Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:52, 9. 9. 2022.

| Društvo

Aktivisti najavljuju blokadu Surdulice ukoliko zagađenje vazduha ne počne da se meri

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Protest
I dalje bez pomaka po pitanju zagađenja u Surdulici; foto: Goran Petković

Kakav vazduh dišu, koliko je zagađen, koliko je zagađena voda, vazduh i zemljište u Surdulici, kao i zašto tih odgovora nema iako se građani godinama kontinuirano žale na zagađenost vazduha, pitanja su koja su ekološki aktivisti postavili i na današnjem protestu zbog navodnog negativnog uticaja fabrike Knauf na okolinu. Ukoliko lokalna samouprava i Ministarstvo ne ispune njihov zahtev za merenjem kvaliteta vazduha najavljuju i blokadu Surdulice.

Od poslednjeg protesta zbog višegodišnjeg zagađenja vazduha u Surdulici prošlo je skoro godinu dana, a pomaka u rešavanju tog problema nema, zbog čega su Surduličani, uz podršku predstavnika iz organizacije “Ekološki ustanak - Zajedno” i Udruženja “Eko Surdulica” još jednim protestnim skupom iskazali nezadovoljstvo.

Ekološki aktivisti sastali su se i sa predstavnicima lokalne samouprave i predložili da se uradi integralni monitoring vode, vazduha i zemlje, pa da se na osnovu toga preduzmu konkretne mere.

Predsednica Opštine je rekla da je zainteresovana za takav program, sada ćemo da propratimo šta se sa tim dešava - kaže predstavnica “Ustanka” Milica Marušić Jablanović.

Protest "Knauf" Surdulica Traže merenje zagađenosti vazduha u Surdulici; foto: Goran Petković Govoreći o odnosu lokalne samouprave prema tom problemu Marušić Jablanović kaže da njeni predstavnici imaju stav da su oni generalno zainteresovani za zdravlje građana, da se trude, ali da se na kraju uvek nailazi na obrazloženje “nemamo para”.

Imamo neke mere, ali one nisu dovoljne zato što ne traju dugo da bi mogao da se potegne pravni postupak. Vi godinama znate da nešto ne valja, ali nemate novca da dođete do nekog pravnog delovanja. Sigurno da su morali mnogo toga da urade sa svoje strane i sigurno da je najveća odgovornost na Ministarstvu. Kako pet godina to može da se pusti pod obrazloženjem “nemamo para”, šta je preče od zdravlja ljudi - smatra Marušić Jablanović.

Predsednica Udruženja “Eko Surdulica” Daniela Mihajlović nakon današnjeg protesta u Surdulici i sastanka sa predstavnicima lokalne samouprave kaže da su i aktivisti i građani shvatili da su prepušteni sami sebi i ukoliko i ovog puta izostane reakcija nadležnih najavljuje blokadu Surdulice.

Agencija za zaštitu životne sredine mi je poslala odgovor da oni ne dobijaju nikakve podatke o zagađenju iz Surdulice, iako je lokalna samouprava dužna da to radi. Iz lokalne samouprave kažu “mi dostavljamo, oni ne objavljuju”. To je taj začarani krug - kaže Mihajlović.

Govoreći o budućim koracima nakon protesta, aktivisti kažu da su rešeni da pretresu sve vezano za zagađenje koje potiče iz Knaufa, a dešavalo se u poslednjih pet godina, između ostalog i to zašto 2017. godine nije ispunjena volja građana, kada su pisali peticiju da se fabrika izmesti, i ko su odbornici koji su na Skupštini prvo izglasali da se taj predlog usvoji, a zatim povukli svoje glasove.


Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • vlajko

    11:21 // 11. 9. 2022.

    sami postavite, da bude nezavisno.
    nije to uopste velika para

  • Rasinobarac

    12:32 // 10. 9. 2022.

    Mi u Babusnici vec duze vremena imamo problem sa bukom iz tigar tyresa,a boga mi pojacao se i smrad a nikoga nije briga.
    https://www.peticije.online/peticija_protiv_bukesmrada_i_otrova_iz_tigar_tyres_babusnica

  • Nislija

    01:21 // 10. 9. 2022.

    Posetio sam X puta Surdulicu, Vlasotince, Vlasinsko jezero. Prelep kraj. Surdulica moze najpribliznije da se opise kao vazdusna banja. Ne znam o kakvom zagadjenju pricaju aktivisti. Ako vam smeta fabrika, preselite je u Nis, i ovde ima mnogo nezaposlenih. Aktivste slobodno pitajte da li imaju neke prihode sa strane a vi se snalazite. Mozda vam se misli izbistre kao Vlasina. Pozdrav iz Nis.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: