Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:20, 10. 12. 2012.

| Društvo

"Albanci kradu kuršumlijske šume"

Autor:Biljana RoganovićIzvor:Južne vesti
kursumlija,-sume.jpg

Albanci iz podujevske opštine, koja se graniči sa opštinom Kuršumlije, bezobzirno kradu šumu na teritoriji Kuršumlije, kaže direktor Šumskog gazdinstva iz Kuršumlije.

Od početka godine do kraja novembra državna šuma je osakaćena za 12.000 kubika, što je 36 miliona dinara štete.

U novembru je posečeno 800 kubika šume.

Direktor kuršumlijskog Šumskog gazdinstva Nebojša Mihovilović kaže da je i u decembru zabeležena bespravna seča, ali da se šteta još procenjuje.

- Ovo je stalni problem, ali umesto da se ona smanji, sve je češća. Albanci prosto trse naše šume, redom, ne birajući šta će poseći. Šteta je ogromna, jer je potrebno osamdeset do sto godina da se obnovi ono što oni tokom godine unište. Ovde govorim samo o državnoj šumi, ali je ista situacija i sa privatnim zabranima, koji se prostiru na 102 kilometara administrativne linije između uže Srbije i Kosova i Metohije, koji pripadaju kuršumlijskoj opštini - pojašnjava on i dodaje da i pored sviih napora ne mogu da spreče bespravnu seču.

On pojašnjava da Albanci upadaju u prostor kuršumlijske opštine danju, pa u grupama motornim testerama seču sve što mogu. Kasnije tokom noći odvoze posečena stabla.

- Tako smo u novembru imali besparvne seče u atarima sela Raševac, Tačevac, Dobri Do, Slepi Jelak, Rastelnica, na potezu Dugi Deo- Banjska- Crna čuka. Sve su to gotovo nenaseljena područja u kojima je zdrava šuma. Šteta još uvek nije procenjena, jer svakodnevno stižu nove prijave. Mi smo zaista nemoćni da situaciju promenimo. Čak nam je potrebno, zbog dozvola da do mesta koje je oštećeno dođemo tek posle nedelju, ili deset dana - ističe on.

Najveći problem na ovom prostoru koji ometa hapšenje i sprečavanej bespravne seče je taj što je u pitanju teško prohodan planinski kraj.

U ovom pojasu sa kuršumlijske strane administrativni pojas obezbeđuju Žandarmerija i Vojska Srbije, a sa druge strane mirovne snage.

- Kada krenemo u akciju, kradljivci šume nas primete izdaleka i odmah beže, ostavljajući sve za sobom. Mi odmah prijavimo seču mirovnim snagama, ali do sada ni jednom nisu odgovorili. U više navrata tokom godine smo uspevali da uhvatimo počinioce i neki su pred sudom - kaže izvor iz policije. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Gile-Prokuplje

    09:17 // 12. 12. 2012.

    Tako ce jedan dan u Kursumliju ili Prokuplje da dodju da pucaju a mi cemo samo gledati.Svi mi znamo ko su Albanci i sta oni zele.A sve dok ima izdajnici kod nas crno nam se pise.Mislim na ove nase iz Toplice koji saradjuju sa njima.

  • Ivan Milovanovic

    23:19 // 10. 12. 2012.

    "Lagano" su albanci jos od polovine proslog veka, pa su dosli gde su dosli. Sada nastavljaju "lagano" prema Kursumliji i Nisu, ali da bismo ih sustigli mi nemamo vise vremena za "lagano".. :( Drzava mora jednom da se dozove pameti i da svoju teritoriju stiti prilicno ostro! Poceli su u Pazaru da nam skidaju zastave i postavljaju spomen-ploce, u Presevu dignut spomenik teroristickoj organizaciji.. Izvinite, pa koliko lagano mislite da treba ici? Da li je nekom NORMALNO da sve ovo ostaje (i da treba da ostane) bez odgovora?? Kursumlija, Presevo, Bujanovac, Medvedja - to je teritorija Srbija, ako nad Kosovom nemamo ingerencije vala imamo u Srbiji! Kako sme bilo ko da ti kaze nesto ako u svojoj zemlji rusis spomenik teroristickoj organizaciji? Amerikanci ne bi porusili spomenik Bin Ladenu npr? Ako mi poput Amera ne ratujemo sa Albanijom (i ne treba), dajte bar svoju terotoriju da pocnemo vec jednom da stitimo!

  • Mladen Jovanovic

    16:48 // 10. 12. 2012.

    Polako. Odmah pa na ubijanje i pucanje! Za kradju sume? Lagano.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: