je posrednik u dopremanju humanitarne pomoći vredne oko milion dolara rekli su da više od godinu dana nisu mogli da dobiju dozvolu za uvoz opreme i da su na kraju rešili da je iz Niša prebace u Kosovsku Mitrovicu.

Oko 2.500 maski, rukavica, 200 zaštitnih odela, trenutno najtraženije robe zbog korona virusa, ali i druge medicinske opreme, moraće da nađe novog vlasnika, ali ne zato što je, pojašnjavaju u Agenciji za lekove, donacija odbijena, nego zato što je zahtev za uvoz te robe povučen.

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije nije izdala odobrenje za uvoz navedene opreme jer je podnosilac zahteva za izdavanje odobrenja, ADOC d.o.o., Beograd, povukao svoj zahtev, što im je i potvrđeno odnosno priznato od strane Agencije 13.01.2020. godine. Imajući to u vidu, ukoliko bi neko pravno lice ponovo pokrenulo postupak ispred Agencije, kao i u nebrojenim drugim slučajevima donacija, mi bismo taj zahtev, sa kompletnom, Zakonom o medicinskim sredstvima i pratećim pravilnicima definisanom dokumentacijom uzeli odmah u razmatranje i rešili u najkraćem mogućem roku - kažu u Agenciji.

Dodaju i da je prethodni podnosilac zahteva odustao baš zato što nije mogao da pribavi ni deo neophodnih potvrda i sertifikata kojima se dokazuje da su proizvodi kvalitetni, efikasni i bezbedni.

Ovo je nešto što bi za ovakvu, ili bilo kakvu drugu donaciju tražila bilo koja država na svetu. Jer, iako izuzetno poštujemo i cenimo darodavce i zahvalni smo im na svoj pomoći, najpre moramo da osiguramo da predmeti te donacije nekom ne naškode. A to se vrlo lako potvrđuje pomenutom dokumentacijom koja je svakako morala postojati kada su ti proizvodi proizvedeni - kažu u Agenciji.

Donatori iz Udurženja “28. jun” su ranije rekli da je sva oprema testirana i da radi. To zaista piše i u dokumentaciji u koju su novinari imali uvid.

Međutim, i tamo je naglašeno da je opremu testirao biomedicinski inženjer koji volontira u američkom udruženju koje donira opremu i napomenuto je da nisu u mogućnosti da obezbede kompletnu dokumentaciju za svu opremu koju šalju u Srbiju.

U Agenciji kažu da su oni spremni da ponovo razmotre i izdaju dozvolu u najkraćem roku ako neko ponovo podnese zahtev za istu opremu, a da pritom ima i svu neophodnu dokumentaciju.

U tome će kao i prethodni aplikant za ovu donaciju imati maksimalnu podršku zaposlenih Agencije, koji upravo sada, zbog situacije sa pandemijom COVID-19 virusa dežuraju i spremni su svakog dana, a i prekovremeno i vikendom da reše svaku situaciju u kojoj će zahvaljujući njihovom radu biti makar i u najmanjoj meri ublažena epidemija u Srbiji - poručuju iz Agencije.

Podsetimo, kontejner težak 14 tona sa brojnim medicinskim aparatima i opremem već više od godinu dana stoji u magacinu Carine.

U međuvremenu su hapšeni čak i državni službenici zbog traženja i primanja mita za ubrzavanje procesa za izdavanje dozvole, a poslednja odluka je da se kontejner premesti, jer kako kažu u Udruženju “28. jun” propalo 20% robe zbog isteka roka.

Primalac donacije inicijalno je bio Klinički centar Niš koji želi da prihvati opremu, ali samo uz sva potrebna odobrenja državnih institucija, što trenutno nije slučaj.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dzamutka

    16:23 // 16. 3. 2020.

    Srbija .

  • . . % uz zahtev

    15:45 // 16. 3. 2020.

    Udruzenje je napravilo propust.Nisu mozda nekom ponudili, zakirili.Haha ovo samo ima ovde em poklon em maltretiranje.Dokle vise bahacenja i reketa.

  • Cipeliranje

    14:41 // 16. 3. 2020.

    A sad moze za 7 dana.Ne sad bi svi dobili vi otkaz u roku od 7 dana.Treba da vas je sramota.Pa nikad vise ni vodu nebi poslao humanitarno.OTKAZ SVIMA.

    • Neda konkurencija nek propadne

      15:39 // 16. 3. 2020.

      Nadam se da ce JV. proslediti ovu pricu na N1 da vidi narod kako se ponasaju bahati i neznalice.Sramota ko sve radi na takvim mestima.Nemaju morala.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: