Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 16. 5. 2017.

| Društvo

Agencija za restituciju odbija da dostavi podatke o vraćanju imovine u Nišu

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Grad Niš
Iz Niša agenciji stiglo oko 1.000 zahteva za povraćaj imovine; Foto: JV / V. M.

Od avgusta prošle godine novinari Južnih vesti ne uspevaju da od Agencije za restituciju saznaju koliko je objekata u Nišu vraćeno vlasnicima, a koliko se predmeta još obrađuje. Osim tvrdnje da je iz Niša stilglo oko 1.000 zahteva za povraćaj imovine, Agencija i pored naloga Poverenika za informacije od javnog značaja još odbija da dostavi tražene podatke.

Pod izgovorom da je u pitanju “obimna dokumentacija” i da bi davanje ovih informacija “ugrozilo pravo na privatnost onih koji su podneli zahteve”, iz Agencije su odbili da dostave podatke na kojim se adresama nalaze objekti koji su u postupku kao i oni koji su vraćeni.

Međutim, ni pored toga što je Poverenik za informacije od javnog značaja zaključio da to nisu opravdani razlozi i još decembra naložio Agenciji da novinarima "u roku od 5 dana" dostavi tražene podatke, na adresu Južnih vesti još ništa nije stiglo.

Umesto toga, suprotno zakonu i nalogu Poverenika, iz Agencije za restituciju su ponovo pozvali novinare da iz Niša dođu u Beograd u njihovo sedište i sami pretraže bazu podataka.

Agencija će rado omogućiti i štampanje dokumenata koji su Vam potrebni - naveli su iz ove ustanove.

Iz ove ustanove su, takođe, naveli i da na svom sajtu objavljuju informacije o postupcima koje vode. Međutim, na njihovoj zvaničnoj stranici je moguće pronaći samo zbirne podatke, koliko je stanova, zgrada, poslovnih objekata i hektara zemlje vraćeno, bez navoda o kojim se konkretno objektima i parcelama radi.


Ne zna se koliko će javnih ustanova morati da menja lokaciju

Građani Niša ostali su uskraćeni za informacije koji bi od objekata koje već godinama koristi gradska uprava, uskoro mogli da budu vraćeni nekadašnjim vlasnicima. Kuća za venčanje Do sada u Nišu vraćeno oko 230 objekata i parcela; Foto: Google maps

Zasada je poznato da je Kuća za venčanje, koja se nalazi u Episkopskoj ulici u procesu restitucije. Galerija “Srbija” je već vraćena vlasnicima, koji nisu želeli da budu obeštećeni, već su tražili da ovaj prostor u samom centru Niša bude ponovo u njihovom vlasništvu.

Dobili smo Rešenje o ustupanju vlasniku polovine objekta, a očekujemo Rešenje i za drugu polovinu pošto su u pitanju 2 vlasnika. Grad traži prostor za premeštanje depoa i konzervatorske radinice, za čiji smeštaj su neophodni posebni uslovi. Nadamo se da će pronaći adekvatan prostor jer je Galerija od nacionalnog značaja i jedna od najboljih u zemlji - kaže direktor GSLU Milić Petrović.

Podsetimo, i vlasnici zemljišta preko puta Niške pivare, gde se nalaze objekti nekadašnje kasarne “Apelovac”, tražili su da im se vrati parcela, a za ovaj prostor je bio zainteresovan nemački “Lidl”.

Prema nepotvrđenim informacijama, u procesu restitucije je i zgrada u kojoj se nalazi uprava Opštine Niška Banja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Враћај пљачкано, кад своје не умеш да сачуваш од пљачкаша

    17:46 // 16. 5. 2017.

    Друг Тито и мртав командује из гроба?! Или се плашимо мртвог друга Тита у гробу?

  • Smuk

    09:45 // 16. 5. 2017.

    Prvo da završe sa prodajom lokala ,zgrada , gradj. zemljišta, poljoprivrednog zemljišta a posle ... gradjani Niša neka vraćaju oteto i prodato !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: