Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:20, 14. 12. 2021.

| Društvo

Aleksinac kupuje električnu čistilicu vrednu više od 24 miliona dinara, kažu zbog manjka radnika

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
aLEKSINAC
Aleksinčani kupuju novu mašinu za čišćenje; foto: JV

Zbog toga što, po rečima predsednika Opštine Aleksinac, nema dovoljno komunalnih radnika koji bi adekvatno obavljali posao, kupiće električnu čistilicu koja će moći da čisti i centralne gradske zone i trotoare. Javna nabavka za kupovinu ove mašine je raspisana, a njena vrednost je procenjena vrednost na 24 i po miliona dinara.

Opština koja 2021. godine ima ukupni budžet od oko 1,3 milijardu dinara i za poziciju komunalnih delatnosti je izdvojila blizu nešto više od 117 miliona, rešila je da izdvoji preko 24 miliona za mašinu koja će čistiti ulice.

Predsednik Opštine Dalibor Radičević kaže da u Aleksincu ima sve manje radne snage u javno-komunalnom preduzeću, a da je sve više ulica za čišćenje, pa je nabavka ove mašine bila neophodna, jer je mnogo primedbi na čistoću u gradu.

Radnike koje komunalno preduzeće postavi za čišćenje na metlu, što bi se žarkonski reklo, su obično radnici koji više nisu u stanju da rade neke druge poslove, imaju neku prateću bolest ili su u godinama kada više ne mogu da rade na zeleninu ili na groblju pa ih prebacuju na čišćenje i onda je efekat mali - kaže Radičević.

Objašnjava da je u dogovoru sa direktorom JKP Komunalne usluge, preduzeća čiji su ukupni godišnji prihodi oko 160 miliona, odlučeno da se nabavi električna čistilica koja je ekološki čistija, manje bučna i može da ulazi u pešačke zone.

Na pitanje zbog čega nije razmatrano zaposlenje novih ljudi umesto nabavke ove mašine čija je procenjena vrednost više od 24 miliona dinara, kaže da je to neizvodljivo, jer mali broj radnika odlazi iz firme.

Po novoj uredbi onoliko lica koliko napusti firmu u prethodnoj godini 70 posto od toga može da se zaposli u narednoj - objašnjava Radičević.

Prema dostupnim dokumentima, u JKP Komunalne usluge na kraju 2020. godine su bila 102 zaposlena, od toga njih 13 njih je zaduženo za čišćenje javnih površina.

Danas je otvaranje ponuda sa tendera, nakon čega će Opština Aleksinac sklopiti ugovor o kupovini električne čistilice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Non Toxic

    21:23 // 14. 12. 2021.

    Prosta računica, 13 radnika po 55.000,00 bruto = 715.000,00din
    Dolazimo do računice za oko 34 meseca biće otplaćena i to u garanciji za to vreme svaki kvar ide na teret prodavcu, dok ovi i onako oronulog zdravlja radnici malo,malo pa na 30 dana bolovanja, i to sve na teret preduzeća, ...istekla im garancija...

  • Prrof

    14:38 // 14. 12. 2021.

    Treba kupiti i za niske centralne zone a ne da radnici Medijane ciste granama Obrenovicevu.Kao da smo u srednjem veku ,da se nislije stide, a pritom se ništa ne očisti ,Obrenoviceva je puna smeća

  • losmi

    14:08 // 14. 12. 2021.

    200.000 EURA? Tolko kosta krstareca raketa,mig 21...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: