Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:15, 8. 12. 2022.

| Društvo

“Ali metar moga sela, Amerika cela” - Nišlijkina e-knjiga o razmenama i školovanju u inostranstvu

Autor:Lana StanisavljevićIzvor:Južne vesti
e knjiga
Svoje iskustvo sa razmene pretočila u knjigu; foto: printskrin

Razmene i programi za školovanje u inostranstvu predstavljaju jedinstvenu priliku za mlade, navode Nišlijke i aktivistkinje koje su boravile u SAD-u i Velikoj Britaniji. Jedna od njih Marija Raičević svoje iskustvo sa razmene u Americi pretočila je u knjigu “Ali metar moga sela, Amerika cela”. Učenica Staša Vuksanović iz Velike Britanije za Južne vesti poručuje da će joj to iskustvo pomoći i da više zna i da bude bolji čovek.

Poslednjih godina, sve veći broj srednjoškolaca zainteresovan je za programe i razmene putem kojih bi dobili priliku da iskuse školovanje u inostranstvu. Takvih šansi je mnogo, ali najčešće teže nalaze put do zainteresovanih.

Nišlijka Marija Raičević svoje iskustvo sa razmene u Americi pretočila je u knjigu “Ali metar moga sela, Amerika cela” (1) Nišlijka Marija Raičević svoje iskustvo sa razmene u Americi pretočila je u knjigu “Ali metar moga sela, Amerika cela”; privatna arhiva: Marija Raičević Nišlijka Marija Raičević, studentkinja Ekonomskog fakulteta u Beogradu, za sebe kaže da je zavisnica od aktivizma i neformalnog obrazovanja. Prekretnica u njenom životu i poimanju obrazovanja usledila je nakon što je provela jednu školsku godinu u Americi kao stipendistkinja FLEX programa razmene.

Reč je o programu kulturne razmene, gde učenici uče više o ljudima i kulturi SAD, ali i oni uče Amerikance kulturi svoje zemlje kao ambasadori iste u trajanju od 10 meseci.

Program trenutno postoji u preko 50 zemalja, a mogu aplicirati učenici osmog razreda osnovne i prve i druge godine srednje škole. Odabrani učenici imaće priliku da jednu školsku godinu pohađaju u nekoj od američkih srednjih škola uz punu stipendiju. Do danas, na razmeni je bilo više od 29 hiljada učenika.

Prvi put sam se prijavila 2017. i nisam prošla, ali jesam naredne godine i provela sam tamo 10 meseci. Meni je to bilo neprocenjivo iskustvo, i za lični i za profesionalni razvoj. Sada mi je cilj da mladima ukažem na prilike koje imaju i da im prenošenjem svog iskustva pomognem i ohrabrim ih da se prijave. To možda nije iskustvo za svakoga, ali ko se usudi i proba, to mu može promeniti život - kaže Marija.

Putem društvenih mreža i bloga OverThinker, Marija sa svojim pratiocima deli razne korisne informacije o obrazovanju, prilikama za mlade i svoja iskustva. Napisala je i elektronsku knjigu ,,Ali metar moga sela, Amerika cela”, u kojoj govori o iskustvu razmene u Americi. Marija Raičević na programu kulturne razmene, gde učenici uče više o ljudima i kulturi SAD Marija Raičević na programu kulturne razmene, gde učenici uče više o ljudima i kulturi SAD; privatna arhiva: Marija Raičević

Staša Vuksanović je učenica gimnazije "Svetozar Marković". Svoju priliku za školovanje u inostranstvu dobila je putem programa HMC.

Reč je o programu koji učenicima 16 različitih zemalja iz Centralne i Istočne Evrope nudi mogućnost da se školuju u nekim od najprestižnijih srednjih škola u Velikoj Britaniji. Mogu se prijaviti učenici prvog i drugog razreda srednje škole, a oni koji prođu testove, uz delimičnu ili punu stipendiju mogu biti tamo i do dve godine. Do sada, putem HMC-a, više od 270 hiljada učenika dobilo je priliku da se školuje u Velikoj Britaniji.

Staša kaže da je ovo sjajno iskustvo u svakom smislu. Kako kaže, drago joj je što ima priliku da se upozna sa drugim kulturama, Njena cimerka je iz Azije, a sam način rada i njenog trenutnog života u Velikoj Britaniji skroz je drugačiji od onog u Srbiji. Takođe, dodaje da je vidljivo i drugačije funkcionisanje obrazovnog sistema, kao i samog pristupa profesora ka učenicima. Razmena studenata Staša Vuksanović je učenica gimnazije "Svetozar Marković". Svoju priliku za školovanje u inostranstvu dobila je putem programa HMC; privatna arhiva: Staša Vuksanović

Kada se prijavljujete, najbolje je da ne očekujete ništa. Ako vas ne prime, probaćete opet, a ako prođete, to je super. Tačno je da je teško biti daleko od porodice, prijatelja i živeti drugačije od onog na šta ste navikli, ali ja sam otputovala i uradila ovo za sebe jer smatram da ću jednog dana zbog svega ovoga biti bolji čovek -kaže ona.

Dodaje da joj uprkos tome što se našla u nečem novom mnogo pomaže činjenica da se zapravo i drugi osećaju slično kao i ona, pa se zato brzo sprijateljila i navikla na novi život.

Obe sagovornice smatraju da su razmene i programi na kojima su učestvovale neprocenjivo i neponovljivo iskustvo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Torpedo

    22:39 // 8. 12. 2022.

    Nisam neki ljubitelj USA, za razliku od Evrope a misljenja sam da ne postoji gluplja pesma ,sa glupljim nazivom, od Miroslava Ilica ! Samim tim, glup je i naslov knjige ! Ako ti Amerika ne valja, idi u metar svoga sela !

    • Jellena

      13:31 // 9. 12. 2022.

      E bolje sto nisi ljubitelj USA,vec Evropre.Nisi ti bio nigde ..nisi mrdnuo is svog sela

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: