Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:00, 23. 11. 2016.

| Društvo

Akademsko pozorište izvodi predstave za osobe sa oštećenim sluhom

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Zajednički pozdrav - volimo vas na engleskom; foto: SKC Niš
Zajednički pozdrav - volimo vas na engleskom; foto: SKC Niš

Angažovanjem tumača znakovnog jezika, osobe oštećenog sluha mogle su da isprate predstave niškog Akademskog pozorišta u oktobru. Oni će i večeras od 21 sat moći da pogledaju predstavu „Mučenici“, a 25. novembra u isto vreme ih čeka „Beogradska trilogija“.

Ove predstave će mladi glumci, prema najavama, odigrati još 2 puta u decembru, zajedno sa tumačem koji će sa njima biti na sceni.

Pretpremijerno izvođenje predstava u oktobru je izazvalo reakcije naših članova iznad svih očekivanja. U početku su imali tremu jer prvi put dolaze u pozorište, bojali su se da će im biti teško da prate prevod i događanja na sceni u isto vreme – kaže Milica Bogdanović, tumač za znakovni jezik Gradske organizacije gluvih i nagluvih Niš.

Ona objašnjava da je posle prvih nastupa nastalo oduševljenje i da su o predstavama pričali sa ushićenjem kao i da je veliko interesovanje za izvedbe u novembru i decembru. Glumci i gosti nakon predstave; foto: SKC Niš Glumci i gosti nakon predstave; foto: SKC Niš

Na sceni su dva tumača koja prevode dijaloge, a na dvadesetak minuta se smenjuju kako ne bi došlo do greške usled umaranja. Moramo da istaknemo da smo na probama i nastupima bile primljene od strane glumaca kao ravnopravni članovi – kažu iz organizacije.

Mesto za tumače, podešavanje svetla, određivanje posebnih mesta za gluve odakle bi najbolje videli scenu i tumače, kažu iz organizacije gluvih i nagluvih, bila su maksimalno ispoštovana.


Akademsko pionir u približavanju kulture osobama sa oštećenim sluhom

Predstave na znakovnom jeziku su na zapadu već ustaljena praksa, objašnjavaju iz organizacije, a u našoj zemlji su tek pre nekoliko godina prevedene neke predstave u Beogradu, što je naišlo na odlične reakcije kod gluvih i nagluvih.

To je ohrabrilo tumače i volontere Gradske organizacije gluvih i nagluvih da ovakvu praksu započnu u Nišu. Odabir predstava za prevođenje izvršen je uz konsultacije sa umetničkim rukovodiocem Milošem Cvetkovićem – dodaju.

Replike glumaca na određenim mestima morale su da se skrate ili promene, oni su morali određene replike da izgovaraju nešto sporije nego obično, kažu, ali tako da se smisao izgovorenog ne gubi.

Mislim da je jasno koliko je ovaj projetak značajan. Naše pozorište je pionir u realizaciji i mislim da je ovo urađeno na obostrano zadovoljstvo. Naši glumci su bili presrećni kada je uopšte bilo govora o ovome. Mislim da im je bio izazov da igraju predstavu sa tumačima – kaže Miloš Cvetković

On smatra da je mnogo važno približiti pozorište kao medij ljudima sa oštećenim sluhom i nada se da će to postati model drugima da se i ostale kulturne manifestacije u gradu prevedu na znak.

Inače, nekim članovima Gradske organizacije gluvih i nagluvih Niš nije prvi put da posete pozorište jer učestvuju u dramskoj sekciji koja postoji od osnivanja, a aktivno oko 9 godina. Članica udruženja koja vodi glumačku sekciju; foto: SKC Niš Članica udruženja koja vodi glumačku sekciju; foto: SKC Niš

Ja vodim dramsku sekciju, radim sa našim gluvim glumcima i mogu da se pohvalim da smo ove godine predstavom „Ljubavna strela“ osvojili prvo mesto na državnom takmičenju u drami za gluve – kaže Vera Rašić.

Ideja za projekat „Pozorište za sve“ potekla je od predsednika Gradske organizacije gluvih i nagluvih Niš, Zvonimira Stojanovića, koja je u saradnji sa Studentkim kulturnim centrom Niš sprovedena u delo. Finansijsku podršku dalo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: