Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:18, 21. 4. 2016.

| Društvo

Akva-park u Nišu gradi crnogorski investitor

Autor:S. J, J. C.Izvor:Južne vesti
akva park
Hoće li ovog puta zaista biti izgrađen akva-park?; Ilustracija; foto: flicker.com/Gabriel

Prvobitno najavljen kao tajni investitor, u Niš je došao jedan od osnivača kompanije "Aquaterra solutions d.o.o" Sahret Hajdarpašić sa kojim je u Gradskoj kući potpisan Memorandum o razumevanju u vezi sa izgradnjom akva-parka u Niškoj Banji vrednom "najmanje 9 miliona evra".

Gradonačelnik Niša Zorana Perišića očekuje da će izgradnja početi do kraja godine, a ni investitor iz Crne Gore nije želeo da licitira sa datumom, već je istakao da očekuje da će to biti za par meseci.

Put do realizacije je nešto što će trajati nekoliko meseci. Mi smo jako zainteresovani kao kompanija da to što pre dođemo do toga, ali postoje ozbiljne stavke koje kao ozbiljni investitori moramo da uradimo pre toga – objasnio je Sahret Hajdarpašić.

On napominje da je neophodno da prvo urade biznis plan kojim će biti utvrđena tačna vrednost investicije, potom idejne projekte kojim će se urediti na kojoj površini će biti zatvoreni, a na kojoj otvoreni prostor, kao i koliko će kojih tobogana biti.

meomorandum Memorandum potpisan u Gradskoj kući; foto: JVMemorandumom je predviđeno da akva-park bude izgrađen na 5,5 hektara površine na lokaciji Lozni kalem, kao i da bude zaposleno najmanje 60 ljudi koji će raditi preko cele godine i 140 preko leta, a Grad će ustupiti zemljište bez nadoknade.

Iako nije proizvodna delatnost, Grad može da da zemljište bez naknade zato što se radi o nečemu što značajno unapređuje turističke i privredne potencijale Niša. Obaveza investirora, sem zaposlenja, jeste da privede zemljište nameni u roku od 3 godine i najmanje 5 godina održava broj zaposlenih – rekao je gradonačelnik Niša.

Sahret Hajdarpašić koji je u ime kompanije "Aquaterra solutions d.o.o" potpisao ovaj memorandum istakao je da je lokacija Lozni kalem “izvanredna, infrastukturno opremljena, saobraćajno dobro povezana” i da veruje da će akva-park biti magnet za turiste.

On je pohvalio gradsku upravu u Nišu da je brzo odgovorila na njihov zahtev, obzirom da su, kako je rečeno, “pismo o namerama” uputili Gradu 8. aprila.

Za nepune tri nedelje smo dobili sve informacije koje su nam neophodne. Dobijali smo odgovore na  sva naša pitanja u vrlo kratkom roku – kazao je Hajdarpašić.

Gradonačelnik Niša kaže da veruje da je crnogorski investitor ozbiljan partner i napominje da upravo završava akva-park u Budvi vredan oko 12,5 miliona evra. Smatra da će ovo biti “novi početak za Nišku Banju”.

Ovim značajno povećavamo konkuretnost niškog turizma i šanse Niške banje da se vrati na onaj put koji joj pripada. Povećava se i vrednost zemljišta u okolini. Jasno je da to magnet za turiste, otvaranje hotela, šoping-molova i sličnih objekata – rekao je Perišić.

akva park Firma "Aquaterra solutions d.o.o" osnovana je 2014. godine u Crnoj Gori.

Podsetimo, priča o izgradnji akva-parka na Loznom kalemu u Nišu čula se još u vreme gradonačelnika Smiljka Kostića.

Zemljište je tada prodato firmi italijanskog privrednika Mauricija Zamparinija, vlasnika fudbalskog kluba "Palermo" i tadašnjeg potpredsednika Fudbalskog saveza Italije. Međutim, gradonačelnik je poništio prodaju smatrajući da je zemljište prodato po niskoj ceni.

Zatim je 2010. godine to zemljište od Grada kupio "Italnis" da bi na tom prostoru bio izgrađen akva-park. Početkom 2013. godine "Italnis" je odustao od investiije, a Nišu vraćena ta parcela.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • okolina

    13:54 // 28. 4. 2016.

    Istorijski akva park,toliko se dugo otvara da je već vreme da se renovira....

  • shaft

    18:01 // 22. 4. 2016.

    @ nebitansi-stvarno si u pravu,od takvih skorojevica i kvazi Nislija,dobijem dijareju!

  • Bojana

    09:16 // 22. 4. 2016.

    Hleba i igara...Drevna mudrost za blentave pokorne mase.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: