Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:02, 13. 9. 2021.

| Društvo

Aktivistkinje: Diskriminacija je što pomoć nasilnicima finansira Republika, a podršku žrtvama opštine

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Rad sa počiniocima sprečava ponavljanje nasilja; foto: Pixabay
Zakon predviđa psihosocijalnu pomoć i nasilniku i žrtvi; foto: Pixabay

Sigurne kuće i krizne centre za žene žrtve nasilja, prema nedavno usvojenom Zakonu o rodnoj ravnopravnosti, finansiraće lokalne samouprave, dok će psihosocijalna pomoć nasilnicima biti finansirana iz republičkog budžeta. Iz Centra za devojke i Ženske platforme za razvoj Srbije ovu odredbu vide kao spornu jer smatraju da gradovi i opštine nemaju dovoljno novca za ovu vrstu pomoći, te da ona diskriminiše žrtve nasilja.

Zakon predviđa psihosocijalnu pomoć i nasilniku i žrtvi - nasilniku da takve činove ne bi ponavljao, a žrtvi da bi se oslobodila trauma.

Međutim, novac za rad sa ženama koje su žrtve nasilja, ali i za smeštaj za njih i njihovu decu, za podršku onima koje su prošle kroz seksualno nasilje i za kontraceptivnu i zaštitu od polno prenosivih bolesti, prema Zakonu, izdvajaće gradovi i opštine.

Nevena Petrušić iz Ženske platforme za razvoj Srbije rekla je na Forumu za rodne politike, održanom prošle nedelje u Nišu povodom 100 dana od usvajanja ovog Zakona, da su kapaciteti lokalnih samouprava slabi za ovu vrstu podrške ženama.

forum rodne ravnopravnosti Iz Centra za devojke i Ženske platforme za razvoj Srbije odredbu vide kao problematičnu; foto: M. J. Programe za učinioce nasilja će finansirati država, ali će zato ove specijalizovane usluge finansirati lokalna samouprava. Imamo puno istraživanja o tome kakav je nivo socijalnih usluga bilo koje vrste, pa i kada je reč o ovim uslugama i znamo odlično koliko su slabi kapaciteti lokalnih samouprava. Kolika je mogućnost da i ono malo para koje neke od njih imaju planiraju za to i da prepoznaju potrebe svojih građana i građanki - kaže Petrušić.

Da novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti problematičan i da ide na ruku nasilnicima, a ne žrtvama nasilja smatra i Tatjana Nikolić iz Centra za devojke.

Ono što mi se nikako ne sviđa i što pokazuje na kom smo stepenu razumevanja rodne ravnopravnosti je to što će se novac za program sa nasilnicima izdvajati iz republičkog budžeta, a programi za žene, za sigurne kuće, centar za žene koje imaju iskustvo sa seksualnim nasiljem, koji i ne postoji i koji prvo treba da se napravi, izdvajaće se novac sa lokala - objašnjava Nikolić.

Kako je istaknuto na Forumu, naročito je sporno to što su ove odredbe izmenjene “preko noći” i što o njima nije bilo reči na javnim raspravama.

Još problematičnije od same odredbe je kako je to prošlo i kada je promenjeno. Ne mogu da verujem, s obzirom na broj žena koje iz ove oblasti koje su u tome učestvovale, da je to prošlo, to mi je crna tačka - kaže Nikolić.

Kao problematično na Forumu je izdvojeno i to što u završnim odredbama Zakona piše da član koji se odnosi na finansiranje usluga za nasilnike počinje da važi čim zakon bude usvojen, a da odredbe koje se tiču pomoći žrtvama važe od 1. januara 2024. godine.

Podsetimo, Zakon o rodnoj ravnopravnosti usvojen je 20. maja ove godine, a ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić rekla je početkom juna da je želja Ministarstva da do 2030. godine bude omogućena što bolja primena ovog Zakona u praksi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • M

    17:40 // 13. 9. 2021.

    Za pocetak je potrebno izmestiti sigurnu kucu na neko bezbednije mesto!
    Takodje, mislim da sigurna kuca MORA da ima obezbedjenje, policijsko ili privatno 24/7. Ovo, na zalost, pricam iz iskusva.

  • неко безвезе

    10:14 // 13. 9. 2021.

    само име центар за девојке је дискриминаторно. из авиона је јасно. треба ли да постоји и центар за момке и како би то било коментарисано од стране девојака. а пошто имате све податке како се каже у тексту, могло би да се нешто каже и о 'позитивној дискриминацији' у корист жена у поступцима одређивања старатељства над децом, од стране судова и центара за социјални рад. кад се већ говори о дискримин

    • profesor

      10:42 // 13. 9. 2021.

      kada bi bilo godišnje 50 momaka koje ubijaju supruge i devojke, koji su silovani ili su ih roditelji oženili u 13 god za gastarbajtera, trebao bi nam!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: