Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 13. 3. 2023.

| Društvo

Aleksinačko porodilište renovirano "po svetskim standardima", ali nema svoju salu i neki porođaji se ni ne počinju

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Porodiliste-Aleksinac-otvaranje-jul-2018-foto-J-C
Porodilište renovirano, ali porodiljama vrlo često nije dostupno; foto: J. C.

Iako je pre 5 godina potpuno renovirano, te su uslovi za boravak porodilja mnogo bolji - aleksinačko Porodilište nema svoju porođajnu salu, već koristi jednu zajedničku hiruršku salu koju ima cela Opšta bolnica, što su potvrdili i iz ove ustanove. To znači da porođaj nije uvek moguć, pa trudnice zato često ni ne odlaze na porođaj u Aleksinac, jer znaju da možda tu neće ni moći da rode dete. Problem koji iz ustanove takođe navode je i manjak ginekologa, a kada će problemi biti rešeni - za sada niko ne precizira.

Kada je u novogodišnjoj noći predsednik Opštine Aleksinac Dalibor Radičević obišao prvorođenu bebu, saopšteno je da se nada da će se u ovoj godini roditi više beba nego u prethodnoj.

Porodilište u opštini Aleksinac je pre pet godina kompletno renovirano i sada je opremljeno po svim svetskim standardima, jedno je od najboljih, najuređenijih i opremljenih porodilišta u Srbiji - takođe je saopšteno.

Aleksinacko-porodiliste2-foto-J-C Porođaj često nije moguć u Aleksincu, iako Porodilište zvanično postoji i radi; foto: J. C. Međutim, iako je renovirano "po svetskim standardima" posle 40 godina, utisak porodilja je da ono danas praktično ne postoji.

Više puta sam čula da se žene upućuju u Niš na porođaj, jer oni u Aleksincu nemaju gde da porađaju žene, a često je problem i što nema dovoljno lekara. Ja zato ni ne planiram da idem na porođaj u Aleksinac, ići ću odmah u Niš i nadam se da će biti dovoljno vremena da stignem - svedoči jedna trudnica.

Aleksinačko porodilište trebalo bi da mogu da koriste i porodilje iz okolnih sela, kojih je 72 u aleksinačkoj opštini, kao i one iz Sokobanje i Ražnja, što znači da je nekim trudnicama potrebno i više od 70 km ili sat i po vremena da do njega dođu.

Ipak, česte su pritužbe žena da je njihov utisak da u ovoj opštini ni nemaju porodilište, jer porođaj nije uvek moguć. Aleksinacko-porodiliste5-foto-J-C Problem je što nema sale, ali ni dovoljno lekara; foto: J. C.

Južne vesti su tim povodom kontaktirale nadležne u Opštoj bolnici, gde radi i Ginekološko-akušersko odeljenje sa neonatologijom, a odgovor koji je stigao potpisuje načelnik dr Goran Dželadinović.

Pojašnjava da Opšta bolnica ima samo jednu operacionu salu, koju koriste sve hirurške grane, pa i samo Porodilište, a da je ona vrlo često tokom radnih dana zauzeta tokom celog dana. Tada porođaj nije moguć.

Do 2019. godine u porodilištu je radilo 6 ginekologa. Zbog odliva kadra (odlazak u penziju), danas radi 5 ginekologa, dva na određeno vreme. Rad je organizovan kroz 24-časovno dežurstvo jednog ginekologa, koji od 15h i 30min ima pripravnog kolegu. Istovremeno, 5 ginekologa godisnje ostvari 200 radnih dana godišnjeg odmora. Za odvijanje prirodnog porođaja, potrebno je dva ginekologa, operaciona sala na raspolaganju, krvni derivati i prisustvo pedijatra - objašnjava Dželadinović.

To znači da u slučaju da porođaj nije moguće da se završi prirodnim putem, već je potreban hitan carski rez, postoji mogućnost da je ta jedna operaciona sala zauzeta, pa se porođaj ni ne počinje.

Trudnicama koje se jave na odeljenje za porođaj isti se završava carskim rezom onda kada je sala dostupna, jer se prirodni porođaj ne započinje iz gore navedenih razloga - dodaje načelnik.

Aleksinacko-porodiliste4-foto-J-C Uslovi za boravak su bolji, ali dešava se da je prazno, jer porođaja nema; foto: J. C. Kada će trudnice i porodilje bezbrižno moći da koriste usluge Porodilišta koje zvanično postoji i radi, ali im ipak nije uvek dostupno - za sada niko ne može da precizira.

Načelnik se nada da će sve biti lakše kada budu imali više ginekologa.

Nadamo se da će dolaskom ginekologa sa specijalizacije sredinom ove godine biti bolji uslovi za organizaciju rada u porodilištu. Sa specijalizacijom iz oblasti ginekologije i akušerstva krenula su još dva lekara u 2022. godini - zaključuje načelnik.

Ono što bi moglo da reši problem, a što su nadležni ranije najavljivali je kompletna rekonstrukcija i dogradnja Opšte bolnice, koja bi time trebalo da dobije čak 5 novih hiruških sala. Za sada nije poznato kada će to biti i realizovano.

Podsetimo, aleksinačko porodilište je posle 40 godina rekonstruisano praktično iz temelja, a radove je finansirala Fondacija "Dragica Nikolić". Na otvaranju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio da ćemo “nestati kao nacija” ako ne počne da se rađa više dece.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mile

    18:44 // 13. 3. 2023.

    Potpuno rasulo u zdravstvu, a u Nišavskom okrugu naročito. Definišite Aleksinačku bolnicu kao onu sekundarnog nivoa. Šta će Aleksincu porodilište, tercijarna ortopedija ( kuk , koleno) , urologija..Regulišite šta radi Dom zdravlja Niš, spojite ga sa Hitnom pomoći Niš, rešite Vojnu bolnicu, napravite Polikliniku UKC Niš, definišite šta rade okolni Domovi zdravlja, ojačajte primarno zdravstvo...

    • Mika

      22:20 // 13. 3. 2023.

      "Šta će Aleksincu porodilište, tercijarna ortopedija (kuk , koleno) , urologija..Regulišite šta radi Dom zdravlja Niš, spojite ga sa Hitnom pomoći Niš..."!?! Al' si se IZNALUPAO za desetku!
      U Aleksincu ne zive ljudi, pa im sve ovo sto si nabrojao ne treba, pogotovu kad krenu trudovi- jer svaka zena moze da izdrzi truckanje pola sata (i vise) kolima do porodilista u Nisu.....

  • Mika

    17:36 // 13. 3. 2023.

    Pa, ovo ni Monti Pajton ne bi mogao da zamisli! :D
    Imamo porodiliste- ali, izvinite, nemamo salu za porodjaje.
    Ludilo.

  • Бата Рака из Ниш

    13:06 // 13. 3. 2023.

    Ће замолимо даме да се мало стрпе!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: