Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:27, 1. 3. 2019.

| Društvo

Ako Gradsko veće Niša ne usvoji veću cenu grejanja, troškove plaća Toplana

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Toplana dimnjak
Zašto gradska vlasti ignoriše temu grejanja; Foto: JV/V. Milić

Ukoliko niško Veće ne odobri veću cenu grejanja, koja se građanima već tri meseca naplaćuje, uvećani deo troškova snosiće Toplana. Kako je pojasnio Hranislav Đorđević iz Sekretarijata za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Toplana im uredno dostavlja odluke o promeni cena grejanja, a oni ih prosleđuju Veću koje u ovoj godini nije diskutovalo, niti odlučivalo o tome.

Proceduralna putanja koju institucije moraju da ispoštuju kako bi cena grejanja i zvanično bila promenjena prekida se upravo kod Gradske kuće, odakle već mesecima nema odgovora. Cene se menjaju iz meseca u mesec, te je u januaru bila za 0,4 dinara po kilovat-satu viša nego na početku sezone. Gradsko veće Ni na današnoj sednici na dnevnom redu nije bila odluka o promeni cene varijabilnog dela; Foto: JV/V. Milić

Ignorisanje cene grejanja od strane gradske vlasti očito je na sednicama Veća, na čijem dnevnom redu nema tačaka o promeni varijabilnog dela računa. Osim toga, iako javnost treba da bude obaveštena o promenama u obračunima cene grejanja, pomoćnik gradonačelnika Miloš Milošević koji je zadužen za rad ovog preduzeća, u kome je i sam doskoro bio zaposlen, uporno ćuti.

Novinarka mu je više puta upućivala pitanja vezana za rad Toplane, ali do danas Milošević nije udostojio odgovora građane koji imaju daljinsko grejanje. Zašto na sednicama iz meseca u mesec nema odluka Nadzornog odbora Toplane, takođe nema obrazloženja.

Ipak, danas je Veće potvrdilo odluku Toplane da oni koji su isključili radijatore plaćaju 6,99 dinara po kvadratu umesto 8,94 koliko su plaćali prošle sezone, što je uslovljeno samim smanjenjem fiksnog dela još na početku sezone.

I ta odluka je bila "u fioci" od novembra, a zbog čega je tek sad postala tema rasprave među većnicima, iz Sekretarijata za komunalne delatnosti nisu mogli da preciziraju. Hranislav Đorđević iz ove službe pojasnio je proceduru koja važi za promenu cene grejanja i u fiksnom i u varijabilnom delu.

Odluka o snabdevanju potvrđuje da Toplana može da preduzme korake u pogledu cene, s tim što Gradsko veće daje saglasnost. Ukoliko Veće ne da saglasnost na cenu koja je veća u odnosu na to što je Toplana odlučila, a Toplana ako digne (fiksni deo) od 20 na 30 dinara, ona snosi troškove onih 10 dinara koje je podigla neopravdano, uslovno rečeno. Toplana primenjuje te cene saglasno Odluci, nakon obaveštavanja javnosti i utvrđivanja, jer znate da oni svakog meseca utvrđuju cenu grejanja shodno fakturama za gas. Jer ne znaju unapred kolika će cena da bude, na tu cenu utiče i svetska cena gasa - navodi Đorđević.

Hranislav Đorđević i Uroš Radulović Sekretarijat obrađuje dokumenta Toplane i uredno ih šalje Gradskom veću, tvrdi Đorđević; Foto: JV/V. Milić Međutim, suprotno Odluci o snabdevanju, Grad niti "aminuje" odluke Toplane o menjanju cene u delu koji se tiče isporučene energije, niti daje ikakva obaveštenja građanima koji su već 15 dana po početku sezone plaćali varijabilni deo 10 % više nego što je prvobitno bilo utvrđeno.

Đorđević dodaje da problem nije niti u Toplani, niti u Sekretarijatu.

To je pitanje za Gradsko veće. Sekretarijat dostavlja kompletnu dokumentaciju. Mi iz Sekretarijata i Gradske uprave ne možemo da stavimo tačku na dnevni red. I Toplana je te odluke blagovremeno dostavila Sekretarijatu, Sekretarijat je obradio taj materijal i dostavio ga Gradskom veću - navodi Đorđević.

Odluka o snabdevanju Foto: Screenshot Odluka o snabdevanju toplotnom energijom Podsetimo, 7. decembra je varijabilni deo poskupeo za oko 10 % u odnosu na cenu koja je određena na početku sezone, što se videlo na novembarskim računima za grejanje. U decembru je potrošnja naplaćivana za oko 1 % manje, na osnovu odluke Nadzornog odbora preduzeća od 10. januara.

Za oko 2,5 % manje u odnosu na decembar, građanima je naplaćivana potrošnja u januaru, po odluci NO sa sednice održane 11. februara. Tokom cele grejne sezone se menjao varijabilni deo računa, dok je fiksni isti - 21,18 dinara po kvadratu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milenica sveznalica

    20:30 // 4. 3. 2019.

    Protiv nekih u toplani se vodi krivicni postupak . Trebalo bi da budu suspendovani dok se postupak ne zavrsi.

  • Žika Živac

    18:15 // 2. 3. 2019.

    A šta je sa naplatom očitavanja brojila? 400 dinara mesečno po stanu? Čija je to firma dobila exskluzivno pravo? To je pljačka Nišlije!!

  • Pepe

    08:54 // 2. 3. 2019.

    Колико ми је познато нико не може повећати цене услуга без одобрења. Смена је нешто најмање што може задесити директора топлане.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: