Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:15, 21. 1. 2016.

| Društvo

Ako izgube pravnu zaštitu, vaše fotografije svima na izvol'te

Autor:S. Janačković, M. VučićIzvor:Južne vesti
fotografija
Problem ne samo za fotografije, već i za obične građane; foto: Ilustracija/Pixabay

Foto-reportere, fotografe i novinare zgranula je mogućnost da zakon elektronsku fotografiju posmatra kao “rezultat mehaničke, rutinske, odnosno fizičke radnje", a ne kao “autorsko delo”, što može dovesti do toga da korišćenje bilo koje fotografije sa interneta bude omogućeno svima.

To će se dogoditi ako na sednici Skupštine bude usvojen predlog tumačenja člana 2. stava 2. Zakona o autorskim i srodnim pravima koji je podneo Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Obična fotografija, a posebno ona koja je u sastavu novinarskog članka kao ilustracija teksta, je rezultat isključivo mehaničke, rutinske, odnosno fizičke radnje, treba da ima pravnu zaštitu na osnovu opštih principa građanskog prava, ali ne u smislu Zakona o autorskim i srodnim pravima - piše u ovom tumačenju.

Obrazloženje ovog odbora je da je zbog hiperprodukcije fotografija nastalih usled razvoja tehničkih uređaja “učešće čoveka neznatno i svedeno na samu mehaničku radnju”.    


Problem za sve korisnike interneta

selfi Stručna javnost poziva poslanike da ne usvajaju ovo tumačenje; foto: Ilustracija/PixabayKako objašnjava slobodni fotograf Nenad Kostić koji je javnosti skrenuo pažnju na predlog ovakvog tumačenja, problem neće imati samo mediji, već svi korisnici interneta. Nečiji "selfi" ili sliku deteta mogao bi da koristi bilo ko. 

Obični građani više neće moći ni na koji način da štite svoje fotografije postavljene na društvenim mrežama i blogovima, a ‘kaubojskim’ medijima biće omogućeno da deo svog profita sasvim legalno ostvaruju putem eksploatacije tuđeg rada, znanja i entuzijazma - upozorava Kostić.

Svoje fotografije, osim onih koje su namenjene prodaji, postavlja na internet u visokoj rezoluciji bez vodenog žiga jer, kaže, “veruje u slobodno neprofitno korišćenje autorskih sadržaja uz dozvolu autora”, ali ističe da će sa tim prestati jer “ne želi da dođe u situaciju da neko legalno parazitira na njegovom autorskom radu”.


“Poslanici, ne ukidajte autorska prava fotografima”

Udruženje novinara Srbije (UNS), Udruženje fotoreportera Srbije (UFOS), Foto-asocijacija Vojvodine (FAV), Centar za razvoj fotografije (CRF) i Organizacija fotografskih autora (OFA) traže od narodnih poslanika da glasaju protiv ovakvog predloga tumačenja. 

Usvajanjem tumačenja Skupština bi prihvatila da fotografija „koja se pojavljuje i preuzima u elektronskom obliku, bez obzira da li je originalna duhovna tvorevina“ izgubi autorsko-pravnu zaštitu. Na taj način, jedino bi autori fotografija od svih autora autorskih dela bili lišeni autorsko-pravne zaštite - piše u saopštenju ovih udruženja.

Njihovi članovi pitaju narodne poslanike da li su spremni da, kada fotografima oduzmu zaštitu autorskih prava, preuzmu odgovornost za odštete koje bi Srbija morala da im zbog toga nadoknadi ako pravdu budu tražili na Evropskom sudu za ljudska prava

Na problem ukazuje i Asocijacija onlajn medija koja saopštava da bi "eventualnim usvajanjem Autentičnog tumačenja bio doveden u pitanje opstanak medija kojima građani veruju, koji rade prema profesionanim standardima, dok bi istovremeno bila legalizovana krađa".


Na dnevnom redu Skupštine verovatno sledeće nedelje

Iako je dnevnim redom sutrašnjeg zasedanja Narodne skupštine predviđeno da se raspravlja o tumačenju člana ovog Zakona, verovatno je da se do ove tačke neće stići.

Ovo je sedma tačka dnevnog reda, ali pitanje je da li će poslanici stići tokom sutrašnjeg zasedanja da raspravljaju o njoj, s obzirom na to da je prva tačka dnevnog reda raspravljanje o amandmanima na Predlog zakona o policiji, a ima oko 400 amandmana - objašnjavaju u Skupštini.

Inače, usvajanje ovog tumačenja Odbor je, zbog “sprečavanja štetnih posledica do kojih mogu da dovedu nedoumice u primeni navedenih odredaba”, zatražio po hitnom postupku

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jana

    18:09 // 23. 1. 2016.

    Potpisite peticiju protiv ovog bezobrazluka http://www.peticije24.com/fotografija_jeste_autorsko_delo

  • Ibi

    19:31 // 21. 1. 2016.

    Ovi roBOTi uništavaju sve što dotaknu !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: