Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:50, 24. 1. 2024.

| Društvo

Aleksinačko Tužilaštvo obrazložilo novu odluku o pogibiji u rudniku: Ne postoji osnov sumnje

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
rudnik soko
Oglasili se, ali ne iznose mnogo detalja; foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Treći put je Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu odbacilo krivične prijave i time nakon još jedne istrage procenilo da niko nije kriv za pogibiju 8 rudara u Rudniku "Soko", a kako su saopštili - utvrdili su da ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti.

1. aprila biće dve godine od nesreće u Rudniku "Soko" u kome je 8 rudara poginulo i više od 20 povređeno, a porodice i dalje traže odgovor ko je kriv za pogibiju, jer njihov advokat uverava da je na osnovu svih dokaza jasno da je tragedija mogla da se spreči i da nije u pitanju "viša sila".

Iako je Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu najavilo da će o detaljima trećeg odbacivanja krivične prijave obavestiti javnost danas, jesu se oglasili, ali ne iznose mnogo toga.

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu je nakon sprovedenih dokaznih radnji i postupajući po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Nišu u rešenju donetom po prigovoru punomoćnika oštećenih advokata Bratislava Stojanovića iz Niša, odbacilo krivičnu prijavu podnetu od strane prof. dr Zorane Mihajlović, potpredsednice Vlade Republike Srbije i ministarke rudarstva i energetike, zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti iz čl. 288 st. 4 KZ u vezi čl. čl. 280 st. 3 u vezi st. 2 KZ protiv četrnaestoro lica, jer ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti - navode u saopštenju.

Potvrđuju ono što je i advokat porodica rudara Bratislav Stojanović rekao, da su svi dokazi u ovom postupku prikupljeni i analizirani, a svi učesnici i svedoci ispitani, te su na osnovu svega opet zaključili da krivična prijava i pored svega treba ponovo da bude odbačena.

Kažu da je protiv njihove odluke moguć prigovor Višem javnom tužilaštvu u Nišu, koji advokat Stojanović priprema i poručuje da još ništa nije gotovo, te da je ovo sramna odluka zbog koje bi mogli da idu i do Strazbura, ali će prvo iskoristiti sve pravne mogućnosti u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • mae

    09:20 // 25. 1. 2024.

    Ljudi vise nema, a niko nije kriv?
    Cekajte sistemi za detekciju gasova, alarmi, bezbednost i zdravlje na radu nista?
    Sve radilo perfektno i desilo se ili gramzivost za parama bez obzira na ljudske zivote? Mnogo pitanja malo odgovora.

  • Бата Рака из Ниш

    08:09 // 25. 1. 2024.

    Рудари упозоравали да се у ваздуху осећа присуство сумњивих материја, ништа није предузето а НЕ ПОСТОЈИ ОСНОВ СУМЊЕ да је неко крив?
    Недођија!

  • Qgo

    07:56 // 25. 1. 2024.

    Zalosno, jadno i bedno. Pre desetak godina me aleksinacki sud pozivao na 5-6 rocista zbog bezvezne tuzbe. Na kraju me oslobode optuzbe, ja se zalim sudu u Nisu ali oni odbace zalbu. Odem kod predsednika suda koji se cudio zasto se neko zali na presudu u kojoj je oslobodjen. Kada sam mu rekao sta su sudije radile, rekao je "Uh, pa ti mozes krivicno da gonis sudije i u Nisu i u Aleksincu!"

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: