Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:05, 3. 1. 2021.

| Društvo

Agencija za lekove: Svaka vakcina se proverava, uskoro plan za imunizaciju "Sputnjikom"

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
vakcina
Sputnjik V uskoro; foto: Zavod za javno zdravlje Leskovac

U Srbiji su odobrene 2 vakcine za imunizaciju protiv virusa korona, Fajzerova - čije su prve doze neki od građana već primili, i Sputnjik V, koja je krajem prošle godine dobila odobrenje za upotrebu i za koju se pravi plan za imunizaciju, rekao je za RTS Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije. Dodao je da nije bitno odakle vakcine dolaze, već da su kvalitetne, efikasne i bezbedne.

Ove dve vakcine, kao i sve ostale koje budu stizale u zemlju se kontrolišu, naglasio je Zelić, kao i da građani zato nemaju razloga za brigu.

Svaka serija, svake vakcine koja dolazi u Srbiju proverava u Agenciji za lekove i kroz dokumentaciju, i kroz Nacionalnu kontrolnu laboratoriju. Izdaju se sertifikati i analize. Nijedan korak nije preskočen pre svega kada govorimo o bezbednosti i mi konstantno pratimo neželjene reakcije i znamo tačno šta se dešava sa svakom vakcinom - dodao je Zelić.

Narednih dana očekuje se plan za imunizaciju ruskom vakcinom Sputnjik V u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Institutom "Batut", kažu iz ALIMS, koja je dobila dozvolu poslednjeg dana 2020. godine.

I ruska vakcina, kao i Fajzerova koju su neki od građana već primili, daje se dva puta, dodao je Zelić, pa će 2.400 doza te vakcine, koliko je stiglo u Srbiju, biti raspoređeno za 1.200 građana.

Do sada imamo samo jednu jedinu neželjenu reakciju, lokalno, na mestu primene i ona je u roku od 24 sata evidentirana i rešena. Znamo šta se dešava i ne samo u Srbiji, nego smo u vezi i sa Svetskom zdravstvenom organizacijom. Znamo šta se dešava sa vakcinama i na drugim tržištima - kaže Zelić.

Za kinesku i vakcinu Astra Zeneke, naveo je, dokumentacija još nije stigla.

Ponovio je da nema razloga za zabrinutost, te da nije bitno odakle vakcine dolaze već da su kvalitetne, efikasne i bezbedne.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nislija iz daleka

    14:09 // 4. 1. 2021.

    Interesantno, za te iste vakcine se u Emiratima potpisuje saglasnost pre primanja posto je navedeno da su u trecoj fazi testiranja. Ili to Phiser ima razlicite vakcine koje distribuira?

  • dd

    13:40 // 4. 1. 2021.

    A kako je proveravaju?

  • Oscar Pitagor

    20:43 // 3. 1. 2021.

    Jako lepo kad su tako sigurne i delotvorne te vakcine.
    Red bi onda bio da Proizvodjac, Drzava, Krizni stab i svi oni koji preporucuju i garantuju ispravnost - da izdvoje odredjenu svotu novca kao nadohnadu onima kod kojih ce se (mozda) javiti NUS efekti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: