Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 9. 7. 2021.

| Društvo

Albino gavran, beli u jatu crnih, prvi put zabeležen u Srbiji kod Leskovca

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
albino gavran
Prvi put zabeležen u Srbiji; foto: Stefan Zdravković

Izuzetno retka vrste ptice - albino gavran, primećen je u okolini Leskovca polovinom juna ove godine, a na poziv meštana tamo je otišao ornitolog amater Stefan Zdravković i, kako kaže, po prvi put zabeležio takvu vrstu gavrana u Srbiji, a najverovatnije i na celom Balkanu. Jedinka je danima boravila kod leskovačkog sela Todorovce zajedno sa celom porodicom crnih gavrana, od kojih se jedino on razlikuje.

U vinogradima kod leskovačkog sela meštani su uočili za njih čudnu vrstu ptice i danima ga posmatrali kako sa drugim pticama tu boravi. Iako su do tada viđali samo crne gavrane, pojava belog ih je zaintrigirala, pa su u Leskovcu potražili pomoć od stručnjaka.

Ivan Cvetković iz sela Todorovce kaže da je i njemu komšija prvi ukazao na pojavu bele ptice.

Meni je prvo javio komšija koju ima vinograd do mog da je video belog gavrana, a onda sam ga i ja video nešto kasnije. Došli smo do Stefana koji je 2 puta išao tamo i iz drugog puta je uspeo da ga slika. Posle toga smo pokušavali opet da ga vidimo, ali nismo uspeli - kaže Cvetković.

A Stefan Zdravković je ornitolog amater iz Leskovca, ali sa 15-godišnjim stažom u praćenju ptica i iza sebe ima već nekoliko zanimljivih nalaza. Posmatranjem ptica se bavi iz hobija, ali i mnogo iskusniji ornitolozi od njega kažu da se u tome sjajno snalazi i da već ima zavidno iskustvo. gavrani Porodica gavrana; foto: Stefan Zdravković

On objašnjava da su fotografije i snimci koje je on napravio i ljudi na čiji je poziv otišao da posmatra retku pticu, jasan dokaz da se radi o albino gavranu.

Leucizam može biti potpun ili delimičan. Albino nema melanina i feomelanina, niti braon ili neke varijante crnog pigmenta. Kod njih je sve belo, nokti, kljun, oko je prozirno i vide se crveno jer krv struji. Postoje delimično bele ptice, ali ovo je kompletno beo, albino gavran. Fotografije su dokaz da se 100% radi o albino vrsti - objašnjava Zdravković.

Na poziv meštana, više puta je boravio na tom području kako bi napravio kvalitetne snimke i fotografije, u danima kada nije bio na svom redovnom poslu.

Otišao sam na taj teren prvog dana, ali ga nisam video. Sutradan od 8 ujutru do 19 sati sam ga čekao i tada su nastali snimci. Ptica je previše naplašena, meštani su dolazili da je gledaju, ne može da se priđe bliže. Nakon toga dolazio sam opet, ali ga nisam našao - kaže ornitolog za Južne vesti.

Od tada ga ni on, ali ni meštani nisu videli. Postoji mogućnost da se cela porodica odselila, ali i nažalost da je nastradao. gavrani izuzetno retka pojava u prirodi; foto: Stefan Zdravković

Kretao se sa porodicom gavrana, otac, majka i 4 mladunca. 3 su crna i 1 je albino. Uočljiviji je za grabljivice, naročito buljine. Albino ptice imaju loš vid takođe - kaže Zdravković.

Objašnjava da takva vrsta gavrana nikada nije zabeležena u Srbiji, a da je i u celom svetu tek pokoji registrovan ikada.

Znam da je u Vankuveru u divljini snimljen, u Evropi nije poznato, nisam siguran. Imalo je u zatočeništvu. U Srbiji do sada nije sigurno zabeležen, a verovatno i na Balkanu - kaže ornitolog.

Sa njim se slaže i ornitolog niškog Zavoda za zaštitu prirode Ivan Medenica koji kaže da je taj nalaz vrlo redak u prirodi i da je i po njegovim saznanjima prvi put zabeležen.

Da je tako, objašnjava i ornitolog iz Leskovca Slobodan Marković.

Izuzetno retko, tek po koja leucisticna ptica se na godišnjem nivou nađe u Srbiji. Ipak, to mu neće pomoći da opstane u prirodi, što zbog "kolekcionara", što zbog težeg snalaženja u prirodi - objašnjava Marković.

Podsetimo, poslednjih meseci na jugu zemlje registrovano je nekoliko novih i zanimljivih vrsta ptica.

Sredinom aprila, stepsku beloguzu prvi je primetio ornitolog Ivan Medenica na prostoru pirotskog sela Gnjilan, a samo nekoliko dana pre toga ornitolog Slobodan Marković na livadama kod niškog sela Bubanj prvi put u Srbiji je zabeležio stepskog vivka, ugroženu vrstu ptice koja se retko viđa u Evropi.

Sredinom maja, novu vrstu ptice, po prvi put viđenu u Srbiji - dugorepog svračka, zabeležili su ornitolozi na teritoriji opštine Preševo, u blizini granice sa Severnom Makedonijom, gde je fotografisan gnezdeći par ove malobrojne vrste ptica.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • slavko

    12:20 // 9. 7. 2021.

    To smo svi mi koji ne mislimo kao ovo jato neSNSnih gavranova!

    • Osvesceni gradjanin

      17:42 // 9. 7. 2021.

      AMIN!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prvo ih oterao a sad im daje subvencije.

Vojin Ivanović Čitalac

Tekst: Prihode "Konstantinu Velikom" donosiće kargo saobraćaj, Vučić najavio i logistički centar u Nišu

Pronađite nas na: