Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:52, 14. 3. 2017.

| Društvo

Aleksinčani protiv dolaska izbeglica, nadležni još ne potvrđuju njihov dolazak

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Hoće li izbeglice biti smeštene u aleksinačku Kasarnu; foto: Flickr Freedom House
Hoće li izbeglice biti smeštene u aleksinačku Kasarnu; foto: Flickr Freedom House

Dolazak 450 izbeglica sa Bliskog Istoka u aleksinačku Kasarnu još je pod znakom pitanja, ali se Aleksinčani okupljalju danas u 19 sati u zgradi nekadašnjeg Komiteta kako bi, kažu, formirali Građansku inicijativu čiji je cilj raspisivanje opštinskog referenduma na kome bi svi građani javno rekli šta misle o otvaranju prihvatnog centra za izbeglice. Nadležni i dalje ćute.

Iza Građanske inicijative, pojašnjava odbornik i predsednik DS-a u Aleksincu Boban Ranđelović, stoje građani Opštine Aleksinac, kojima se pridružio i on “kao građanin, ne kao političar”. Tvrdi da ima zvaničnu potvrdu iz UNHCR-a (Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice) da će 450 izbeglica biti smešteno u Kasarnu i da se ona ovih dana “sređuje” za njihov dolazak.

Zbog toga je, pojašnjava Ranđelović, pokrenuta inicijativa da se raspiše referendum, kojim bi se eventualno sprečio dolazak izbeglica.

Ja sam prvi dobio informaciju da će to definitivno da bude, a onda smo dobili i potvrdu iz UNHCR-a. S druge strane, lokalna samouprava tvrdi da nema nikakve informacije. Juče smo bili na sastanku kod predsednika Opštine, ostali su bez komentara kad smo im pokazali mejl koji smo dobili od UNHCR-a - kaže Ranđelović.

Zajednički cilj grupe građana koja pokreće inicijativu je, pored raspisivanja referenduma, da se “problemu dolaska izbeglica pristupi zajednički, bez želje da se to pretvori u političku priču".

Naš cilj je da ukažemo na ozbiljne probleme koje dolazak 450 azilanata može da izazove, kako one bezbedonosne probleme, tako i zdravstvene pa i ekonomske - navode pokretači formiranja Građanske inicijative.

Iz UNHCR-a su ipak rekli da ovo pitanje nije u njihovoj nadležnosti, jer se radi o bivšoj vojnoj Kasarni.

Mi nismo nadležni za taj centar tako da bi bilo najbolje da se obratite Ministarstvu rada ili Komesarijatu za izbeglice pa da vidite sa njima, jer je to svakako u njihovoj nadležnosti pošto je u pitanju bivša vojna Kasarna - kazali su u UNHCR-u.

Iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike su novinarima kazali da znaju da su iz UNHCR-a najavili dolazak izbeglica u Aleksinac, ali da nemaju zvaničnu potvrdu, jer “sa tim nemaju nikakve veze i ne znaju da li je ta informacija tačna”.

U Komesarijatu za izbeglice su naveli da trenutno nema potrebe za smeštajem izbeglica u Aleksinac, jer se "kapaciteti planiraju u skladu sa migrantskim tokovima" i da su trenutni kapaciteti dovoljni. Ipak, naveli su da ne znaju da li će i u narednom periodu situacija biti ista.

Podsetimo da je još početkom decembra 2016. godine bilo reči o smeštaju izbeglica sa Bliskog Istoka u Kasarnu u Aleksincu, koja se više od 10 godina ne koristi. I tada niko od nadležnih nije zvanično potvrdio da li će i kada izbeglice stići u Aleksinac.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran Jovanovic

    17:13 // 14. 3. 2017.

    Podrzimo aleksincane. Organizujmo protest i u Nisu ako treba.

  • Срба

    17:03 // 14. 3. 2017.

    Не дозволите то, Алексинчани! Борите се ПРОТИВ!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: