Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:20, 26. 3. 2014.

| Društvo

Aleksić: "Ovde borba ne prestaje"

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Srdjan-Aleksic.JPG
Vanredna konferencija za novinare povodom odluke Evropskog suda za ljudska prava

Povodom odluke Evropskog suda za ljudska prava da odbije svoju prvostepenu presudu da država borcima Nišavkog okruga isplati ratne dnevnice, advokat Srđan Aleksić rekao je da borba "neće biti zaustavljena".

U slučaju "Vučković i drugi protiv Srbije", ovakva odluka je doneta sa 14 glasova "za" i 3 "protiv".

Na vanrednoj konferenciji za novinare, zastupnik 8.500 boraca rata 1999. godine iz Nišavskog okruga, rekao je da se odluka Velikog veća, u kojoj se, između ostalog, navodi da nisu iskorišćeni svi pravni lekovi domaćeg pravosuđa, mora poštovati.

- Veliko veće je ukinulo prvostepenu presudu. Nastavićemo postupak pred našim sudom, ali ćemo  nove predstavke planirane za Međunarodni sud dopuniti i tako izbeći formalne nedostatke koje je Sud sada pronašao - kaže Aleksić.

On najavljuje zajedničko učešće advokata boraca iz drugih gradova i kaže da ima nade da će sve na kraju ipak biti rešeno u korit boraca.

- Stvar koja mi daje veru da će na kraju borci ipak dobiti ratne dnevnice jeste činjenica da je sudija Međunarodnog suda, i u prvostepenom i novom postupku, glasao za to da one budu isplaćene - dodaje Aleksić.

Kako ističe, razume da su borci nezadovoljni jer proces dugo traje, ali im poručuje da je njihova zajednička obaveza da završe borbu. Dodaje da je isplatom dnevnica za 10.000 boraca Topličkog okruga učinjena diskriminacija prema svim ostalim.

Podsetimo, presudom koja je doneta 10. jula prošle godine utvrđeno je da je Vlada Republike Srbije diskriminisala ratne rezerviste iz Niša kada je zaključila sporazum o isplati ratnih dnevnica samo sa 7 opština na jugu Srbije. Tada je zaključeno da je povređen član 14. Konvencije o zaštiti ljudskih prava koji reguliše zabranu diskriminacije, a kasnije je Republika Srbija uložila žalbu na ovu presudu.

Niški borci su na jučerašnjem okupljanju na Trgu kralja Milana najavili proteste, i to ispred Skupštine u Beogradu. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • hedonist

    11:50 // 27. 3. 2014.

    vrana vrani-oci ne vadi!

  • Gile

    23:14 // 26. 3. 2014.

    Kaoon nije uzo ni dinar a on pre izbora najavio 3500jura pa Selakovic malo cesce iso u Strazbur i gle cuda nema para. Pa on je svoje zavrsio dovoljno je bilo da se potrudi da ne dobije, ipak je on SNS

  • jeremija

    20:53 // 26. 3. 2014.

    Srdjane
    vrati pare koje si im uzeo!
    ne mozes da sedis na dve stolice!
    ili napusti vlast ili nemoj ovaj nesrecni narod da zastupas!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: