Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:14, 11. 2. 2023.

| Društvo

Aktivistkinje iz BiH, koje su 505 dana branile svoju reku, posetile Dadince i podržale meštane na barikadama

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Pravo na vodu (3)
Dva meseca na barikadama; foto: "Pravo na vodu"

Već dva meseca meštani sela Dadince danonoćno dežuraju na barikadama, odlučni da odbrane Rupsku reku i ne dozvole da se tu izgradi MHE “Besko”. Obišli su ih i podržali članovi inicijative “Pravo na vodu”, ali i aktivistkinje Pokreta “Žene iz Kruščice”, koje su čak 505 dana i noći branile svoju reku na barikadama i uspele da spreče izgradnju mini-hidroelektrane.

Pravo na vodu (2) Podrška iz regiona; foto: "Pravo na vodu"Od 15. decembra 2022, otkako su odatle oterali bager, meštani Dadinca bore se da spreče privatnog investitora Water Green Energy iz sela Kumarevo da na Rupskoj reci, iz koje se snabdeva vodom više od 15.000 ljudi, izgradi treću mini-hidroelektranu.

U solidarnu posetu bila im je inicijativa “Pravo na vodu”, ali i “Žene iz Kruščice”, koje su svoju uspele da spreče izgradnju MHE na svojoj reci.

Zavod za zaštitu prirode procenjuje da bi, ako se izgradi i MHE “Besko”, tri četvrtine vode iz te nekada kristalno čiste reke zauzeli hidrotehnički objekti. Dadinčani i aktivistička udruženja koja im pružaju podršku, “Bitka za Vlasinu” i “Pravo na vodu”, odlučni su u tome da to ne dozvole - navode iz “Pravo na vodu”.

Dodaju da su Dadinčane institucije do nedavno ignorisale, dok Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nije pokrenulo preispitivanje građevinske dozvole.

Tvrde da postoje jasni dokazi da je ona pravno neadekvatna i poručuju da Ministarstvo ima priliku da spasi živote građana i reku, pa apeluju da ubrza preispitivanje dozvole i poništi je. Takođe, apeluju na tužilaštvo da procesuira krivične i prekršajne prijave u vezi sa tim.

Amela Zukan iz Pokreta “Žene iz Kruščice” poručuje da je voda život i da je borba za reke borba za decu i budućnost.

Našu rijeku Kruščicu smo čuvale 505 dana, dan i noć, i po suncu, i po kiši, i po snijegu, ne gledajući je li radni ili neradni dan. Specijalne policijske snage su nas pretukle, ali nismo odustale. I sve bismo opet. Zaustavile smo male hidroelektrane, a na korak smo do konačne pobjede - navela je ona.

Pravo na vodu (1) Odlučni da spreče gradnju MHE; foto: "Pravo na vodu"Vapaj planinskih reka teško stiže do javnosti zbog brojnih ekoloških problema, kaže Iva Marković iz inicijative “Pravo na vodu” i dodaje da su blokade i protesti nužna posledica ćutanja i neodgovornosti institucija.

Ako se ljudi u komšiluku, selu, gradu i regiji udruže, imaju šansu da se izbore za zajednička dobra, smatra Lejla Kusturica iz Fondacije ACT.

Problem koji postoji u Dadincu postoji zapravo širom Srbije, zaključuju iz inicijative “Pravo na vodu” i upozoravaju da je u cevima MHE već nestalo oko 300 kilometara reka, za samo 3% struje na republičkom nivou.

Višestruko povećanje naknade za povlašćene proizvođače električne energije motivisalo je investitore i lokalne samouprave koje su sa njima u dosluhu da iz fioka izvade štetne projekte i planove od kojih se odavno odustalo. Investitor od prve dve MHE na Rupskoj reci zaradi 1,6 miliona evra godišnje, koje svi plaćamo - navode oni.

Aktivisti iz “Bitke za Vlasinu” poručuju da će ostati uz meštane Dadinca i da će sa njima nastaviti institucionalnu borbu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: