Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:30, 8. 5. 2019.

| Društvo

Ambasador Austrije: EU nije potpuna bez jugoistočne Evrope

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Luterot
Početak Nedelje Evrope; foto: JV/M.J.

Potpunu podršku pristupanju Srbije Evropskoj uniji i njenim integracijama daje Austrija, tvrdi njen ambasador u Srbiji Nikolaus Luteroti i naglašava da EU nije potpuna bez jugoistočne Evrope. O odnosima Austrije i Srbije, najvećim izazovima koji su pred Srbijom, Luteroti je govorio studentima niškog Pravnog fakulteta, a ova manifestacija bila je prva u nizu koje se održavaju povodom Dana Evrope.

Napunili su studenti salu na Pravnom fakultetu, željni da čuju ambasadora, a nakon njegovog izlaganja imali su i brojna pitanja. Po pitanjima vezanim za reforme videlo se da budući pravnici razumeju proces integracija, ali se po mnogim reakcijama video i skepticizam oko priključenja.

Tako je manji broj njih podigao ruke kada je Luteroti pitao ko veruje da će Srbije ući u Evropsku uniju kroz 15 godina, dok je većina bila stava da njihova zemlja nikada neće postati članica.

Stavovi Nemačke i Francuske, sudeći po Izjavama Angele Merkel i Emanuela Makrona da u ovom trenutku nema uslova za proširenje Evropske unije, očito su uticali na mišljenje mnogih. Ipak, problemi kroz koje prolazi EU, počev od Bregzita, preko migracija, do terorističkih napada, priča ambasador Austrije, ne znače da mesta za nove članove nema, jer EU nije potpuna bez jugoistočne Evrope.

Reforma nije kontradiktorna proširenju - rekao je Luteroti.

Podrška Srba Evropskoj uniji varira u odnosu na to čiji su rezultati, ali se kreće oko 50 %. Jedno od pitanja studenata ambasadoru Austrije bilo je i zašto čak i manje od polovine Srba želi da njihova zemlja uđe u EU i kako to promeniti. Luteroti "Reforma nije kontradiktorna proširenju"; foto: JV/M.J.

Ako svakog dana radite anketu, svakog dana rezultati mogu biti drugačiji. Mi imamo drugačije rezultat, i prema onome što nam je prezentovala ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović podrška naroda je iznad 50 % i raste, posebno među mladima. Potrebno je da bolje razumete EU, dakle poboljšanje komunikacije. Ukoliko Vlada pravi reforme, mora da se potrudi i da ih građani razumeju i podrže - priča Luteroti.

Na referendumu u Austriji 67 % stranovništva glasalo je za ulazak u EU, priča Luteroti, a sada je porasla na 74 %. Glavni razlozi za porast podrške su ekonomske prirode, ali su tu i šanse koje se pružaju, posebno mladim ljudima.

74 % Austrijanaca je za Evropsku uniju. Za nas je bio veliki uspeh da uđemo u EU. Ekonomski napredak je veliki, BDP raste svake godine. Takođe, EU je poboljšala perspektivu mladih, posebno studenata. Sada imamo i najviše stranih studenata - kaže Luteroti.

Kao najveće izazove sa kojima se Srbija susreće na svom putu ka Evropskoj uniji Luteroti je izdvojio famozna poglavalja 23 i 24, koja se tiču prava, a koja nije bitno samo implementirati, već je potrebno da se vide i efekti. Izazov je i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, a kao primer da je sporazum moguć Luteroti ističe sporazum Grčke i Severne Makedonije oko imena bivše jugoslovenske republike.


"Sloboda medija u Srbiji je zabrinjavajuća"

Večito problematična i loše ocenjena, a sada i jedna od osnovnih zahteva protesta koji se održavaju širom Srbije je sloboda medija. Ipak, često se može čuti da Evropska unija zatvara oči pred lošim stanjem medija u Srbiji, ali Luteroti ima drugačije viđenje situacije.

Sloboda medija u Srbiji je zabrinjvajuća, ako pogledamo izveštaje o napretku, najveći problem je sloboda medija. Stiglo je to i do Evropske unije, koja nastavlja da bude objektivna po ovom pitanju. Austrija podržava istraživačko novinarstvo koliko može - priča Luteroti.

Podsetimo, nedavno "proslavljeni" Svetski dana slobode medija Srbija je provela na 90. mestu na liste medijskih sloboda Reportera bez granice, što je pad za čak 14 mesta u odnosu na prošlu godinu. Novinarska udruženja ocenila su stanje slobode medija u Srbiji katastrofalnim.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Posmatrac

    19:16 // 10. 5. 2019.

    Mi to oduvek znamo, ambasadore. A vi i EU??

  • prof dr CVETKO Prvi

    18:59 // 8. 5. 2019.

    EU je "potpuna" samo dok nas bombarduje "osiromašenim" uranijumom! Za siromašne - "samo "osiromašeni" uranijum a za bogate samo "bogati" uranijum. Sreća naša, te "nema za šta kuče da nas ujede" , inače... bilo bi još "veselije" !
    Nadam se da JV , neće objaviti moj "nebulozni" komentar!

    • Profesorov učenik

      08:08 // 9. 5. 2019.

      Profesore, svaka ti čas'!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: