Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:43, 18. 6. 2019.

| Društvo

Aleksić: Bez podrške države ne možemo da tužimo NATO

Autor:J. A. Izvor:Južne vesti
simpozijum NATO
Drugi niški simpozijum - dokaza ima, ali mora i država da reaguje; foto: JV

Iako je trebalo da prve tužbe protiv država članica NATO još ranije budu pokrenute, za to će ipak biti neophodna podrška Vladine Komisije za utvrđivanje posledica bombardovanja, kaže advokat Srđan Aleksić, koji je otvorio drugi međunarodni simpozijum u Nišu o posledicama bombardovanja 1999. godine. Napominje da računaju i na pomoć advokata koji je uspeo da dokaže prisustvo teških metala i osiromašenog uranijuma u telima italijanskih vojnika.

Pre tačno godinu dana u Nišu je održan prvi simpozijum o posledicama NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, a jedan od zaključaka bio je pokretanje tužbi protiv članica NATO.

Advokat Srđan Aleksić koji je ideju i pokrenuo pred drugi simpozijum pojašnjava da je za pokretanje tužbi neophodan zaključak nedavno formirane Vladine Komisije za utvrđivanje posledica bombardovanja. simpozijum NATO Tužbi nema dok država ne da zaključak Komisije za utvrđivanje posledica bombardovanja; foto: JV

Radi se o velikom javnom interesu, mi moramo da sačekamo zaključak naše komisije, jer bez tog zaključka mi ne možemo da podnesemo tužbe i ne možemo ozbiljno da se bavimo ovom problematikom, jer su nam potrebni dokazi - priča Aleksić.

Iako nije precizirao da li sarađuju sa Komisijom i na koji način, advokat kaže da organizacije koje su pokrenule rešavanje ovog probleme to žele, a pozvali su državnike na simpozijum u Nišu, na koji se niko nije odazvao.

Svi su pozvani, ja ih nisam video u sali - kratko je prokomentarisao advokat.

Ipak, Aleksić ističe da su se pozivu da učestvuju odazvali stručnjaci iz više od 10 država, da je prijavljeno oko 35 naučnih radova, a da je najavljeno i da će nemačka i francuska televizija snimati dokumentarac o posledicama NATO agresije na jugu Srbije - o tome kako je posipan osiromašeni uranijum i kakve posledice to ima po građane. Aleksić i Zorić Aleksić i Zorićeva kažu da je u poslednjih godinu dana reagovala i međunarodna stručna javnost; foto: JV

Osim toga, kaže i da će im dragoceno iskustvo preneti advokat koji ima više od 80 pravosnažnih presuda i koji zastupa 300 italijanskih vojnika, čija svedočanstva govore o štetnosti osiromašenog uranijuma.

Poslednja informacija od pre mesec i po dana je da su pronašli osiromašeni uranijum u telu jednog vojnika i to su dokazali. Oni vode postupke, dokazuju prisustvo teških metala i osiromašenog uranijuma u telima vojnika koji su boravili na Kosovu i Metohiji i traže od države Italije, od članica NATO pakta da priznaju štetu koju su pričinili tim vojnicima i civilima koji su boravili na Kosovu i Bosni i on to radi vrlo uspešno. On je spreman da našim advokatima, našem pravosuđu pomogne i dostavi svu potrebnu dokumentaciju, sva ta veštačenja i da zajedničkim snagama uspemo da mi naše građane zastupamo - ističe Aleksić.


"Dokaza ima, moramo da se borimo za istinu i pravdu"

Jedna od organizatorki simpozijuma Olga Zorić kaže je u poslednjih godinu dana osim domaće reagovala i međunarodna stručna javnost, a njihov cilj i moto je, dodaje, da se istinom bore za pravdu.

Zašto, zato što i 20 godina od NATO bombardovanja, jedan medijski i politički rat uperen protiv naše države i dalje traje. Ovo je jedan vid otpora i naše borbe i način da se izborimo za istinu i pravdu - kaže Zorićeva.

Plan im je da urgiraju da država pokrene tužbe, da se osiromašeni uranijum odbaci sa naših prostora, ističe, ali i da se utvrdi kakve su realne posledice po građane danas, kao i da pomognu obolelima od kancera.

Jedan od gostiju Domeniko Leđaro iz Italije, autor knjige Uranijumski vojnik, ističe da ima naučnih dokaza o štetnim posledicama osiromašenog uranijuma, što je potvrdila i međunarodna medicinska ustanova. Osim simpozijuma na kome stručnjaci iznose svoje zaključke, Leđaro kaže da je važna i uloga države, koja treba da pomogne da se pređu sve prepreke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovica Vujovic

    17:24 // 22. 10. 2020.

    Recite mi kako mogu da vas kontaktiram u vezi ove tuzbe jer su meni oba roditelja preminula od kancera a zivimo blizu mosta na koga su bacili 78 raketa

  • Срба

    01:06 // 19. 6. 2019.

    Тресла се гора...... овај Алексић изгледа за циљ има искључиво само-промоцију. Сад му одједном треба подршка државе.....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: