Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:52, 25. 3. 2016.

“Aleksin zakon” suspenduje nasilnike i roditelje “udara po džepu”

naslovna Inicijativa da se Aleksin slučaj više nikom ne ponovi; foto: B. J.

Oštre kazne za đake nasilnike, njihove roditelje i nadležne u školama predviđa “Aleksin zakon” koji je ušao u skupštinsku proceduru 5 godina od samoubistva 14-godišnjeg Alekse iz Niša, koji je sebi oduzeo život zbog, kako se smatra, vršnjačkog nasilja u školi.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Pozitivni komentari:
  • sale

    18:16 // 25. 3. 2016.

    Nasilje je posledica, treba se boriti protiv uzroka...
    Sta je uzrok? Pogledajte ko su toj deci idoli, kakvu muziku slusaju, sta zele da budu kad odrastu...

    Ukinite starlete i kontraverzne biznismene, rialitije, raznorazne zvezde ovoga i zvezdice onoga i nestace i nasilja, bar u ovoj meri u kojoj ga sad ima...

    • Dragana

      20:02 // 25. 3. 2016.

      Na žalost, dugogodišnje ćutanje na uzroke, dovodi do hitnih mera reakcije na posledice. Svu odgovornost i krivicu za to imaju i roditelji i nastavnici.

  • Milivoj

    16:35 // 26. 3. 2016.

    U nekim zemljama nasilno dete ide u inetrnat na mesec dana, a roditelji plaćaju troškove tog internata.

  • OldFashioned

    22:13 // 25. 3. 2016.

    Ova "prava dece" su samo pogorsala situaciju! Kad smo mi bili deca, disciplinovanje je imalo efekta-znsli smo sta smemo, a sta ne. Roditelji su bili autoritet, a odmah za njima ucitelji i nastavnici!
    Dete je kao stene, vaspitava se sistemom nagrada i kazni sto, dovodi do stvaranja neke vrste uslovnog refleksa.

  • dexyco

    17:50 // 25. 3. 2016.

    Puna podrska , samo napred . nasilnici napolje!!!

  • Dragana

    17:03 // 25. 3. 2016.

    Od prosvetnih radnika se očekuje da reaguju na nasilje u školama, da ga bar prijave na šta ih i obavezuje Protokol(deo zakona) ali prosvetni radnici ne reaguju zato što neće zamerke sa roditeljima, uplašeni su od direktora da ne bi narušavali ugled škole ili jednostavno ne rade svoj posao. Kada se nasilje desi, najlakše je sve zataškati nego pokrenuti postupak, pisati izveštaje, pozvati policiju..

    • zakon

      20:23 // 25. 3. 2016.

      Roditelj,Tim za prevenciju,Tim protiv zlostavljanja,školski policajac,savet roditelja, pedagog,psiholog, školski odbor,odeljenjski starešina,direktor škole.
      JA (Nastavnik) sam posle 10 bitnih osoba- službi.REAGUJE SE ODMAH a ne kad ''uslovi'' dozvole. Prosvetni radnik ima nastavu i hiljadu papira,obaveza a roditelj?Uspeh je ako predloženi zakon smanji nasilje među decom ili je samo na papiru.

  • Činjenice

    19:52 // 25. 3. 2016.

    Direktnu odgovornost za eskalaciju nasilja u niškim školama, ima školska uprava grada koja je svojim nečinjenjem i prikrivanjem nasilja prethodnih godina, štiteći pre svega svoje partijske kadrove i direktore, do perfekcije načinila prosvetni lavirint (sprega, direktori škola, prosv.inspekcija i školska uprava). Ovim je bačena ljaga poštenim nastavnicima i narušeno poverenje roditelja.

  • dara

    16:11 // 25. 3. 2016.

    Tako je,STOP nasilju i.

    estetskom ponašanju...

  • Jasmina

    19:19 // 25. 3. 2016.

    Mislim da ovim ovaj zakon ravnomerno obavezuje sve 3 strane, roditelje, decu i školu. Stvarno mi nije jasno zašto se nasilje u školama zataškava i da li u čitavoj priči, bar u Nišu, ima odgovornosti čelnika školske uprave koji godinama putuju i lepo se provode na seminarima o nasilju u školama dok škole podstiču na kršenje zakona ?

  • žika

    19:55 // 25. 3. 2016.

    Dobra inicijativa, ali čini mi se između čekića i nakovnja. Ako dete suspendujete (čemu suspenzija od 45 dana?) ili ga isterate iz škole pravite još veći problem i patologiju. Ako novčano kažnjavate roditelje (i eventualno zatvorom), a često su takvi siromašni i socijalno ugroženi (jer nasilje kao zlo retko ide samo već je porodično generisano),onda stvarate opet patologiju. Nisam pametan.

    • Bojan

      21:36 // 25. 3. 2016.

      U tekstu je samo ukratko objašnjena. Pored ostalog, predviđa pravnu i zakonsku obavezu nadležnih u školama, policiji i upravama za obrazovanje i školskim upravama obavezne zajedničke sastanke-kolegijume i razmenu informacija itd. kao dodatni vid borbe protiv vršnjačkog nasilja, ujedno i protiv eventualnog prikrivanja ili zataškavanja kao dodatna kontrola. Ne košta ništa jer oni već postoje.

  • Bojan

    21:40 // 25. 3. 2016.

    Što se tiče suspenzije. To je ozbiljna kazna ali za vreme koje učenik dolazi u školu i sa kojim se posebno radi-vrši kontrola(pre svega stručna služba sa planom i programom) nakon čega će svako normalan poželeti da se što pre vrati u razred. Suspenzija je takođe vid prevencije pred izbacivanje.

  • kada dete suspenduješ

    16:05 // 25. 3. 2016.

    ono ide na ulično usavršavanje, kada ga angažuješ ne daješ mu vremena za ludosti. Bolje je uticati na uzrok nasilnog ponašanja, nego demonstracijom sile izazvati još veći haos.

    • Frazeri

      11:25 // 26. 3. 2016.

      Mislim da smo Vas mnogo dugo čekali da to teorojski rešite kroz studije o uzrocima ali uvođenjem ovog Zakona Vas to ne sprečava da nastaviye i čak će Vam pomoći uradu ali ćete ovoga puta to morati malo konkretnije i brže jer ćete snositi sankcije !

  • pa

    16:32 // 27. 3. 2016.

    Mislim da svi roditelji koji imaju zlatnu decu ne treba da ih upisuju u škole. Šta će im škola kad su nečiji maksimum, nečije "sve", perfekcija, savršenstvo. Oni bi mogli da ostave svoju decu kod kuće, i eventualno da se organizuju i naprave , jednom godišnje, takmičenje pod nazivom "Nije sto je moje al* je mnogo; pametan, intelegentan,dobar, lep itd. "

  • Majka

    21:00 // 10. 9. 2016.

    http://www.ana.rs/forum/index.php?topic=172226.new#new

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: