Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:05, 2. 5. 2017.

| Društvo

Aleksinačke škole nagrađene za kreativnost i promociju digitalne pismenosti

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Nagrađena fotografija "Muzika sa robotima"; foto: Elena Stojanović
Nagrađena fotografija "Muzika sa robotima"; foto: Elena Stojanović

Na ovogodišnjoj “Onlajn nedelji”, evropskoj kampanji koja je namenjena podizanju svesti o tome koliko je važna dobra i efikasna edukacija u oblasti digitalne pismenosti i drugih e-veština, organizovano je i takmičenje, a aleksinačke osnovne škole nagrađene su za najbolju fotografiju, igricu i jednog od najaktivnijih partnera.

Pored promocije onlajn veština i podizanju svesti o tome koliko je važno njihovo korišćenje u obrazovanju, učesnici su imali priliku da sve aktivnosti zabeleže kamerom, budu kreativni i tako učestvuju u pomenutom takmičenju.

Za najbolju fotografiju izabrana je “Muzika sa robotima”, koju je zabeležila Elena Stojanović, pedagog škole za učenike sa smetnjama u razvoju “Smeh i suza” u Aleksincu. Najbolju igricu, koju je nazvao “Oktomanija”, napravio je učenik 7. razreda aleksinačke OŠ “Vožd Karađorđe” Jovan Jovanović.

Nagrađeni su i najaktivniji partneri u “Onlajn nedelji”, koji su najviše doprineli promociji digitalne pismenosti, a to su, između ostalih, i koordinatori kampanje Danijela Stefanović iz OŠ “Vuk Karadžić” u Žitkovcu, kao i Mladen Jovanović iz niške Osnovne škole “Miroslav Antić”.

“Onlajn nedelja” je namenjena promociji veština na internetu, a jedan deo bio je posvećen i tome kako deca uz pomoć onlajn aplikacija mogu lakše da uče, ali i kako da se zaštite na internetu.

Više od 6.200 građana je učestvovalo u brojnim aktivnostima organizovanih od strane kreativnih nastavnika osnovnih i srednjih škola, kao i bibliotekara, aktivista iz nevladihih organizacija i IKT strukovnih udruženja širom zemlje - navode iz Telecentra.

Aktivnosti su bile usmerene na ljude svih životnih doba, od dece koja su u vrtićima, pa do starijih građana. Najmlađi su uz podršku starijih drugara i nastavnika učili o “čudima tehnologije” i koja pravila ponašanja treba da poštuju “na mreži”.

Stariji učenici proveravali su svoje e-veštine koristeći onlajn aplikacije koje sadržaj čine zanimljivijim, lakšim i atraktivnijim za učenje. Promovisano je i programiranje, veština koja je danas toliko važna da se poredi sa čitanjem i pisanjem.

Veliki broj lokalnih partnera je organizovao niz radionica za nastavnike, školske pedagoge i psihologe vezanih za dečiju bezbednost na internetu, ulogu škole u prevenciji sajber nasilja, predstavljanje različitih onlajn alata i mogućnosti korišćenja IKT u nastavi, ali i podizanje svesti o potrebi neprekidnog razvijanja digitalnih veština - kažu u Telecentru.

U akciji nisu bili zapostavljeni ni stariji, pa je veliki broj škola organizovao radionice u kojima su đaci svojim bakama i dekama pomagali da nauče neke osnovne veštine i “uđu u internet prostor”. Stariji su im zauzvrat pokazali neke gotovo zaboravljene veštine, poput pletenja.

Osmu godinu za redom Srbija je bila učesnik “Onlajn nedelje” koja se održava širom Evrope. U središte pažnje ove godine bilo je digitalno uključivanje i digitalno osnaživanje. Nacionalni partner kampanje u Srbiji je IAN Telecentar.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: