Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 15. 9. 2021.

| Društvo

Agencija za zaštitu životne sredine: Vazduh u Nišu u trećoj kategoriji i prekomerno zagađen

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
Niš vazduh
Niš u trećoj kategoriji; foto: JV

Tri su kategorije po kojima Agencija za zaštitu životne sredine vrednuje kvalitet vazduha u Srbiji, a ono što Nišlije dišu već 4 godine je u poslednjoj i najzagađenijoj trećoj kategoriji. Merenja i analize tokom 2020. godine su pokazale da u niškom vazduhu najviše ima PM10 i PM2.5 čestica, a najveći uzročnici zagađenja su toplane i individualna ložišta što potvrđuje i veliko prisustvo čađi.

Sve ovo piše u izveštaju o kvalitetu vazduha u Srbiji u 2020. godini koji je izradila državna Agencija.

Što se Niša tiče, oni primećuju promenu i pad sa prve na treću kategoriju nakon analiza iz 2016. godine. kategorije Treća kategorija

Aglomeracije Pančevo i Niš su 2016. godine imale čist vazduh ali su četvrtu godinu zaredom u trećoj kategoriji-prekomerno zagađen vazduh zbog zagađenja suspendovanim česticama RM10 i RM2.5. U aglomeracijama Beograd, Niš, Smederevo, Pančevo, Užice i Kosjerić vazduh je bio III kategorije, prekomerno zagađen vazduh, usled prekoračenja graničnih vrednosti suspendovanih čestica RM10 i RM2.5. - piše u izveštaju.

U Evropi su, kako piše u izveštaju, pomenute suspendovane čestice najznačajnije zagađujuće čestice koje negativno utiču na zdravlje stanovništva. pm10 Ložišta sa više od 50%

U brojnim studijama uticaja pokazana je veza između srednje godišnje vrednosti PM10 izdravstvenih efekata na gradsko stanovništvo, jer ove čestice prodiru direktno u pluća gde izazivaju upalne procese i pogoršavanje zdravstvenog stanja ljudi sa srčanim i plućnim bolestima - piše u izveštaju.

pm2,5 Najviše na PM2,5 čestice utiču individualna ložištaPrekoračenje PM10 čestica, kako pokazuje ova analiza, u pojedinim delovima Niša znalo je da traje i po 12 dana, kakav je bio slučaj sa mernom stanicom na Osnovnoj školi “Sveti Sava”.

PM10 čestice, piše u izveštaju, najviše stvaraju toplane snage manje od 50mW i individualna ložišta i oni imaju udeo od 51% u emisiji ovih čestica. Slede ih poljoprivreda bez stočarstva sa 19% i industrija sa 12%. Dim iz auspuha je na četvrtom mestu sa 9%.

mkdr Najviše čađi MK "Dušan Radović"Slična je situacija i sa PM2,5 česticama u čijem stvaranju toplane i ložišta učestvuju sa čak 67%. Da je takva situacija pokazuje i analiza prisustva čađi u vazduhu gde, za teritoriju čitave Srbije, prednjači merna stanica na Mesnoj kancelariji Dušan Radović u Nišu. Na drugom mestu je merno mesto na leskovačkoj Medicinskoj školi.

Kompletan izveštaj pročitajte - ovde.


Plan kvaliteta vazduha prvi korak ka rešenju

Stručnjaci koji su radili izveštaju navode dugoročne planove kvaliteta vazduha i kratkoročne akcione planove koje donose lokalne samouprave.

Međutim, ni u jednoj od dve kategorije, u ovom izveštaju, nema Niša.

Ministarstvo daje saglasnost na planove kvaliteta vazduha i na kratkoročne akcione planove, a u 2020. godini nakon dobijanja saglasnosti, usvojeni su Plan kvaliteta vazduha za Užice i Kratkoročni akcioni plan kvaliteta vazduha za Sombor. U prethodnim godinama usvojeni su planovi kvaliteta vazduha za Bor, Beograd, Pančevo, Novi Sad i Smederevo - piše u izveštaju.

Lokalna samouprava je Plan kvaliteta vazduha izradila i prezentovala javnosti krajem 2020. godine, ali on očigledno još nije usvojen u Ministarstvu. U njemu se može naći i podatak da je Niš već 2010. i 2011. godine bio u trećoj kategoriji po zagađenosti vazduha, ali da se narednih godina vratio čak u prvu kategoriju.

Podsetimo, prethodnih meseci su Nišlije konkurisale za subvencije za zamenu individualnih ložišta za ona koja su ekološki prihvatljivija. Nedavno je saopšteno da će pomoć dobiti 61 građanin, a konkurs je ponovo raspisan.

Prilikom nedavne posete ministarke ekologije Irene Vujović rečeno je da će biti odobreno i 3,64 miliona za projekte ozelenjavanja i pošumljavanja Niša i okoline.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • nislija

    00:36 // 16. 9. 2021.

    Znamo i ko doprinosi najvise tome,ali grad i institucije nece da im stanu na put !
    Svakodnevno lozenje guma,kablova i suta na vise lokacija u gradu,od Crvene zvezde,Stocnog trga i Beograd male pa na dalje...

  • Jna

    15:01 // 15. 9. 2021.

    Ajde dosta vise ,grejanje na drva zagađuje vazduh ,pa ne lazite više,alo bre SEČENJE DRVA ZAGAĐUJE VAZDUH ,ne spinujte više,

  • Joca

    13:41 // 15. 9. 2021.

    Sad ce poceti ugalj da se lozi.Videcete kako ce biti.Ko u hiberbaricnoj komori.Da prodisemo malo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: