Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:32, 15. 4. 2016.

| Društvo

Aktivisti SNS-a krše propise naočigled policije (VIDEO)

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti

Aktivisti SNS-a krše propise, policija mirno gleda; video: I. Z.

Dok su dvojica Nišlija danas u niškom naselju Trošarina lepila plakate SNS-a na bandere na koje je zabranjeno kačiti reklamni materijal, policajac je, kako se vidi na snimku, stajao prekoputa, ispred pekare i sve to mirno posmatrao.

800x600-7ed7f841-59e0-4f60-9077-b59bab645a6e Zabranjeno lepiti na bandere, kante, fasade...; foto: Vanja KeserČitalac “Južnih vesti” koji se danas zatekao na Bulevaru Medijana kaže da je revoltiran time što policajci nisu reagovali dok su aktivisti Srpske napredne stranke kačili plakate na mestima na kojima, prema Odluci o oglašavanju, ne smeju.

Strašno je to što policija to nemo posmatra iz pekare prekoputa i ne reaguje na očigledno kršenje zakona - kaže ovaj Nišlija.

Kršenje Odluke o oglašavanju, odnosno lepljenje stranačkog materijala po fasadama, banderama, kantama u nadležnosti je komunalne policije koja može da kažnjava one koje uhvati na licu mesta.

Međutim, načelnik komunalne policije Igor Džonić kaže da i “obična” policija može da reaguje ako uoči prekršaj iz nadležnosti komunalne policije, ali da “nije i u striktnoj obavezi da to uradi”.

Policajac može da priđe, legitimiše i prosledi službenu belešku o tome nama ili komunalnoj inspekciji. I mi kad uočimo nešto za šta je nadležan neki drugi organ, moramo da reagujemo jer smo uniformisana službena lica, tako da uvek obavestimo nadležne, ili sačinimo belešku i prosledimo slučaj nadležnima - kaže Džonić.


Samoinicijativno ne mora da reaguje, ali po prijavi mora

On naglašava da nije prekršaj ukoliko “običan” policajac ne reaguje dok neko, recimo, ispred njega lepi stranačke plakate tamo gde ne sme, ali da bi svakako trebalo.

Policajac nema striktnu obavezu da reaguje samoinicijativno, ali mora da reaguje po prijavi. Dakle, ako mu građanin priđe i kaže: “Vidite šta se tamo dešava”, a policajac ne reaguje - onda je učinio prekršaj - kaže Džonić.

Da li je njihov policajac, koji je mirno posmatrao dvojicu aktivista kako krše Odluku o oglašavanju i ruže grad, prekršio pravila i da li je bio u obavezi da samoinicijativno reaguje, iz Policijske uprave u Nišu zasada nisu odgovorili.

800x600-95f48762-5d79-478c-bad6-e3505a3e14ad Kršenje Odluke o oglašavanju na sve strane; foto: Vanja KeserPodsetimo, niška komunalna policija je nedavno upozorila da će kažnjavati aktiviste koji lepe plakate na mestima koja nisu predviđena za to, ali još niko nije kažnjen jer "niko nije uhvaćen na licu mesta". 

Iako je u nadležnosti komunalne inspekcije da beleži gde se sve nalaze plakati i da upozori, a potom i podnese prijave protiv stranaka čiji se materijali nalaze gde ne treba, u komunalnim inspekcijama pet niških opština nam je potvrđeno da još niko nije prekršajno procesurian. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zeleni_zub

    10:13 // 17. 4. 2016.

    Komunalna policija ne radi ni po prijavi a kamoli ono sto joj stoji u redovnom opisu poslova.Mi vec godinu dana kukamo i pisemo dopise sto su nam taksisti okupirali celu ulicu i pretvorili je u javno taksi stajaliste i nikom nista.Komunalni policajci i kad slucajno tu zalutaju,ispozdravljaju se s taksistima i tu se prica zavrsava.

  • Ludilo

    10:13 // 17. 4. 2016.

    Da li mi se cini ili ovo lepe dva "omladinca" koja veruju u bolje sutra...???

  • snezana

    20:27 // 16. 4. 2016.

    Nije kriva komunalna policija ona juri i kaznjava stare zle babe koje toboz prodaju cvece a u stvari urusavaju drzavu. Baba ima mnooogo vise od policije pa ne mogu svuda da stignu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: