Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:25, 18. 1. 2021.

| Društvo

Agregati i paketi pomoći za ugrožene stanovnike Medveđe

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
pala bandera
Problemi za stanovnike sela u Medveđi; foto: Opština Medveđa

Oko 250 domaćinstava bez struje je u Opštini Medveđa, a kako kažu u ovoj lokalnoj samoupravi, u osposobljavanju elektomreže angažovane su ekipe iz cele Srbije. Opštinama na jugu Srbije koje imaju problema u snabdevanju strujom, republički Štab za vanredne situacije ustupio je agregate.

Ledene kiše i sneg ostavili su stanovnike pojedinih sela u Topličkom i Jablaničkom okrugu bez struje već nekoliko dana. Teška situacija je u Medveđi, a kako kažu u Opštini, krenulo je sa sanacijom mreže i do sada je popravljeno 8 trafostanica.

Pored radnika Distribucije Medveđa koji ulažu napore da što pre omoguće nesmetano napajanje električnom energijom sela u ekstremnim uslovima, u pomoć priskaču i meštani koji su se uključili kako bi što pre raščistili puteve od popadalih stabala i omogućili električarima prilaz do elekrične mreže.

Na sednici Štaba za vanredne situacije opštine Medveđa doneta je Odluka da zbog pričinjene štete na putnoj infrastrukturi usled izlivanja i poplava, kao i velikih oštećenja na elektro-distributivnoj mreži, potrebno hitno nabaviti pakete sa osnovnim životnim namirnicama za pomoć ugroženom stanovništvu opštine Medveđa, kao i agregate za meštane koji su najduže bez struje - kažu u Opštini.

Dok volonteri pripremaju pakete pomoći koji su obezbeđeni novcem iz budžeta, deo je donirala i Privredna komora Srbije, a predsednik Opštine Nebojša Arsić zahvalio se radnicima Elektrodistribucije i meštanima koji zajedničkim naporima rade na prevazilaženju vanredne situacije koja je zadesila ovaj kraj. pala bandera Ekipe iz cele Srbije na terenu; foto: Opština Medveđa

Pomoć je stigla i u vidu agregata za struju i terenskog vozila za Dom zdravlja u Medveđi, kako bi lekarske službe mogle da dospeju do zavejanih sela - kaže Arsić.

Pored JKP Obnove iz Medveđe, koja je zadužena za zimsko održavanje puteva, uključeni su i dodatni izvođači, pa raščićavanje ide po planu, uveravaju iz Opštine.

Posebno me raduje što su ekipe pustile struju na repetiroru Đoravica i Rasovača gde ćemo napokon dobiti i mobilnu telefoniju i televizijski signal. Mi smo non-stop sa ekipama na terenu i očekujem da ćemo već od sutra imati znatno povoljniju situaciju - kaže predsednik Opštine.

Pre problema sa snabdevanjem strujom, jug Srbije zadesile su i velike poplave, a problemi stanovnika ovog dela Srbije bili su i tema republičkog Štaba za vanredne situacije.

Republički štab je naložio štabovima za vanredne situacije lokalnih samuoprava da nastave da prate stanje na terenu i preventivno deluju u cilju zaštite stanovništva i materijalnih dobara, a načelnik Luka Čaušić kaže da je vanredna situacija na snazi na teritoriji 23 lokalne samouprave, pet gradova i 18 opština.

Padavine su izazvale probleme u snadbevanju potrošača električnom energijom, zbog čega je Sektor za vanredne situacije, na zahtev opštinskih štabova, ustupio na korišćenje 41 agregat za pomoć stanovništvu koje je ostalo bez struje u Zaječaru, Prokuplju, Kuršumliji, Leskovcu i Medveđi - rekao je Čaušić.

Podsetimo, agregati ugroženom stanovništu podeljeni su i u Topličkom okrugu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zlatibor 39cm snega

    19:38 // 18. 1. 2021.

    nikada RTS ne obaveštava o visini snega na Staroj Planini, jer je redovno viša od visine snega na Kopu, a trenutno od Zlatibora 100cm viša.
    Dobro da su krenuli da dovlače agregate na jug, a bilo bi bolje da sve drvene bandere zamene betonskim umesto što troše naš novac za struju koji proizvode štetočinske derivacione MHE.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: