Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:06, 30. 10. 2018.

| Društvo

Aleksinčanki u Nišu pronašli tumor, u Švedskoj proglašena zdravom

Autor:Vesna MilićIzvor:Južne vesti
Jelena Lazarević
"Čekala sam dan svoje smrti"; Foto: FB Jelena Lazarević

Uprkos tome što je 42-godišnjoj Aleksinčanki na proleće prošle godine u Nišu dijagnostikovan rak grlića materice, za koji su lekari rekli da je metastazirao i da je kasno za operaciju, ona se, sumnjajuću u nalaze, nije lečila propisanom terapijom. Tražeći drugo mišljenje stigla je do Švedske gde se posle svih analiza ispostavilo da nije bolesna.

Jelena Lazarević posle godinu i po dana agonije i čekanja gotovo izvesne smrti, smatra da je bila žrtva nesavesnosti, neznanja ili neodgovornosti lekara, koji su je slali na lečenje kako bi uništili dokaze pogrešne dijagnoze.

Kako objašnjava ova Aleksinčanka, pošto je imala problema sa krvarenjem, lekar iz njenog rodnog grada poslao je da uradi biopsiju tkiva sa grlića materice i to u nišku privatnu kliniku Human. Nakon što su rezultati pokazali da ima adenokarcinom grlića materice, otišla je na konzilijum u Klinički centar, gde su lekari predložili operaciju. Međutim, kako joj je trebalo mesec i po dana da se "pripremi" za zahvat, kada je sledeći put došla na GAK, rečeno joj je da je bolest uznapredovala, da operacija nije moguća, već da mora na zračenje i hemioterapiju. Sutradan je, kaže, otišla na konzilijum koji je to potvrdio.

Međutim, kako su metastazu konstatovali "običnim" pregledom, počela je da sumnja u zaključak lekara. Zatražila je da je pošalju u Beograd, da čuje i drugo mišljenje, što joj, tvrdi, nisu omogućili. Čak su, prema njenim rečima, kazali da nemaju mogućnost da je upute u drugu ustanovu.

Odlučila sam da neću da idem na tu terapiju... i dostojanstveno, pa koliko živim, živeću. Tako sam počela da čekam dan svoje smrti. Vozila bicikl, vodila računu o svemu... i nikako da dočekam taj dan - priča Lazarevićeva.

Uplašena zbog toga što možda boluje od opakog tumora koji bi mogao da je "odvuče u grob" za nekoliko meseci, ali nepoverljiva prema lekarima koji su joj postavili dijagnozu na osnovu nalaza biopsije iz privatne klinike, a metastazu pregledom prstima, počela je sama da traži pomoć drugih lekara.

Verujući u to da su položili Hipokratovu zakletvu i da im kodeks profesije nalaže da pomažu ljudima u svakoj situaciji, Lazarevićeva je obilazila ginekologe i druge lekare na privatnim i u državnim ustanovama. Međutim, tvrdi, kada čuju njenu priču, većina nije želela da joj izađe u susret, zbog lekarske kolegijalnosti.

Molila sam i da mi urade još jednu biopsiju. Nisam mogla da pobegnem od krsta. Svi se lekari uplaše kad čuju o čemu se radi. Kasnije su zvali i mene i mog supruga zastrašivajući nas da moram da odem na lečenje, jer mogu da iskrvarim kao kokoška za dva sata - objašnjava Lazarevićeva.


Biopsijom iz istog uzorka tumor nije potvrđen

Revizija biopsije Pojedini tvrdili da je u pitanju ista vrsta tumora; Foto: ScreenshotPosle višemesečnog uzaludnog traženja drugog mišljenja, kako kaže, ginekolog Vojne bolnice je posavetovao da uradi reviziju biopsije - da uzme svoje uzorke iz Humana i odnese ih u drugu kliniku na ponovnu analizu.

To je, kako kaže, i učinila i posle nekoliko dana rezultati su pokazali sasvim drugačiji tumor - skvamozni. Šokirana rezultatima, otišla je da popriča sa patologom koji je radio analize i takođe bio začuđen.

Ko je doneo uzorke? Osoba koja je donela do sada je trebalo da bude mrtva? Da je ovaj drugi kancer bio, umrla bi pre dva meseca. S obzirom na to da ste vi još uvek živi, sumnjam da je ovo uopšte Vaš uzorak - reči su, prema tvrdnji Lazarevićeve, lekara.

Nakon što su analize u dve klinike pokazale da ima dva različita tumora na grliću materice, počela je da sumnja da su lekari bili svesni toga da je njena dijagnoza pogrešna, te da su je poslali na zračenje potpuno zdravu kako bi "uništili dokaze", odnosno tkivo koje je navodno bilo zahvaćeno tumorom.

Smatra da je potvrda ove njene optužbe i to što niko od njenih lekara iz KC nije želeo da uputi uzorak na DNK analizu, kako bi se potvrdilo da je zaista njen.


Domaće institucije joj okreću leđa, traži azil u Švedskoj

Obratila se Lekarskoj komori, čiji Sud časti odlučuje u korist svih lekara i, prema njenim rečima, konstatuje da se radi o istoj vrsti tumora, te da se neosnovano žali. Tvrdi da je lekare prijavila i policiji, a i da je kod zdravstvene inspekcije tražila pravdu, odakle i dalje čeka odgovor.

Na grliću materice mogu da se jave adenokarcinom, ali i skvamozni koji je najčešći. Adeno se uglavnom javlja kod starijih osoba, ja ne spadam u tu kategoriju. Lekarskoj komori sam odnela i rezultat, uz konstataciju da imam informacije da su to dva potpuno različita karcinoma. Insistiram da to nije isti kancer, oni kažu da je identičan kancer, to svaki lekar zna! - očajna je Lazarevićeva.

Zahtev Azil Švedska Sa detetom tražila azil, kao žrtva farmakomafije; Foto: ScreenshotNemoćna pred domaćim institucijama, februara ove godine seda na avion za Malme, i na carini traži azil navodeći da je žrtva farmakomafije u Srbiji. Objašnjava da je tamo prihvataju u azilantski centar, dodeljuju lekara i počinju da rade analize iz početka. Kaže da joj je doktorka objasnila da njihov zdravstveni sistem funkcioniše tako da nalazi stižu vrlo brzo ukoliko nisu dobri, ali da može da ih čeka i mesecima ukoliko je zdrava.

Kako rezultati nisu došli ubrzo, prekida proceduru u Švedskoj i vraća se kući. Posle nekoliko meseci, govori, doktorka iz Švedske joj javlja da nema tumor, već da je u predmenopauzi i da je to stanje u kombinaciji sa deformitetom karlice izazivalo krvarenja.

Ispostavilo se da uopšte nemam kancer, da sam u tom smislu zdrava. Bez ikakvog lečenja, bez radikalne hemioterapije i zračenja na koje su me slali. Moj najveći argument je i to što sam i dalje živa i osećam se dobro, vreme je moj saveznik, ne njihov - konstatuje Lazarevićeva.

Inače, odlazak, boravak i analize u Švedskoj su Jelenu Lazarević, kako kaže, koštali svega 4.000 dinara što je bila cena avionske karte za Malme u jednom smeru.


Čekaju se odgovori nadležnih, "Human" ne odgovara jer "štiti prava pacijenta"

Novinarka je imala uvid u odluku Suda časti Lekarske komore jugoistočne Srbije, kao i Lekarske komore Srbije koji je potvrdio prethodnu. Iz Humana nisu želeli da komentarišu nalaz biopsije, pozivajući se na Zakon o zaštiti prava pacijenata.

Poštujući Zakon zaštite prava pacijenata, poliklinika Human nije u situaciji da Vam odgovori na dole navedena pitanja. Za sve dodatne informacije možete se obratiti nadležnom organu - naveli su iz Humana.

klinicki centar I dalje se čekaju odgovori iz Kliničkog centra Niš; foto: JVKliničkom centru Niš kao i Ministarstvu zdravlja takođe su upućena pitanja vezana za slučaj Jelene Lazarević, ali i dalje se čekaju odgovori. Načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, koju je Lazarevićeva takođe optužila da je pokušala da bude medijator između nje i lekara KC, uputila je novinarku na Ministarstvo zdravlja za odgovore na pitanja o reakciji Zdravstvene inspekcije.

Sotirovski je potvrdila da je bila u kontaktu sa Lazarevićevom koja joj se, kako tvrdi, obrtila kao novinarki. Dodaje da je Lazarevićevoj objasnila da je "na novoj dužnosti", ali je uprkos tome posavetovala kome da se obrati od nadležnih institucija.

S obzirom na to da sam joj objasnila da će odgovor Zdravstvene inspekcije dobiti kada inspektori zatvore predmet, a da reviziju dijagnoze može da zatraži u bilo kojoj privatnoj klinici (čak sam joj i navela pojedine u Nišu pošto je iz Aleskinca), ali i da dopis o nezadovoljstvu pošalje Ministarstvu zdravlja, a verovatno shvativši da joj za plasiranje priče u etar nisam dobar sagovornik, pacijentkinja se više nikada nije javila na moj poziv, iako sam u međuvremenu kontaktirala i KC Niš, ali i jednu privatnu kliniku koja je pristala da joj besplatno (pošto je rekla da je u teškom materijalnoj situaciji) uradi proveru patološkog nalaza - navela je Sotirovski.

Ipak, dodaje da je u razgovoru sa Lazarevićevom bila optužena da "zataškava slučaj, brani farmaceutsku mafiju koja želi da je ubije i oprvadava lekare u Aleksincu i Nišu".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    21:54 // 2. 11. 2018.

    Radi podsecanja koga interesuje na internetu postoje 2 veoma pikantna clanka pod nazivom "MAFIJA U BELOM" i "JOS JE I GORE".

  • Milica

    22:01 // 31. 10. 2018.

    Sta reci ja sam u soku jer sam ja lecena pogreno imala sam koksaki a oni me lecili ovako i sada imam te posledice a privatno sve isto napakovano na kup gde je ovde vlast drzava ponasaju se kao da smo stoke a ne ljudi kao da smo otisli da ih vidimo a ne da nas lece zalosno motaju nas kao ovce i na kraju kazu ako ti se nesto izdesava ti dodji kasape nas kao stoku

  • Ivica Janackovic

    19:45 // 31. 10. 2018.

    U srpskom zdravstvu niko ne proverava kvalitet rada radnika. Kvalifikacije nisu garancija kvaliteta. Ja sam se nagledao kao zdravstveni radnik nestrucnosti kolega. Da ne spominjem korupciju, javasluk, nezainteresovanost, aroganciju, neljubaznost, bahatost...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: